Príspevok na nákup inkontinenčných vložiek alebo nohavičiek

Náklady na nákup pomôcok spojených s inkontinenciou sú pomerne vysoké. Kým pacienti s ľahkým stupňom inkontinencie si pomôcky v celej miere hradia sami, pri strednom až ťažkom stupni inkontinencie sú pomôcky predpísané lekárom v čiastočnej miere preplácané zdravotnou poisťovňou.

Limity úhrady zdravotníckych pomôcok pri inkontinencii

  1. stupeň: Zdravotná poisťovňa nehradí náklady.
  1. stupeň: Zdravotná poisťovňa uhrádzala pomôcky od 1.4. do 25.4.2024 do limitu 5 €. Od 26. 4. 2024 sa úhradový limit opäť zvýšil na pôvodných 14,77 € za mesiac. Do úhrady spadajú pre druhý stupeň inkontinencie (savosť nad 120 ml, do 800 ml) a vkladacie plienky (savosť do 800 ml).
  1. stupeň: Finančný limit na úhradu pomôcok zo strany zdravotnej poisťovne sa od 1.4.2024 zvýšil z 51,94 € na 59,73 € za mesiac. Do úhrady spadajú vložky pre tretí stupeň inkontinencie (savosť nad 800 ml, maximálne 60 kusov), vkladacie plienky (savosť nad 800 ml), plienkové , fixačné nohavičky a podložky pod chorých (maximálne 60 kusov).

Čo z toho vyplýva pre pacienta s inkontinenciou?

Najmä dve zmeny vo výške príspevku na inkontinenčné pomôcky pre pacientov v druhej skupine spôsobili nemalé zmätky nielen u samotných pacientov, ale aj medzi predpisujúcimi lekármi či pri vydávaní samotných inkontinenčných pomôcok. V prípade, že vy alebo váš blízky patríte do skupiny pacientov s inkontinenciou druhého stupňa, môžete postupovať takto: 

V prípade, že ste si nechali predpísať nový recept na inkontinenčné pomôcky v dátume medzi 1. 4. 2024 a 26. 4. 2024, v tomto období sa vám znížil počet hradených pomôcok podľa v tom čase platného zákona. Znova preto navštívte svojho lekára, ktorý vám vystaví nový (opravený) lekársky predpis na opätovne navýšený počet inkontinenčných pomôcok v mesačnej hodnote 14,77 €. 

Ďalšie informácie o zmene v ponuke inkontinenčných pomôcok TENA pre 2. stupeň inkontinencie nájdete v tomto článku.

Stanovenie inkontinenčnej diagnózy

Na splnenie podmienok na úhradu inkontinenčných podmienok musí lekár špecialista stanoviť jednu z troch diagnóz.

  • moču, 2. stupeň, Dg U99.01, na úhradu od poisťovne v hodnote 14,77 € mesačne.
  • Inkontinencia moču a stolice, 3. stupeň, trvalá, Dg U99.02, na úhradu od poisťovne v hodnote 59,73 € mesačne.
  • Inkontinencia moču a stolice, 3. stupeň, trvalá a nezvratná, Dg U99.03, na úhradu od poisťovne v hodnote 59,73 € mesačne. V tomto prípade pacienti nemusia absolvovať pravidelné kontroly u predpisujúceho lekára a inkontinenčné pomôcky si môžu dať predpísať aj u svojho všeobecného lekára.

Okrem toho môžu osoby s ťažkým stupňom inkontinencie (3. stupeň), úplnou inkontinenciou moču (podmienená organicky) a úplnou inkontinenciou stolice požiadať aj o kompenzačný príspevok na výdavky súvisiace s inkontinenciou. Podmienkou získania príspevku je status osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Výška príspevku predstavuje 19,51 € mesačne. Podať žiadosť o túto sociálnu dávku možno na príslušnom úrade práce sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska.