Inkontinencia u seniorov

Prirodzené starnutie organizmu so sebou prináša množstvo zmien. Tak, ako sa starnutie postupne prejaví na zraku, sluchu či výzore pokožky, zmeny spôsobené starnutím ovplyvnia aj jeho starnutie, močovú sústavu nevynímajúc.

Inkontinencia je u seniorov bežná

Samovoľný únik moču v starobe je prirodzený jav, ktorý sa s pribúdajúcim vekom objaví u množstva ľudí. Podľa odhadov vo vekovej skupine nad 60 rokov trpí týmto problémom 25 % ľudí a vo vekovej skupine nad 80 rokov sa samovoľný únik moču objavuje až u vyše 50 % seniorov. 

Nadnesene teda možno povedať, že a staroba idú ruka v ruke, a vo vyššom veku môže inkontinencia sprevádzať hocikoho z nás, a to bez ohľadu na pohlavie. Ak teda vaša milovaná osoba trpí inkontinenciou, je potrebné si uvedomiť, že ide o úplne bežný problém.

Ako pomôcť milovanej osobe s inkontinenciou

Pre vás ako opatrovateľa je najdôležitejšie pochopiť, že v starobe je normálna, ale napriek tomu môže byť pre vašu milovanú osobu veľmi nepríjemná. Všetky potrebné informácie o inkontinencii, aj praktické odporúčania ako uľahčiť vašej milovanej osobe nepríjemnosti, ktoré inkontinencia so sebou prináša, nájdete tu:

Typy inkontinencie

Aby ste sa mohli o svoju milovanú osobu postarať čo najlepšie, dôležité je vedieť, ktorý druh inkontinencie sa u nej prejavuje. Spoznajte jednotlivé druhy inkontinencie vďaka nášmu prehľadu typov inkontinencie.

Inkontinencia a hygiena

Únik moču či stolice dráždi citlivú pokožku seniorov, a tá sa tak stáva náchylnou na rozvoj rôznych infekcií. Správna starostlivosť o pokožku je preto u osôb s inkontinenciou dôležitou súčasťou ošetrovateľskej starostlivosti. Pochopiť, prečo je hygiena pri inkontinencii taká dôležitá a ako ju správne vykonávať, vám pomôže náš článok Inkontinencia a hygiena.

Čo môžete urobiť?

Ďalšie tipy, ako vašej milovanej osobe čo najviac uľahčiť život s inkontinenciou, si môžete naštudovať v sekcii Čo môžete urobiť.

Neľakajte sa, ak sa u vašej milovanej osoby s pribúdajúcim vekom objavila aj inkontinencia. Naopak. Berte ju ako bežný príznak starnutia a podobne sa snažte situáciu vysvetliť aj vašej milovanej osobe. Pomôžete jej tak znížiť psychické nepohodlie, ktoré plynie z nečakanej straty schopnosti plne ovládať svoj močový mechúr či vyprázdňovanie.

Pochopiť proces starnutia a prirodzené zmeny, ktoré so sebou prináša, vám pomôže predvídať problémy, ktoré sa môžu u vašej osoby s pribúdajúcim vekom objaviť. Prečítajte si viac o zmenách spojených so starnutím v článkoch Starnutie a mobilita a Starnutie a naša myseľ.