Inkontinencia a plienková dermatitída

Plienková dermatitída predstavuje špecifický druh zapareniny, ktorý ohrozuje pacientov s inkontinenciou. Pokožka podráždená dermatitídou nepríjemne svrbí, prináša so sebou nepohodlie a aj riziko vzniku závažnejších kožných problémov. Prevencia vzniku plienkovej dermatitídy preto prispieva k udržaniu celkového pohodlia vašej milovanej osoby.

Čo je plienková dermatitída

Plienková dermatitída je akútny zápal kože, ktorý sa v rôznej miere vyskytuje v oblastiach, ktoré sú v priamom kontakte s inkontinenčnými pomôckami – zadku, spodnej oblasti brucha, pohlavných orgánoch, horných stehnách a na trieslach. Keďže k jej rozvoju dochádza na základe dráždenia a následného zápalu pokožky v dôsledku priameho kontaktu pokožky s pomôckou, zaraďujeme ju medzi tzv. kontaktné dermatitídy.

Ako vzniká plienková dermatitída

K vzniku plienkovej dermatitídy prispieva pôsobenie viacerých faktorov. Hlavným rizikovým faktorom je vlhkosť pokožky spôsobená močom alebo stolicou. Moč aj stolica obsahujú dráždivé látky, ktoré pri dlhom kontakte mokrej inkontinenčnej pomôcky na krehkú pokožku seniora vedú k zápalu. 

Medzi ďalšie rizikové faktory zaraďujeme: 

  • trenie – tesná inkontinenčná pomôcka dráždi pokožku a môže spôsobiť malé ranky náchylné na preniknutie infekcie
  • alergia – citlivá reakcia pokožky na inkontinenčnú pomôcku
  • mydlo alebo čistiace prostriedky, nesprávna hygiena – najčastejší dôvod vzniku plienkovej dermatitídy u dospelých

Príznaky plienkovej dermatitídy

V závislosti od závažnosti plienkovej dermatitídy sa postupne môžu objaviť rôzne príznaky. Prvým charakteristickým znakom rozvoja plienkovej dermatitídy je začervenaná, teplejšia pokožka s drobnými vyrážkami. Ďalej sa môžu objaviť: 

  • malé rany
  • trhliny
  • vredy
  • pľuzgiere
  • nadmerné odlupovanie kože

Ako chrániť milovanú osobu pred vznikom plienkovej dermatitídy

Kombinácia inkontinencie a citlivej seniorskej pokožky predstavuje výborný podklad pre vznik dermatitídy. To však neznamená, že u vašej milovanej osoby sa musí tento intímny problém objaviť. Vďaka správnej hygienickej starostlivosti a častému vymieňaniu mokrej inkontinenčnej pomôcky, riziko rozvoja choroby úspešne minimalizujete. 

Pri výmene inkontinenčnej pomôcky a starostlivosti o citlivú pokožku vašej milovanej osoby nezabudnite zapojiť 3 kroky starostlivosti o krehkú pokožku seniorov. Podobne zodpovedne pristupujte aj k výberu vhodnej inkontinenčnej pomôcky. Dbajte na jej veľkosť (predídete zbytočnému treniu pokožky) a taktiež materiál, z ktorého je inkontinenčná pomôcka vyrobená (používaním kvalitných produktov znížite riziko rozvoja alergie).

Liečba plienkovej dermatitídy je beh na dlhé trate

Liečba plienkovej dermatitídy si vyžaduje najmä trpezlivosť a správnu starostlivosť. Hoci tento problém vie vzniknúť pomerne rýchlo, upokojiť podráždenú pokožku a zbaviť sa plienkovej dermatitídy môže trvať niekoľko dní. Základom liečby je dôkladná hygiena pokožky, ktorá prispeje k zníženiu jej ďalšieho dráždenia a zároveň upokojenie už podráždenej pokožky. 

Upokojiť pokožku podráždenú plienkovou dermatitídou a zvýšiť pohodlie vašej milovanej osoby aj napriek nepríjemnému problému, vám pomôže náš Zinkový krém TENA Zinc Cream

V prípade závažného zápalu pokožky alebo neustúpenia symptómov plienkovej dermatitídy v priebehu niekoľkých dní, neodkladajte návštevu lekára.