Klimaktérium nie je choroba. Ako v začiatkoch rozpoznať prechod u žien?

Klimaktérium u ženy je prirodzenou súčasťou jej života. Už v začiatkoch dáva rôznymi príznakmi o sebe vedieť. Ktoré sú tie najčastejšie?

Klimaktérium, ľudovo prechod, je obdobím, kedy dochádza v tele ženy k významným fyziologickým zmenám. Mnoho žien sa však mylne domnieva, že klimaktérium je len iným, odborným pojmom pre menopauzu, čo nie je pravda. Ide o dva rozdielne pojmy, ktoré však so sebou úzko súvisia. Menopauzu odborníci definujú ako posledné menštruačné krvácanie v živote ženy, pričom klimaktérium sa, na druhej strane, chápe ako kompletná fáza prechodu trvajúca nie dni či mesiace, ale roky.

Faktory ovplyvňujúce nástup klimaktéria

Začiatok nástupu klimaktéria sa v jednotlivých prípadoch líši. Môže za to rozdielna genetická výbava, niektoré ochorenia (napríklad cukrovka), no dokonca i životný štýl, najmä fajčenie a výrazná podváha. Vo všeobecnosti však najčastejším obdobím, kedy začína klimaktérium, je vek medzi 45. až 50. rokom života ženy.

Skorá skutočne existuje

Lekári v poslednej dobe čoraz častejšie diagnostikujú aj tzv. skorú menopauzu, ktorá nastupuje ešte pred 45. rokom. Odborníci upozorňujú aj na to, že ak žena začala menštruovať v neskoršom veku, je vysoko pravdepodobné, že klimaktérium sa u nej dostaví skôr v dôsledku spomínanej genetiky a hormónov.

Skorší nástup klimaktéria môžu očakávať aj ženy s veľkou podváhou a silné fajčiarky. Na druhej strane, pri ženách, ktoré začali menštruovať v mladšom veku, klimaktérium nastáva o čosi neskôr. Taktiež platí, že pokiaľ matka vstúpila do fázy klimaktéria v istom roku života, je pravdepodobné, že dcéra bude na tom rovnako.

Ako dlho trvá klimaktérium?

Na otázku, ako dlho trvá klimaktérium u žien, neexistuje jedna správna odpoveď. Celé obdobie začína tzv. perimenopauzou, ktorá nastupuje v niektorých prípadoch 10, zvyčajne však 4 – 5 rokov pred menopauzou. Už v tejto fáze možno pozorovať zmeny a typické prejavy klimaktéria, no šanca na otehotnenie tu však stále je.

Tá skončí až v momente, keď žena „dostane“ menopauzu, čiže posledné krvácanie v dôsledku minimalizovanej produkcie estrogénu a progestínov. Ďalším obdobím je tzv. postmenopauza, ktorá začína ukončením menopauzy a pretrváva zhruba do 60. – 65. roku života. Celé obdobie klimaktéria je zakončené úplne novou fázou, odborne nazývanou senium.

Sex v prechode - je váš intímny život ohrozený?

Kapitolou samou o sebe je intímny život v tomto období. Ženy v dôsledku zníženého libida strácajú prirodzený záujem o sex s partnerom. So zníženou produkciou estrogénu taktiež prichádzajú aj problémy s pohlavnými orgánmi, ženy postrehnú pocity pálenia a stratu vlhkosti vo vagíne.

Problematické neskôr začína byť aj močové ústrojenstvo, čoraz častejšie sa objavujú rôzne infekcie močových ciest a, žiaľ, aj nedobrovoľný únik močuInkontinencia počas klimaktéria je pomerne bežná, prejavuje sa častejšou návštevou toalety, ako aj intenzívnym a nutkavým pocitom na močenie, čo je zvlášť nepríjemné počas spánku. Tento stav ešte viac zhoršuje problémy s nespavosťou.

Ako prekonať klimaktérium?

Pre veľa žien je „prechod“ strašiakom s neprekonateľnými následkami. Tak to však vôbec nemusí skončiť. Ako teda prežiť klimaktérium čo najlepšie? 

V prvom rade sa nebojte vyhľadať pomoc pri akomkoľvek probléme. Vo všeobecnosti platí, že ženám prospieva hormonálna terapia v podobe užívanie estrogénov a progestínov.

Prínos liečby estrogénmi je v podobe prevencie voči kardiovaskulárnych ochorení a osteoporózy. Hormonálna terapia tiež pomáha znižovať riziko vzniku alzheimerovej choroby, parkinsonovej choroby alebo stareckej slepoty. Dlhodobé užívanie estrogénov (viac ako 10 rokov) však na druhú stranu zvyšuje riziko vzniku rakoviny endometria, preto sa estrogénová liečba často dopĺňa o gestagény (napr. progesterón), čím sa eliminuje riziko vzniku rakoviny edometria alebo prsníkov. U mnohých sa po užívaní liekov nepríjemné príznaky upravia a minimalizujú. 

Špeciálny laserový zákrok

Častým problémom žien v klimaktériu je suchosť pošvy, resp. bolestivý sex ao jej dôsledok. Jednou z možností je laserový zákrok, počas ktorého sa prehrejú steny pošvy a stimulujú sa nervové zakončenia.

Strava a životný štýl

Na zmiernenie svojich problémov môžete využiť prírodné látky, ktoré sú podobné estrogénu. K jeho zdrojom patria napr. včelia materská kašička, fazuľa, šošovica alebo sója. Okrem toho odporúčame vyhnúť sa potravinám, ktoré spôsobujú návaly horka, ako napríklad kofeínové nápoje, alkohol alebo príliš korenené jedlá. 

Inkontinenčné pomôcky

Na sebadôvere ženy sa vo veľkom zvyknú podpísať aj problémy so spomínaným únikom moču, aj tu však existuje pomoc. Ako prevencia pomáha pravidelné posilnenie svalov panvového dna pomocou Kegelových cvikov, so samovoľným únikom moču si zase poradia rôzne zdravotnícke pomôcky na inkontinenciu

  • V prípade ľahšieho úniku moču sú k dispozícií inkontinenčné vložky.
  • V prípade vyššieho úniku moču máte možnosť zvoliť si absorpčné nohavičky, ktoré sú k dispozícií v rôznych veľkostiach a designoch

TENA produkty vám pomôžu zvládnuť prechod

Všetky naše pomôcky si môžete kúpiť v lekárni alebo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo jendoducho objednať online.