Pozor na retenciu moču: Čo vám hrozí, ak často a dlho zadržiavate moč?

môže mať horšie následky, než si myslíte. Reč nie je len o zápaloch či infekciách, ale aj vážnych problémoch s ľadvinami. Čo to vlastne tá retencia je a ako sa dá liečiť? 

Moč sa hromadí v močovom mechúre, pri jeho naplnení senzory vyšlú do nášho mozgu signál s upozornením, že návštevu toalety by sme nemali odkladať. Veľmi dôležitú funkciu pritom zohrávajú dva zvierače – vnútorný a vonkajší. Vnútorný zvierač ovládať silou vôle nedokážeme, ten vonkajší však áno. Práve vďaka tejto schopnosti je človek schopný zadržiavať moč aj niekoľko hodín po tom, čo pocíti nutkanie na .

Čo sa deje pri dlhodobom zadržiavaní moču?

Retencia (zadržiavanie) moču vzniká vtedy, ak z nejakej príčiny zostáva moč nahromadený v niektorej časti močového traktu a neodteká von z tela. Človek pri zadržiavaní moču nedokáže spontánne a úplne vyprázdniť močový mechúr ani napriek silnému nutkaniu. 

Ak ide o dlhodobé , stav prerastá do chronickej retencie, objaviť sa však môže aj tzv. akútna retencia, čiže náhla neschopnosť vymočiť sa. Z močovej trubice vtedy aj napriek snahe neodtečie ani kvapka moču, dôvodom je dlhodobé stiahnutie svalov vnútorného zvierača, ktoré nevieme ovládať. Ide o vážny stav prejavujúci sa intenzívnymi bolesťami v oblasti podbruška, v takejto situácii je potrebné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Príčinou zadržiavania moču môže byť aj rakovina

Dôvodov, prečo dochádza k retencii moču, je viacero, v mnohých prípadoch ju zapríčiňuje samotný močový trakt. Bežne ju spôsobujú rôzne zrasty v močových cestách, ktoré vznikli následkom chronických zápalových stavov. Nepriechodnosť však môžu zapríčiniť aj nádory, kamene, krvné zrazeniny či zúžená močová trubica. 

Retencia sa tiež objavuje pri viacerých infekčných či chronických ochoreniach močového ústrojenstva, no lekári sa s ňou stretávajú aj u onkologických pacientov (napríklad pri nádoroch krčka maternice) či u ľudí trpiacich neurologickým ochorením a poškodením miechy. U mužov je to často práve zväčšená prostata, ktorá spôsobuje , najčastejšou diagnózou je tzv. benígna (nezhubná) hyperplázia prostaty. Problémy s vyprázdnením močového mechúra zažívajú aj pacienti po operáciách v oblasti močového traktu či ľudia užívajúci špecifické typy liekov, napríklad analgetiká a anestetiká. Retencia vie potrápiť aj tehotné ženy, zadržiavanie moču v tehotenstve v drvivej väčšine prípadov zapríčiňuje zväčšená maternica.

Aké riziká a následky hrozia, ak zadržiavate moč?

Retencia moču môže pri neliečení postupne spôsobiť celý rad ďalších komplikácií z dôvodu, že mechúr sa nikdy úplne nevyprázdni. Zvyškové množstvo moču vytvára ideálne podmienky pre množenie baktérií a vznik rôznych infekcií či zápalov. Vysoký obsah minerálov môže taktiež spôsobiť vytvorenie močových kameňov. 

Neprestávajúci tlak vyvíjaný na steny mechúra spôsobuje utláčanie a ochabovanie svalov močového traktu, čo má za následok pretekanie, teda samovoľný únik moču. Chronický stav môže viesť až k spomínanej akútnej retencii, no i k zlyhaniu ľadvín. Veľmi vážnou komplikáciou retencie je otrava krvi, ktorá nastáva, ak sa moč s infekciami či zápalom spätne vráti z močového mechúra cez močovod až do ľadvín.

Cievkovanie ako spôsob liečby retencie

Liečba závisí od jej príčiny a od typu retencie. Návštevu urológa by ste preto nemali odkladať, hlavne ak zbadáte, že sa problémy s močením neustále zhoršujú. Len odborník totiž dokáže určiť presný dôvod vašich problémov. Vo všeobecnosti sa na odstránenie retencie najčastejšie využíva tzv. cievkovanie, ktoré síce nebolí, no patrí k menej príjemným zákrokom. 

Odborne sa tento postup označuje ako katetrizácia močového mechúra, počas nej sa cievka alebo katéter zavedie priamo do mechúra, čo umožní úplné odtečenie moču. V rámci vyšetrenia u urológa cievkovanie vykonáva zdravotná sestra alebo lekár, po diagnostikovaní retencie si cievku či katéter pacient zavádza doma sám podľa pokynov lekára. 

Cievkovanie nie je vždy nutné, u menej vážnych stavov odborník môže nastaviť medikamentóznu liečbu alebo nariadiť viacero opatrení, najmä pravidelné (aspoň každé 4 hodiny) a precvičovanie Kegelových cvikov na posilnenie svalov panvového dna.

Zadržiavate moč dobrovoľne?

Nepríjemnú situáciu s núteným zadržiavaním moču, napríklad pri dlhej ceste autobusom, zažil každý z nás aspoň raz v živote. Ak sa to stane občas, nič sa nedeje, ak zadržiavate moč každý deň, hrozia vám viaceré vážne komplikácie. V prípade, že nutkanie na úmyselne dlhodobo ignorujete, vystavujete sa rovnakým rizikám, aké hrozia ľuďom, ktorí retenciou trpia nedobrovoľne. 

Časté skôr či neskôr spôsobí postupné ochabovanie v tejto oblasti, čo môže mať za následok nielen samovoľný únik moču, ale aj chronickú retenciu. Nehovoriac o opakovaných infekciách a zápaloch močového traktu či problémoch s ľadvinami. Aby ste sa tomuto všetkému vyhli, počúvajte signály svojho tela a toaletu navštevujte hneď, ako vás mozog na to upozorní.