Anatómia svalov panvového dna u žien

Byť ženou nie je ľahké. Denne sa stretávame s problémami, ktoré dokážeme poľahky vyriešiť lepšie ako muži. Avšak v mnohom sme zraniteľnejšie a citlivejšie. Najmä v období tehotenstva. Počas neho sa svaly panvového dna a ich anatómia prispôsobujú vyvíjajúcemu sa plodu. 

Aj tým najtvrdším povahám sa môže stať, že ich telo nepríjemne „zradí“ v neočakávanej chvíli. Oslabenie svalov panvového dna je v spoločnosti stále tabu, avšak týka sa vysokého percenta žien. Práve preto je dôležité nemlčať o tomto nepríjemnom probléme a ponúknuť dostatočné množstvo informácií na jeho riešenie.

Ako to vyzerá s anatómiou svalov panvového dna u žien

U žien sa svaly panvového dna nachádzajú v oblasti dolného okraja brušnej dutiny a rozdeľujú telo na hornú a dolnú polovicu. Majú tvar plytkého lievika alebo misky a ich úlohou je držať maternicu na správnom mieste. 

To zabezpečujú tri vrstvy svalov, ktoré sú uchytené na lonovej spone, kostrči a sedacích kostiach. Mnoho žien sa začína o tieto svaly zaujímať v období tehotenstva, práve kvôli ich funkcii. Ich pravidelným precvičovaním je možné zaistiť ľahší, rýchlejší, no najmä bezproblémový pôrod. 

Funkcia týchto svalov je rôznorodá, nielenže držia na mieste močový mechúr, ale majú vplyv aj na oblasť zvierača a vnútorných orgánov u žien. Panvové svaly ženám zabezpečujú správnu polohu maternice a takisto pomáhajú, aby bolo držanie tela správne. Svaly v oblasti panvového dna majú vplyv na pohlavné orgány, keďže sú pre nich akoby výstelkou. Ak funkčnosť brušných svalov nie je dostatočná, panvové svaly ju nahradia. Tak ako má pre telo ženy nenahraditeľnú funkciu, tak isto môže dochádzať k jeho ochabovaniu. Môže to byť spôsobené jednoducho vekom alebo “neľahkými” obdobiami, ktorými žena počas svojho života prechádza. 

Menej príjemnou stránkou je, ak sa ochabnutie svalstva začne prejavovať nečakane. Ochabnuté svalstvo na seba nemusí upozorniť hneď. Medzi najčastejšie príznaky patrí únik moču. 

Inkontinencia nemusí prísť náhle. Spočiatku dá o sebe vedieť veľmi nenápadne, ako napríklad drobným únikom moču pri kýchnutí, smiechu či fyzickej námahe. Neskôr vás môže začať obmedzovať v obľúbených činnostiach, často napríklad pri cvičení, behu či plávaní. Náročné cvičenia ako crossfit či dvíhanie ťažkej váhy so sebou často prinášajú toto ochorenie. Nečakaná nehoda sa môže stať aj pod vplyvom náhleho stresu či radosti. 

Tento problém však nemusí zájsť až tak ďaleko, aby vás začal obmedzovať pri voľnočasových aktivitách, v pracovnom živote či dokonca v partnerskom a milostnom nažívaní.

Ochabnutie svalstva panvového dna je záležitosť žien v každom veku

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že ochabnutie svalstva panvového dna sa týka len žien v zrelom veku. Opak je pravdou. Ženy sú kvôli anatómii svalov panvového dna náchylnejšie na akékoľvek poruchy, a to bez ohľadu na vek. Ženské telo prechádza počas života výraznými zmenami, ktoré ho môžu oslabiť. Medzi najvýraznejšie patrí určite tehotenstvo a samotný pôrod. 

Počas gravidity maternica, respektíve rastúce bruško, tlačí na svaly panvového dna a môže ich oslabiť. Ochabnutie alebo až poškodenie týchto svalov môže spôsobiť pôrod. 

sa netýka len žien v strednom veku, ale aj mladých dievčat. Vážnou príčinou môže byť spomínané nadmerné cvičenie s ťažkými váhami či dokonca pretrvávajúci kašeľ a astma. Vtedy je svalstvo opakovane namáhané tlakom z vrchnej časti tela, dokonca sa stáva, že vzniká pocit akéhosi vydutia v intímnej oblasti. Ženy tento jav často popisujú ako keby sedeli na malej lopte alebo grepe, čo so sebou prináša nepríjemnosti pri sedení. 

V raných štádiách sa svalstvo dokáže zatlačiť späť na svoje miesto, preto netreba podceňovať žiadne podobné zmeny na svojom tele. Oslabenie panvového svalstva môžu mať na svedomí aj prudké hormonálne zmeny počas menopauzy. Práve v tomto období sa mnoho žien s únikom moču stretáva častejšie a sú prinútené situáciu riešiť.

Existuje liečba na uvoľnené svaly panvového dna?

Základom liečby oslabeného panvového dna je nebáť sa priznať si tento problém. Keďže ide o intímnu oblasť, o to viac by sa jej mala venovať pozornosť. A samozrejme situáciu citlivo riešiť. Nedovoľte, aby vás nepríjemnosti prinútili vzdať sa dovolenky, kúpania na pláži či ponorenia sa do čistých voňavých perín. Riešenia sú tu vždy. 

Dnešný trh ponúka výrobky, ktoré prvotne riešia váš problém a o občasnom úniku moču nemusí nik vedieť. Povrch inkontinenčných nohavičiek či slipových vložiek je špeciálne prispôsobený na absorpciu nadmernej vlhkosti a zároveň šetrný k pokožke. Toto je však len pomocná barlička pri prekonávaní problému. 

Základom opätovného získania istoty je posilňovanie svalstva panvového dna. Existujú viaceré cvičenia, ktorými sa dá dokonca predchádzať tomuto ochoreniu. Najefektívnejším spôsobom, ktorý zvládne každý, sú Kegelove cviky. Stačí pritom pár minút tréningu každý deň a výsledky sa dostavia okamžite. Kegelove cviky dokonca skvalitňujú aj sexuálny život a intenzitu prežívania orgazmu. Ak si môžete pomôcť takto jednoducho, stačí už len dodržiavať niekoľko zásad. 

Kontrolujte si prijaté množstvo tekutín, ak sa chystáte napríklad do lietadla, na cestu či do kina. Obmedzíte tým zvýšený tlak močového mechúra na svalstvo. Ak sa chystáte na dlhšiu cestu, naplánujte si pravidelné prestávky. Využite moderné aplikácie a naplánujte svoju cestu tak, aby ste sa dokázali vyprázdniť v pravidelných intervaloch a obmedzili únik moču. 

V súčasnosti si môžete vopred v aplikácii vyhľadať rôzne motoresty či iné zariadenia s toaletou, aby ste sa vyhli zbytočnému stresu z cesty. V mobile tiež môžete na neznámom mieste vyhľadať všetky najbližšie toalety, a tak sa už nemusíte báť dovolenkových rezortov či objavovania nových miest.