Ochorenie obličiek sprevádzajú hlavné príznaky ako sú bolesť a zápal

Obličky sú pre život podstatné, problémy s nimi však trápia mnoho Slovákov bez ohľadu na vek. Vedeli ste, že začínajúce ochorenie obličiek vám môžu naznačiť aj zmeny v močení?

Obličky patria k životne dôležitým párovým orgánom v našom tele. Fungujú ako filter krvi, ktorý reguluje množstvo vody a soli v organizme. Vďaka obličkám sú z nášho tela neustále odstraňované odpadové látky vznikajúce pri látkovej výmene, teda metabolizme. Okrem toho ovplyvňujú krvotvorbu a podieľajú sa na riadení krvného tlaku.

Pokiaľ obličky pracujú správne, ani o nich netušíme. Čo však, keď sa s nimi začne niečo diať? Žiaľ, v mnohých prípadoch choré obličky nebolia alebo sa prejavujú len ťažko rozpoznateľnými príznakmi, ktorým prikladáme väčšinou úplne iný význam.

Ochabnuté svalstvo – všimnete si ho počas tehotenstva

Mnoho žien sa o ochabnuté svaly panvového dna začne zaujímať práve v období tehotenstva. Táto životná etapa je pre panvové dno veľkou skúškou. Z hormonálnych dôvodov sa panvové dno začne postupne uvoľňovať a pripravovať sa na pôrod. Kvôli tomu sa mení ťažisko tela a začínajú sa objavovať nepríjemné bolesti chrbta. 

Od pružnosti a flexibility svalov panvového dna závisí udržanie maternice v správnej pozícii. Tá totiž počas tehotenstva naberá hmotnosť spolu so zväčšujúcim sa bábätkom. Sila a výdrž svalov panvového dna je tak niekoľko mesiacov podrobená náročnej skúške.

Čo spôsobuje bolesť obličiek?

V prípade, že človek pociťuje nejaké problémy s obličkami, väčšinou sa sťažuje na bolesť v dolnej časti chrbta. Za ňou sa môže schovávať veľa príčin, najčastejšie sú to:

  • infekcie močových ciest,
  • zápaly obličiek či infekčné ochorenie obličiek,
  • cukrovka,
  • obličková kolika,
  • glomerulonefritída,
  • hypertenzia,
  • pitie alkoholu.

Kde bolia obličky?

Bolesť ľadvín si ľudia často mýlia s bolesťou krížov. Bolesti spojené s ochorením ľadvín sa totiž prejavujú iným spôsobom a na úplne inom mieste. Kým bolesť chrbta je skôr konzistentná a tupá a najčastejšie ju spôsobujú vysunuté platničky, ktoré tlačia na nervy, bolesť obličiek je naopak ostrá a pulzujúca a spôsobovať ju môže prechladnutie, zápal, ale aj vážnejšie ochorenie. Kríže vás môžu bolieť približne v priehlbinách, ktoré nájdete pár centimetrov nad zadkom, ale ľadviny sa nachádzajú oveľa vyššie – až o 20 centimetrov, na úrovni spodných rebier. Dokonca aj na internete nájdete množstvo ilustračných obrázkov ľudí trpiacich bolesťou obličiek, ktoré zobrazujú ľadviny na nesprávnom mieste, čo často vedie k chybnej dedukcii, že vás bolia obličky. V skutočnosti však ide o problém pohybového aparátu.

Pozor na chronický zápal obličiek

Mnohí sa rozhodnú bolesť obličiek nekonzultovať s lekárom a dočasne ju vyriešiť voľnopredajnými liekmi. Takéto ignorovanie príznakov ako je samotný zápal obličiek však môže viesť až k ich trvalému poškodeniu. Za trvalým a chronickým ochorením obličiek sa najčastejšie ukrýva najmä spomínaná cukrovka, ale aj skleróza tepien či chronické ochorenie močových ciest a chronické zápaly samotných obličiek.

Nezvratné poškodenie dôležitých orgánov zvykne spôsobovať aj nadmerné a dlhodobé užívanie niektorých liečiv, napríklad analgetík a liekov proti bolesti. Na druhej strane by ste mali vedieť, že ochorenie obličiek zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, najčastejšie infarktu a mozgovej mŕtvice.

Poslednou fázou ochorenia obličiek je ich zlyhanie, kedy už nedokážu vylučovať odpadové látky a vodu. Môže to viesť až k hromadeniu vody v pľúcach, čo je stav ohrozujúci život. Zlyhanie obličiek sa prejavuje bolesťou hlavy a hrudníka, vracaním, ako aj celkovou slabosťou, hnačkou a nezdravo bledým sfarbením pokožky.

Ako odhaliť ochorenie obličiek včas?

O zlom fungovaní obličiek napovie najviac moč. Akékoľvek zmeny v súvislosti s močením môžu signalizovať prvé problémy s obličkami. Často sa v tejto súvislosti skloňuje najmä inkontinencia, teda samovoľný únik moču.

Medzi najtypickejšie príznaky problému s obličkami patrí intenzívne nutkanie na močenie, ktoré sa opakuje častejšie, než ste boli zvyknutí. Ľudia s ochoreniami obličiek sa sťažovali najviac na nočné , z postele museli vstať aj niekoľkokrát. Ide o neodkladný pocit urgencie, ktorý sa objavuje náhle a dokáže vás zobudiť zo spánku. Okrem iného býva prítomný aj počas dňa a prejavuje sa častým močením. Je tu veľký predpoklad že to môže byť urgentná inkontinencia moču, ktorá sa často vyskytuje u žien.

Príznaky ochorenia obličiek

Zápal obličiek sa už v počiatočnom štádiu môže prejaviť rôznymi nepríjemnými príznakmi. Spoločne so spomínanou častou urgenciou močenia či inkontinenciou sa môže objaviť napríklad aj zvýšená teplota, nevoľnosť, zvracanie, opuch, ale aj zvýšený krvný tlak či pretrvávajúca únava. Ak zaregistrujete niektorý z týchto príznakov v kombinácii s bolesťou na postihnutom mieste, je čas vyhľadať lekára. Rozdielne ochorenia obličiek väčšinou nemajú špecifické príznaky a správnu diagnostiku dokáže vykonať len lekár. Môže ísť len o obyčajné prechladnutie, ale aj o bakteriálnu infekciu či nebezpečnú cystu.

Cvičením predídete ochabnutiu svalstva a inkontinencii

Nedobrovoľný únik moču môže mať rôzne podoby a vzniká z rôznych príčin. Môže ísť o únik moču pri zdvíhaní ťažkých predmetov, pri kýchnutí, kašli alebo skákaní na trampolíne, či o nepredvídateľný únik moču v strese alebo počas spánku. 

Na svete trpia inkontinenciou milióny ľudí. Práve cviky na posilnenie panvového dna im môžu v boji s inkontinenciou výrazne pomôcť. V prípade, že trpíte stresovou inkontinenciou, pomôžu vám pravidelné rýchle sťahy svalov panvy. Pri urgentnej inkontinencii môže stav zlepšiť snaha o oddialenie vyprázdnenia, čím sa postupne zvýši množstvo moču, ktoré močový mechúr dokáže udržať.

Zmeny v močení vám veľa prezradia

Infekcie močových ciest môžu byť sprevádzané odtekaním či odkvapkávaním moču až po vyprázdnenie, ako aj namáhavým a bolestivým močením. Hnis v moči je zase typický pre zápaly obličiek. Zbystriť pozornosť by ste mali aj vtedy, keď sa pocit na jednoducho nedostaví.

V prípade, že sa u vás frekvencia močenia výrazne znížila, navštívte svojho lekára alebo sa priamo objednajte na vyšetrenie k urológovi. Problémy s močením síce môžu predznamenávať niektoré ďalšie ochorenia, či už spomínanú inkontinenciu alebo zväčšenie prostaty u mužov, no i tak by ste sa mali s nimi zdôveriť odborníkovi.

Veľa o zdraví obličiek odhalí aj samotný vzhľad moču. Pozor si treba dať vtedy, ak je zakalený alebo až tmavý. Moč vyprodukovaný chorými obličkami môže peniť či obsahovať bublinky v dôsledku prítomnosti bielkovín. Zvlášť závažným prejavom je prítomnosť krvi v moči.

Všímajte si svrbenie či opuchy

Okrem bolesti a problémov s močom existuje niekoľko ďalších príznakov, ktoré môžu naznačovať, že sa s obličkami niečo deje. Odborníci upozorňujú na neustály pocit únavy, opuchnuté lýtka, tvár a zápästia. Ďalej sa môže vyskytnúť svrbenie kože a nepríjemná pachuť v ústach, ktorá zvykne mať kovovú chuť v dôsledku hromadenia toxínov v organizme.

Nebezpečné zlyhanie obličiek

Zanedbávanie príznakov, ktoré nám napovedajú prítomnosť ochorenia obličiek, môže viesť až k ich postupnému zlyhaniu, ktoré je riešiteľné jedine pravidelnou dialýzou. Práve tá nahrádza funkciu obličiek, pričom v krajnom prípade je alternatívou transplantácia aspoň jednej obličky. Pri takzvanej kolike obličiek zvyknú lekári navrhnúť aj zavedenie stentu do obličky – hadičky, ktorá má za úlohu zaistiť odvod moču. Ide o chirurgický zákrok, ktorý sa pri posúdení stavu vykonáva v lokálnej, ale aj celkovej anestéze.

Chronické zlyhanie obličiek

Zlyhanie obličiek môže byť chronické alebo akútne. Chronické zlyhávanie obličiek je v podstate postupný proces, ktorý sa môže objaviť pri rôznych zápalových, ale aj iných ochoreniach (napríklad diabetes). Celý proces môže trvať aj niekoľko rokov s postupne sa rozvíjajúcimi príznakmi, medzi ktoré patrí napríklad aj obyčajná únava. Chronické zlyhávanie obličiek sa dá spomaliť, respektíve až zastaviť pomocou správnej liečby a životosprávy. Medzi spúšťače chronického zlyhania obličiek patrí aj obezita, vysoký krvný tlak, fajčenie či popíjanie alkoholu. Riziko stúpa aj s pribúdajúcim vekom, a to často bez ohľadu na pohlavie.

Akútne zlyhanie obličiek

Oveľa nebezpečnejšie je akútne zlyhanie obličiek. Proces je veľmi rýchly a trvá pár hodín, nanajvýš dní. Akútne zlyhanie obličiek nastáva napríklad pri silnej dehydratácii organizmu, pri toxickom pôsobení väčšieho množstva niektorých látok ( napríklad aj liekov), pri úraze (údere do) obličiek napríklad pri športe alebo dopravnej nehode, ale aj pri silnom zápalovom ochorení obličiek. Akútne zlyhanie obličiek je stav, ktorý je potrebný okamžite riešiť dialýzou alebo transplantáciou, inak hrozí úmrtie pacienta v horizonte niekoľkých hodín až dní.

Príznaky zlyhania obličiek

Medzi príznaky akútneho zlyhania obličiek patrí úplné zastavenie močenia, nevoľnosť a zvracanie, slabosť, bolesti hlavy, sťažené dýchanie, opuchy, poruchy vedomia až upadnutie pacienta do bezvedomia. Medzi ďalšie prejavy zlyhania obličiek patrí aj silná bolesť v krížovej oblasti. Dobrou správou je, že v niektorých prípadoch akútneho zlyhania obličiek je možné tento stav úplne zvrátiť, napríklad rehydratovaním tela pacienta alebo nastavením správnej liečby. Pri spozorovaní príznakov zlyhávania obličiek bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.

Ako zregenerovať obličky?

Čo pomáha na obličky? Ako pomôcť obličkám zotaviť sa po prechladnutí, zápale či rôznych chirurgických zákrokoch, ale aj po odstránení cysty na obličke? Okrem dodržiavania diéty, obmedzenia soli a poctivého pitného režimu vám môžu pomôcť aj rôzne domáce či kupované prípravky s obsahom liečivých zmesí Brezy previsnutej, Žihľavy dvojdomej, ale aj obľúbenej Kapucínky väčšej. Medzi takzvané „obličkové“ bylinky patrí aj Praslička roľná, Brusnica, Vres či Zlatobyľ. Prípravky sa dajú užívať prostredníctvom odvarov a tinktúr, ale aj pomocou dostupných výživových doplnkov. Počas leta sú v našej prírode výrazne rozšírené aj jahodové listy, počas zimy vám zase na správnu funkciu obličiek môžu pomôcť vlastnoručne nazbierané šípky.

Preventívka odhalí už prvé problémy

Základom prevencie je neignorovať pravidelné preventívne prehliadky. Z krvných testov sa dá totiž často odhaliť už začiatočná fáza ochorenia obličiek. Test napríklad dokáže zistiť, či sa v moči nachádza bielkovina, ktorá tam pri zdravom fungovaní obličiek nemá čo robiť.
 
Dbajte tiež o svoje zdravie ako také, snažte sa neprechladnúť a dodržiavať vyvážený jedálniček. Znížiť riziko môžete aj obmedzením alkoholu a liekov proti bolesti, nezabudnite si tiež pravidelne kontrolovať hodnoty krvného tlaku.
 
Ako sme spomínali, moč je hlavným ukazovateľom správneho fungovania obličiek, sledujte preto frekvenciu vyprázdňovania, zafarbenie a konzistenciu moču. Ak máte zvyk zadržiavať moč niekoľko hodín, skúste sa naučiť chodiť na toaletu pravidelne. Ak už nastane problém, ktorý súvisí s postupným nárastom nekontrolovaného úniku moču, zverte do rúk profesionálov.