Dajte zbohom inkontinencii aj vďaka liečbe laserom

je problém, o ktorom sa hovorí veľmi málo, pritom samovoľný a nedobrovoľný únik moču trápi obrovské množstvo ľudí aj u nás. Dobrou správou je, že inkontinencia sa dá liečiť, a to hneď niekoľkými spôsobmi.

Inkontinenciavzniká nenápadne, pri neliečení má tendenciu postupne sa zhoršovať. Nedobrovoľný únik moču odborníci rozdeľujú na niekoľko typov, tým najbežnejším je stresová inkontinencia, ktorá sa objavuje pri kýchaní, smiechu či zdvíhaní ťažších predmetov. Druhým najčastejším typom je urgentná inkontinencia, prejavuje sa náhlym a častým nutkaním na , čo človek pociťuje nielen počas dňa, ale aj v noci, dokonca niekoľkokrát.

Bežne sa vyskytuje aj kombinácia oboch týchto typov, pričom platí, že objaviť sa môže v akomkoľvek veku ako u žien, tak aj u mužov. Samovoľný únik moču so sebou často prináša pocity hanby a stratu sebavedomia, namiesto večera v spoločnosti človek trpiaci inkontinenciou radšej zostane doma, kde mu nehrozia žiadne „nehody“.

Ak situáciu nerieši s odborníkom, môže dôjsť až k úplnej izolácii voči vonkajšiemu svetu, teda nielen k zdravotným, ale aj sociálnym a ekonomickým následkom. Bez ohľadu na to, aký typ inkontinencie človeka trápi, riešenie je vďaka moderným medicínskym postupom na dosah ruky. Treba si však uvedomiť, že predpokladom úspešnej liečby je včasné diagnostikovanie.

Liečba inkontinencie závisí od príčiny

Často sa stáva, že ľudia sa v rámci inkontinencie zamerajú len na zníženie dôsledkov nedobrovoľného úniku moču, no na samotnú liečbu inkontinencie nie. Tá však nemusí byť vôbec komplikovaná, aby ste s ňou mohli začať, musíte poznať pravú príčinu svojich problémov, a to čím skôr.

Ideálne je, ak u urológa podstúpite odborné vyšetrenie, ktoré odhalí, či sa za nedobrovoľným únikom moču neskrýva nejaké vážne ochorenie, napríklad rakovina. Na základe výsledkov vám lekár nariadi adekvátnu liečbu, ktorá sa od prípadu k prípadu líši. Môže byť behaviorálna (zmeny návykov), medikamentózna (lieky) alebo, ak je to nevyhnutné, v podobe chirurgickej operácie. V súčasnej dobe sa čoraz častejšie vyhľadáva laserový zákrok, ktorý odstráni inkontinenciu v priebehu 20 minút.

Zmena návykov robí zázraky

Tí šťastnejší pacienti nepotrebujú ani lieky, ani operáciu. Na zlepšenie či celkové vyliečenie inkontinencie im stačí zmena návykov a každodenná disciplína. Medzi základné pravidlá, ktoré pomáhajú s únikom moču, patrí obmedzenie tekutín pred spaním a pravidelné aspoň každé 4 hodiny.

Okrem toho vám môže lekár nariadiť vylúčenie alkoholu, prípadne všetkých nápojov s kofeínom. Častou príčinou inkontinencieoslabené svaly panvového dna, vtedy majú nezastupiteľnú úlohu tzv. Kegelove cviky. Pri pravidelnom cvičení dokážu spevniť svaly močového ústrojenstva, stačí ich trénovať len desať minút denne.

Zmena návykov by mala byť súčasťou aj spoločenského života, overenou pomôckou je vytvorenie balíčka „prvej pomoci“. V ňom si ľudia nosia náhradnú spodnú bielizeň či inkontinenčné pomôcky – skrátka čokoľvek, čo ich zbaví strachu z úniku moču na verejnosti.

Následky riešia kvalitné inkontinenčné pomôcky

Problémy s únikom moču sa u vás neobjavili zo dňa na deň, nemôžete preto očakávať, že zmiznú v okamihu, ako zmeníte návyky. Našťastie, nepríjemné následky inkontinencie nemusíte zažívať bez pomoci. Na trhu je dnes veľké množstvo zdravotníckych pomôcok, ktoré boli špeciálne navrhnuté pre ľudí s únikom moču. Bežne sa využívajú najmä špeciálne vložky či kryty pre mužov, ktoré nielenže absorbujú všetku tekutinu, zároveň vedia pohltiť aj nepríjemný zápach. Pre silnejší únik moču sa odporúča absorpčná spodná bielizeň alebo plienky.

Liečba inkontinencie, až potom operácia

Užívanie liekov patrí k najbežnejším formám liečby samovoľného úniku moču, u starších žien sa v prípade stresovej inkontinencie využívajú najmä hormonálne preparáty zavádzané priamo do vagíny. Pri urgentnej inkontinencii sa zase pacientom zväčša predpisujú lieky, ktoré dokážu tlmiť nadmernú aktivitu mechúra. Ak tabletky nezaberú, lekár nariadi operáciu, konkrétny zákrok závisí od príčiny problému. Niekedy pacient podstúpi implantáciu umelého zvierača, častejšie sa však používa zavedenie špeciálnych syntetických pások pod močovú trubicu.

Dá sa inkontinencia vyliečiť laserom?

Áno, no zatiaľ iba u žien. Najlepšie sa technika s použitím lasera osvedčila pri pacientkach s ľahkou až stredne ťažkou stresovou inkontinenciou. Tento zákrok patrí k bezbolestným a rýchlym spôsobom liečby, žena je počas operácie pri vedomí. Jeho veľkou výhodou je, že naň nie sú potrebné žiadne rezy, stehy ani užívanie liekov po procedúre.

Pacientka zákrok podstúpi v ambulancii a domov odchádza v rovnaký deň. Tento spôsob liečby spočíva v tepelnom pôsobení lasera na sliznicu a svaly v panvovej oblasti, vďaka lúčom sa zlepší prekrvenie a elasticita kolagénových vlákien nachádzajúcich sa v pošve a močovom trakte. Liečbu inkontinencie laserovým zákrokom ponúkajú viaceré centrá plastickej chirurgie, platí však, že by ho mali vykonávať jedine špecializovaní odborníci, teda buď urológovia, alebo gynekológovia.