Únik moču nie je nič nezvyčajné – riešením môže byť aj operácia inkontinencie

Každý by chcel žiť plnohodnotný život a nemyslieť na to, čo ho práve trápi alebo ako sa vysporiadať so svojím ochorením. Nie všetci majú šťastie, že sú zdraví a bez zdravotných problémov. 

Ak patríte k skupine ľudí, ktorých zdravotné problémy trápia, určite by ste ich mali riešiť a neobmedzovať svoj život len preto, že niečo práve nemôžete.

Čo je inkontinencia?

O inkontinencii, alebo inak povedané o úniku moču, ste už určite počuli. Tento zdravotný problém trápi mnoho žien aj mužov. 

O únik moču ide aj vtedy, ak si „cvrknete“ napríklad pri kašľaní, smiechu, športe, väčšej záťaži alebo čkaní. O tejto chúlostivej skutočnosti nie je veľmi príjemné rozprávať, najmä pre mužov. Zasahuje do života pri bežných činnostiach, a preto sa môže stať, že sa časom začnete niektorým činnostiam vyhýbať len preto, aby sa náhodou nič nestalo. 

Inkontinencia nie je iba zdravotný, ale aj hygienický problém. Ak niečo nastane, tak to viete vy, ale pri nedostatočnej pozornosti si to môže všimnúť aj okolie. Vtedy nastáva pocit trápnosti, vyhýbanie sa aktivitám a spoločenským stretnutiam.

Príčiny inkontinencie

Únik moču môžu spôsobovať rôzne príčiny. Najčastejšie to býva genetická predispozícia, pokles hladiny hormónov u žien počas menopauzy, obezita, tehotenstvo, pôrod, časté , ochabnutie panvových svalov, rôzne operácie. 

Pri inkontinencii dochádza k tomu, že je znížená funkcia uzáveru močového mechúra, teda zvierač močovej rúry si nedostatočne plní svoju funkciu. 

V prípade, že máte iba občasný únik moču, môže ísť buď o zápal, hormonálnu nerovnováhu, zápchu, alebo infekciu močových ciest

Tento problém sa dá pritom jednoducho riešiť, či už ho potlačíte, alebo odstránite. Ak sa stupňuje, určite vyhľadajte lekára, ktorý vám poskytne viac informácií a určí správnu diagnózu.

Inkontinenčné pomôcky a životospráva ako možnosti pomoci

Základom sú inkontinenčné pomôcky ako napríklad používanie hygienických vložiek pri úniku moču spolu s použitím špeciálnej ochrannej bielizne. 

Špeciálne vložky na únik moču sú navrhnuté tak, aby zabránili pretečeniu, zápachu a vlhkosti. Vyrábajú sa rôzne druhy špeciálnych vložiek na únik moču od najslabšieho po najsilnejší problém. 

Poskytujú rýchlu absorpciu moču a pocit sucha. Vložky na únik moču majú tiež kontrolu zápachu, prostredníctvom ktorej eliminujú potenciálny zápach či jeho vznik, a tak poskytujú potrebnú ochranu. Taktiež sa vyrábajú aj pánske absorpčné spodky

Správne posilnenie svalov panvového dna, relax, pravidelné pitie dostatku vody, zníženie príjmu kofeínu a alkoholu a obmedzenia fajčenie pozitívne vplývajú pri liečbe inkontinencie.

Operačná liečba úniku moču

Avšak závažné prípady úniku moču je potrebné riešiť operáciou inkontinencie, vložením TVT pásky alebo navrhnúť pacientovi aplikovať lieky na liečbu inkontinenciu.

Priebeh laserovej operácie inkontinencie

Tento zákrok sa robí ambulantne, stačí sa iba objednať. Pred operáciou treba absolvovať gynekologické vyšetrenie a urodynamické vyšetrenie. Celý zákrok trvá približne 15 - 30 minút a nie je potrebná anestézia. 

Ošetrenie IncontiLase je neinvazívne a prebieha skoro ako bežná gynekologická prehliadka. Špeciálne zrkadlo a laserový nadstavec sa zavedie do pošvy. Vrstvy sliznice sa pomocou týchto pomôcok zahrievajú a tým dochádza k skráteniu kolagénových vlákien a začnú sa tvoriť nové vlákna. 

Tento postup je bez rezania a stehov a je bezbolestný. Jediné, čo budete cítiť, je krátkodobé teplo.

Vloženie TVT pásky

V prípade, že chcete svoj problém vyriešiť natrvalo, skúste sa s o svojím lekárom poradiť o možnosti vloženia TVT pásky. 

V tomto prípade ide o chirurgický zákrok, pri ktorom je vložená TVT páska približne pod strednú tretinu močovej rúry. Táto páska nie je hmatateľná a v tkanive je viditeľná iba pri ultrazvukovom vyšetrení. 

Operačný zákrok je vykonávaný vo chvíľkovej úplnej anestézii. Tento zákrok trvá iba 15 minút, preto nie je sa čoho obávať. V niektorých štátoch sa zákrok skúša realizovať iba pri lokálnej anestézii. Ako pred každou operáciou, tak aj pred touto je nutné, aby sa pacient zúčastnil rôznych predoperačných vyšetrení, ktoré určia celkový zdravotný stav pacienta. 

Pri urodynamickom vyšetrení sa určí funkčnosť dolných močových ciest. Pri tomto predoperačnom vyšetrení sa tiež určia rôzne chorobné stavy, pre ktoré by nemohla byť implantovaná TVT páska. 

Implantácia TVT pásky je len mierne invazívna operácia, pri ktorej je riešenie, na rozdiel od iných klasických operačných metód, väčšinou trvalé. Účinnosť TVT pásky klesá iba mierne a pacienti, ktorí absolvovali túto operačnú techniku, uviedli, že ich problém sa vyriešil natoľko, že môžu vykonávať všetky svoje obľúbené činnosti bez toho, aby mali obavy z úniku moču. 

Po laserovej operácii je dôležité, aby sa pacienti približne mesiac vyhýbali fyzickej námahe, náročnému športu, dvíhaniu ťažkých vecí, jazde na bicykli alebo motorke. Taktiež je ale vhodné, aby pacienti po operácii vykonávali rôzne odporúčané cvičenia, ktoré napomôžu uzdraveniu a návratu k plnohodnotnému životu bez inkontinencie. 

Či už tento problém trápi vás alebo niekoho vo vašom okolí, je dobré vedieť, ako sa tento problém prejavuje a ako sa dá riešiť.