Viete, aký objem má váš močový mechúr?

Keď organizmus funguje tak, ako má, nevenujeme mu pozornosť. Spozornieme, až keď reaguje inak, ako sme zvyknutí. Viete, aký je normálny objem močového mechúra? 

Nikdy ste o tom nerozmýšľali. Vyprázdnili ste ho, keď dal signál, že dlhšie to už nevydrží, a bolo po probléme. Prezradíme vám, aký je jeho normálny objem a čo sa môže stať, keď nefunguje tak, ako má. Spoznajte svoje telo. Nikdy neviete, kedy sa vám informácie o ňom zídu.

Močový mechúr a močové cesty

Skôr, ako sa dostaneme k objemu močového mechúra, niečo si o ňom povieme. Aby ste mali aspoň predstavu o tom, ako funguje a prečo sa jeho objem mení. Normálna funkcia močového mechúra nie je dôležitá len zo zdravotného hľadiska. Ľudia s problémami s vyprázdňovaním moču sa často vyhýbajú spoločnosti, čo vedie až k sociálnej izolácii a psychickým problémom. Aj to je dôvod, prečo by sme o močovom mechúre mali vedieť viac.

Kde sa nachádza močový mechúr a aká je jeho funkcia?

Močový mechúr (lat. vesica urinaria) je nepárový dutý svalový orgán uložený v malej panve. Jeho úlohou je zhromažďovať a uskladňovať moč. Je vystlaný naskladanou sliznicou, ktorá sa v priebehu plnenia vystiera. Aj to je dôvod, prečo nemusíte utekať na WC hneď, ako sa močový mechúr ozve. Jeho vyprázdňovanie dokážeme ovládať vôľou.

Močový systém a cesta moču z obličiek až von

Moč do močového mechúra prichádza močovodmi z obličiek. Obličky filtrujú krv a moč s odpadovými látkami po kvapkách posielajú do močového mechúra. 

Močový mechúr vyúsťuje do močovej rúry. Ženská močová rúra má asi 4 cm, mužská je dlhšia, má tvar písmena S a dĺžku 15 až 20 cm. Močová rúra je zosilnená zvieračom močového mechúra. Bez jeho pomoci by vyprázdňovanie močového mechúra nebolo také jednoduché. Pri poruche zvierača ani ten najväčší močový mechúr stačiť nebude. Len vďaka nemu vieme udržať moč aj napriek väčšiemu tlaku.

Aký je objem močového mechúra?

Objem močového mechúra nemáme všetci rovnaký. Iný je objem močového mechúra u ženy a iný je objem močového mechúra u muža. Objem močového mechúra u detí sa postupne mení. Rastie spolu s ostatnými časťami tela, až kým nadobudne fyziologické rozmery dospelého človeka. Veľkosť močového mechúra neovplyvňuje len pohlavie, ale aj stupeň jeho naplnenia. 

Normálny objem močového mechúra sa pohybuje v rozmedzí 150 – 300 cm3. Rozťahovanie sliznice ho dokáže v niektorých prípadoch zväčšiť až do veľkosti 1 500 cm3. Je to vtedy, keď máte pocit, že dlhšie moč udržať už nedokážete. Povedali by ste, že maximálny objem močového mechúra môže byť až taký veľký?

Kedy viete, že je čas ísť sa vymočiť?

Pocit potreby na močenie nastupuje, už keď je močový mechúr naplnený na 200 – 250 cm3. Áno, viete ho potlačiť. Močový mechúr ešte má kde rásť, ale zbytočne ho nepreťažujte. Skúsiť koľko vydrží a tým posilniť panvové dno občas môžete, ale nezabúdajte, že všetkého veľa škodí. Močový mechúr zhromažďuje odpadové látky. Zápal močového mechúra by v tomto prípade bol ten najmenší problém.

Nutkanie na močenie ako problém

Nutkanie na močenie nemusí vyvolať len plný močový mechúr. Vyvolá ho aj podráždená sliznica močového mechúra a močovej rúry, zápal či psychické problémy, ktoré môžu spôsobiť urgentnú inkontinenciu u žien. Únik moču je častým sprievodným znakom kýchania a kašľania. Nie je to nič vážne. Na tlak, ktorý pri týchto činnostiach organizmu vzniká, je aj močový zvierač krátky. 

samovoľnému úniku moču dochádza, keď močový systém nefunguje tak, ako má. Zvierač nespolupracuje, moč uniká, ako sa mu zachce a problém zvaný inkontinencia ako hygienický a spoločenský problém je na svete. 

Hlavné centrá regulácie močenia sú v mozgovej kôre, mozgovom kmeni a dolnej mieche. Problémy s močením môžu nastať, aj keď sú močové cesty a močový mechúr v úplnom poriadku. Vznikajú vtedy, keď dôjde k porušeniu týchto centier. Vyšetrenie a liečba sú v tomto prípade oveľa komplikovanejšie a zdĺhavejšie.

Poruchy funkcie močového mechúra

Porucha skladovania a zadržiavania moču

Ku kontrakcii svalu v tomto prípade dochádza aj pri malom objeme moču. Pocit na močenie nastupuje aj vtedy, keď mechúr ešte nie je naplnený. Prejavuje sa urgentným a nutkavým močením, ktorému sa ani v noci nevyhnete, a pomočovaním. 

Porucha vyprázdňovania

Miecha nedokáže poslať signál mozgu alebo vonkajšiemu zvieraču, že je čas močový mechúr vyprázdniť. Mechúr sa plní a rozširuje a naša vôľa mu v tom nedokáže zabrániť. Hovoríme mu aj veľký či lenivý mechúr. Prejavuje sa neudržateľným odkvapkávaním moču, neschopnosťou sa vymočiť aj napriek pocitu na a inkontinenciou.

Kombinácia spomenutých problémov

Dochádza k strate spolupráce medzi uskladňovaním a vyprázdňovaním moču. Vzniká pri poruche poškodenia nervových dráh v mieche.