Rastúce bruško môže spôsobovať samovoľný únik moču v tehotenstve

Každá žena nám dá určite za pravdu, ak povieme, že tehotenstvo je síce krásnym obdobím očakávania a nedočkavosti z príchodu malého človiečika na svet, no takisto je toto obdobie spájané aj s mnohými zmenami. Jednou z nich môžu byť aj úniky moču v tehotenstve. 

Hormonálne zmeny, ktorými telo prechádza počas celého života, tehotenstvo nevynímajúc, spôsobujú v živote ženy nemalé komplikácie. Nejde o nejaké vážne ochorenie, no ak sa tomu dá predchádzať, prečo o tom nehovoriť viac.

Inkontinenciu počas tehotenstva netreba podceňovať

Inkontinencia je tabuizovaná téma, pričom ňou trpí veľké množstvo žien, no aj mužov, či dokonca detí. Úniky moču sú pre nás chúlostivé, a tak to nie je téma, o ktorej sa budete baviť pri stole s kamarátmi. Je to však téma, ktorej je potrebné venovať pozornosť, zvlášť ak hovoríme o gravidite či období po pôrode. Ak totiž žena plánuje otehotnieť, na mnohé veci sa pripravuje už pred otehotnením. Vhodnú stravu či správny životný štýl si môžete zvoliť, a takisto sa môžete pripraviť aj na prípadný únik moču v tehotenstve.

Tehotenstvo a únik moču

Ak ste sa s pojmom ešte nestretli, v skratke vám ozrejmíme, že ide o samovoľný, vôľou neovládateľný únik moču. Môže nastať pri alebo po akejkoľvek činnosti, či už fyzickej aktivite, kašľaní, alebo ťažkej operácii. Nastať však môže aj počas tehotenstva. Tehotenstvo a únik moču sú témy, ktoré vzájomne súvisia. Inkontinencia v tehotenstve nie je vôbec zriedkavá.

Rastúce bruško môže potešiť, no aj spôsobiť samovoľný únik moču

Toto pekné obdobie v živote ženy prináša ženám „ťažkosti“ v podobe rastúceho bruška. Okrem toho, že žena sa cíti viac unavená a bruško ju môže obmedzovať pri viacerých aktivitách, zväčšujúca sa maternica ovplyvňuje močový mechúr. Tým, že naberá na rozmeroch viac, tlačí na mechúr, a tak žena pociťuje častejšie nutkanie na . Aj bábätko sa niekedy môže rozhýbať tak, že kopne aj do mechúra a ten to nemusí vydržať a moč unikne. Netreba sa však obávať, samovoľný únik moču v tehotenstve nie je žiadna hanba. Trpí ním až 30 % tehotných žien.

Problémy s únikom moču už na začiatku

Únik moču na začiatku tehotenstva sa môže objaviť u ktorejkoľvek ženy. Močový mechúr už nemá toľko miesta, koľko mal doteraz, začína naňho tlačiť maternica. Tá len začína rásť, no už začína meniť rozmery v malej panve a vyvíja tlak na mechúr. Preto už na začiatku tehotenstva žena častejšie navštevuje toaletu.

Lekár k dispozícii

Aj keď je unikanie moču v tehotenstve normálne, gynekológovia sa zhodujú v tom, že máloktorá žena sa im zdôverí. Pritom lekár by vám mohol poradiť, a vy by ste sa počas tehotenstva nemuseli trápiť s inkontinenciou sama.

Na konci je to najčastejšie

Rozlišujeme viacero typov inkontinencie, pričom v tehotenstve sa žena najčastejšie stretne so stresovou, a to v 3. trimestri. Logicky, vtedy je maternica najväčšia a najviac tlačí na močový mechúr. Únik moču na konci tehotenstva sa prejavuje únikom pár kvapiek moču, čo si žena nemusí ani všimnúť, no netreba to brať na ľahkú váhu.

Infekcie či zápaly s tým súvisiace

Okrem množstva ťažkostí, ktoré tehotenstvo žene prináša, je vtedy náchylnejšia na rôzne infekcie, a môže vyvolať zápal močových ciest. Je preto vhodné navštevovať toaletu hneď, ako pocítite nutkanie na , keďže o pár sekúnd už môže byť neskoro.

Čo robiť, ak už bojujete s inkontinenciou

Ak už „bojujete“ aj s reálnym únikom moču, navštevujte toaletu, aj keď nepociťujete nutkanie na , robte to v pravidelných polhodinových intervaloch. Takisto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť intímnej hygiene a používaniu správnych produktov. Priedušná bielizeň, vložky alebo spodná bielizeň, ktoré sú vyrobené tak, aby tehotnej žene poskytovali komfort a pohodlie. Bežné vložky v takejto situácii nepomôžu, inkontinenčné sú vyrobené tak, aby absorbovali tekutinu, eliminovali zápach a boli príjemné k ženskému telu.

Prevencia ešte pred otehotnením

Predstavte si, že možný únik moču v tehotenstve viete zmierniť ešte pred samotným otehotnením. Možno ste už počuli o cvikoch na posilňovanie panvového dna. Ak nie, predstavujeme vám Kegelove cviky. Sú to „neviditeľné“ cviky, ktoré vám zaberú minimum času z vášho dňa, no dokážu priniesť „úľavu“ od inkontinencie na celý život. 

Do cvičenia zapájate tie svaly, ktoré používate, ak chcete moč zadržať. Takéto sťahovanie svalov môžete vykonávať kedykoľvek, kdekoľvek, no pritom bez námahy a účinne.

Neprejedajte sa a doprajte si prísun tekutín

Cvičenie vám pomôže inkontinencii predchádzať, v tehotenstve sa však únikom moču môžete vyvarovať aj zdravým stravovaním a pitným režimom. Obdobie tehotenstva je spájané s pribúdajúcimi kilami, no netreba to preháňať. Prejedanie sa počas tehotenstva môže takisto spôsobovať tlak na močový mechúr. Pitný režim pri úniku moču netreba obmedzovať, naopak, treba si dopriať pravidelný prísun tekutín. 

Je nutné podotknúť, že únik moču v tehotenstve je individuálna záležitosť. Nemusíte sa s ním vôbec stretnúť, niekedy sa objaví na začiatku a ďalej sa zhoršuje, inokedy sa môže objaviť až po pôrode, keďže pri pôrode je takisto vyvíjaný tlak na mechúr. V období šestonedelia sa však u väčšiny žien telo dokonale zregeneruje, a tak aj vymizne.