Materstvo bez pocitu hanby vďaka vhodným pomôckam

Materstvo bez pocitu hanby vďaka vhodným pomôckam

Najkrajšie obdobie v živote ženy - tak mnohí popisujú tehotenstvo. Tehotenstvo je naplnené radosťou z očakávania nového člena rodiny, môže so sebou ale priniesť aj jednu nepríjemnú zmenu a tou je .

Inkontinencia sa vyskytuje častejšie po opakovaných pôrodoch ako u prvorodičiek.  Hlavnou príčinou je opakované namáhanie svalov panvového dna. 

V akej fáze sa stretnete s inkontinenciou?

Počas tehotenstva a po pôrode dochádza k nadmernej záťaži brušných svalov a svalov panvového dna ženy. 

Na začiatku tehotenstva ženy zvyčajne tento problém nemajú, aj keď močia častejšie. Zvýšená frekvencia močenia je pravdepodobne spôsobená zvýšeným prekrvením orgánov malej panvy.

V neskorších štádiách tehotenstva bábätko tlačí na okolité orgány, ktoré sa musia prispôsobiť. Stálym tlakom strácajú svaly svoju pôvodnú silu a pružnosť, a práve ich ochabnutosť je príčinou nechcených únikov moču pri bežných situáciách - pri smiechu, kašli, kýchaní, doskokoch, ale aj pri zvýšenej fyzickej námahe.

Veľmi veľký vplyv na svaly panvového dna má samotný pôrod. Svaly panvového dna sa musia roztiahnuť, aby pôrod prebehol hladšie a po pôrode zvyčajne trvá určitú dobu, kým sa vrátia so svojej pôvodnej podoby, čo zvyčajne nastane počas šestonedelia.

Inkontinencia nie je znakom menej schopnosti

sa veľmi negatívne podpisuje na psychike nastávajúcich a čerstvých mamičiek. Neschopnosť plne ovládať základné telesné funkcie môže viesť k pocitu poníženia, narušenie vlastnej dôstojnosti a stáva sa tak veľmi intímnym problémom.

Odborná pomoc pri úniku moču na prvom mieste

Napriek hanbe by malo byť vždy prvým krokom vyhľadanie odbornej pomoci. Mamičky by mali požiadať o radu svojho gynekológa, praktického lekára, či urológa. Každý odborník dokáže vzniknutú konkrétnu situáciu vyhodnotiť a odporučiť mamičke vhodné riešenie jej problémov. 

Pri ľahkej inkontinencii môže často zafungovať obyčajné posilňovanie panvových svalov pomocou Kegelových cvikov. 

Už počas tehotenstva je vhodné precvičovať svaly panvového dna, ktoré sa vám môžu odvďačiť tak, že sa po pôrode flexibilnejšie vrátia do svojej pôvodnej podoby.

Menštruačné vložky nie sú vhodné

Kým sa mamičkám nepodarí dostať situáciu späť pod kontrolu, je potrené úniky moču kompenzovať. Nikto si neželá, aby ho neočakávaná nehoda postihla nepripraveného. A to ani v tých najbežnejších situáciách. Mnoho mamičiek má pri prvých problémoch s únikom moču tendenciu siahnuť po klasických menštruačných vložkách. Ich použitie je ale pre riešenie inkontinencie nevhodné. Ako je to možné?

Moč má úplne inú hustotu ako krv, tiež je jej spravidla ďaleko väčšie množstvo. Menštruačné vložka nedokáže väčšie množstvo riedkeho moču pojať. Hoci sú menštruačné vložky spoľahlivým pomocníkom pri menštruácii, na únik moču skrátka nestačia.

Vložka nedokáže riedky moč rýchlo absorbovať a uzamknúť ho vnútri. Veľkou prednosťou inkontinenčných pomôcok je bezpochyby aj to, že ich technológia dokáže zabrániť nepríjemnému zápachu, ktorý so sebou moč prirodzene prináša. 

Výhody inkontinenčných vložiek pre tehotné ženy

Inkontinenčné vložky sú prispôsobené rôznym potrebám nasiakavosti a sú tvarované podľa ženského tela. 

Mamičky tak nič nezväzuje v pohybe a môžu sa venovať všetkým aktivitám so svojím drobčekom aj svojimi najbližšími.