Inkontinenčné vložky alebo nohavičky?

Vyberte si správnu pomôcku pre únik moču.

Inkontinenčné nohavičky a vložky patria medzi obľúbené inkontinenčné pomôcky. Poznáte však základné rozdiely medzi nimi? Stačí na rozhodnutie sa medzi vložkami a nohavičkami len osobná preferencia alebo by ste pred kúpou mali zvážiť aj ďalšie faktory?

Inkontinenčné vložky nie sú menštruačné vložky

Inkontinenčné vložky predstavujú najznámejšiu absorpčnú inkontinenčnú pomôcku. Vďaka istej podobnosti s menštruačnými vložkami sú v obľube najmä medzi ženami, no poznáme aj inkontinenčné vložky anatomicky prispôsobené pre mužov

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o rovnaký výrobok ako menštruačné vložky, nie je to tak. Na rozdiel od menštruačných vložiek, majú vložky určené na ochranu pri inkontinencii, vyššiu savosť a schopnosť eliminovať zápach. Keďže krv má inú štruktúru ako moč, nie sú vhodné na jeho pohltenie, pretože by mohli pretiecť. Moč neuzamknú vo svojom vnútri, čím hrozia zápaly močových ciest.

Vložky sa vyrábajú vo viacerých veľkostiach:

Veľkosť inkontinenčnej vložky ovplyvňuje celkovú absorpčnú schopnosť výrobku – čím väčšie vložky, tým väčšia savosť. Kým najmenšie vložky absorbujú približne 70 ml moču, najväčšie inkontinenčné vložky si poradia aj s objemom okolo 900 ml.

Zabránia úniku moču aj počas spánku

Existujú aj vložky navrhnuté na použite špeciálne počas spánku, ako napríklad TENA Lady Maxi Night, ktoré vďaka svojmu špeciálnemu tvaru poskytujú zvýšenú ochranu v zadnej časti.

Použitie vložiek na únik moču

Používanie inkontinenčných vložiek je vhodné pri ľahkom až strednom type inkontinencie. Vložky sa upevňujú na spodnú bielizeň prostredníctvom samolepiaceho pásiku.


Inkontinenčné nohavičky

Rozoznávame 3 základné typy inkontinenčných nohavičiek: 

  1. Diskrétna inkontinenčná bielizeň
  2. Absorpčné nohavičky
  3. Fixačné nohavičky (na fixáciu inkontinenčných vložiek)
 

Inkontinenčná bielizeň

Inkontinenčná bielizeň je vhodná pre ženy so stredným až ťažkým únikom moču a je navrhnutá tak, aby vyzerala ako klasické elegantné dámske nohavičky, no zároveň poskytovala dostatočnú ochranu pri rôznych stupňoch inkontinencie. Pre ženy, ktoré preferujú čiernu spodnú bielizeň sú k dispozícií prvé čierne inkontinenčné nohavičky TENA Lady Pants Noir.

Absorpčné nohavičky

Absorpčné nohavičky sa obliekajú podobne ako klasická spodná bielizeň. Ide o pohodlnú, anatomicky tvarovanú inkontinenčnú pomôcku, ktorá sa ľahko používa. Vyrábajú sa v bielej farbe a vo viacerých stupňoch absorpcie, vďaka čomu poskytnú bezpečnú ochranu pri strednom až ťažkom stupni inkontinencie. 

Fixačné nohavičky

Fixačné nohavičky neobsahujú vlastnú ochrannú vrstvu, slúžia na fixáciu inkontinenčných vložiek, aby zostali na svojom mieste. Ich výhodou je elastický dizajn, anatomický tvar a je možné ich prať a sušiť v sušičke bez straty svojho pôvodného tvaru. 


Ako vybrať vhodnú veľkosť inkontinenčných nohavičiek podľa absorpcie?

Inkontinenčné nohavičky sa vyrábajú vo viacerých veľkostiach od XS až po XL. Na rozdiel od inkontinenčných vložiek, pri nohavičkách nie je veľkosť indikátorom ich savosti. Veľkosť inkontinenčných nohavičiek má podobnú funkciu ako veľkosť oblečenia. Vybrať správnu veľkosť môžete na základe vášho rozmeru bokov.

V prípade inkontinenčných nohavičiek je veľmi dôležitým faktorom ich absorpcia, nakoľko je ich úlohou absorbovať väčšie množstvo moču.

Typy absorpcií v inkontinenčných nohavičkách:

  • Pre ženy so stredným únikom moču postačí absorpcia Plus.
  • Pre ženy so stredným až ťažším únikom moču je to absorpcia Super.
  • A pre osoby s veľmi závažným únikom moču odporúčame absorpciu Maxi.

Porovnanie: vložky vs: nohavičky

Základné rozdiely medzi inkontinenčnými vložkami a inkontinenčnými nohavičkami si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke:

Druh pomôcky Stupeň inkontinencie Mobilita Výhody Nevýhody
Inkontinenčné vložky ľahký až stredný mobilní - rôzne stupne absorpcie a rôzna veľkosť (dĺžka)
- ochrana proti pretečeniu, vlhkosti a zápachu
- anatomicky tvarované
- tvarom podobné menštruačným vložkám
- nižší stupeň savosti ako nohavičky
- ochránia len pri miernych stupňoch inkontinencie
Inkontinenčné nohavičky stredný až ťažký mobilní - anatomicky tvarované
- diskrétnosť, jednoduché použitie
- rôzne stupne absorpcie a rôzne veľkosti
- ochrana proti pretečeniu, vlhkosti a zápachu
- potrebné vybrať správnu veľkosť
Rýchloupevňovacie nohavičky stredný až ťažký mobilní aj imobilní - anatomicky tvarované
- jednoduché použitie pre opatrovateľa
- rôzne stupne absorpcie
- tvarom podobné menštruačným vložkám
- potrebné vybrať správnu veľkosť

Nie ste si istá, či si vybrať inkontinenčné vložky, alebo nohavičky? Vyskúšajte nášho online poradcu alebo sa o výbere pomôcky poraďte priamo s lekárom. Ak máte záujem o naše produkty, môžete si bezplatne objednať ich vzorku a vyskúšať si ich vlastnosti.