Nevzdávajte sa svojho života pri úniku moču

Únik moču je problémom, o ktorom tí, ktorí ním trpia, rozprávajú len cez zuby alebo radšej vôbec. Hoci sa nevyhýba ani mužom, častejšie sa s ním stretávajú ženy, predovšetkým v strednom a staršom veku.

 

Problémy väčšinou prichádzajú pozvoľna, pár kvapiek moču pri kýchnutí, kašli alebo smiechu. Mnoho žien problému nevenuje pozornosť, alebo ho zámerne ignoruje. Je pre nich nepredstaviteľné sa niekomu zveriť a nechcú si pripustiť, že práve ich by mohla stretnúť inkontinencie! Pritom sa jedná o bežnejší problém, ako by sa mohlo zdať. 

Ignorovanie problému s inkontinenciou ho môže aj zhoršiť

Nie je rozhodne na mieste o probléme mlčať, neliečená sa môže ďalej zhoršovať, veľakrát môže byť aj signálom závažnejšieho problému. Neriešená inkontinencia navyše dokáže vyradiť človeka z bežného fungovania, ako na poli osobného, ​​tak i pracovného života. Kvôli obavám z neočakávanej nehody sa pacienti postupne uchyľujú do ústrania a vzdávajú sa aktivít, ktoré ich doteraz tešili. 

"Ísť s kamarátkami po nákupoch? A čo keď si nestihnem dôjsť na záchod? Sobotňajší rodinný tenisový turnaj? Všetko to behanie a doskoky, no to je nemysliteľné.

Možno takéto myšlienky žene kolujú hlavou, ostáva tak pre istotu radšej doma. Psychika dostáva zabrať a začína sa roztáčať desivý kruh osamelosti. Je preto vždy žiaduce prekonať stud a poradiť sa o únikoch moču s odborníkom. Radu vie poskytnúť praktický lekár, urológ aj gynekológ. Množstvo dobrých rád o inkontinencii nájdete aj na našom blogu.

Riešenie existuje! Pozor ale na správnu voľbu prostriedkov

Liečebné riešenie môže byť veľmi jednoduché a s ľahším štádiom býva o to ľahšie. Prvým krokom je návšteva lekára, ktorý zvolí vhodnú liečbu pre vás. 

• Základným typom je konzervatívna liečba, kedy sa pacientkam odporúča začať s posilňovaním svalov panvového dna. Veľmi dôležitá je aj úprava životosprávy.  

• Ďalším krokom je farmakologická liečba, ktorá sa líši podľa druhu inkontinecie. V prípade urgentnej inkontinencie sa predpisujú antimuskariniká, ktoré blokujú signály vedúce ku kontrakcii močového mechúra a jeho mimovoľnému vyprázdneniu. V prípade stresovej inkontinencie sa predpisujú lokálne estrogény alebo Stimulátory α a β adrenergných receptorov. 

Posledným krokom je chirurgická liečba, napríklad liečba laserom. Vďaka tomuto jednoduchému zákroku sa zvýši elasticita kolagénových vlákien nachádzajúcich sa v pošve a močovom mechúry. 

Absorpčné inkontinenčné pomôcky

S odborníkom sa možno tiež poradiť o vhodnom type absorpčnej pomôcky, ktorá vám pomôže preklenúť obdobie počas liečby. Ženy veľmi často veria, že im na riešenie problémov s únikom moču postačia menštruačné vložky, na ktoré boli zvyknuté. 

"Vyzerajú predsa podobne ako tie na inkontinenciu,", môžu si pomyslieť. Opak je ale pravdou! 

Menštruačné vložky sú pre riešenie inkontinencie úplne nevhodné. Prečo to tak je? 

• Nie sú schopné pojať väčšie množstvo tekutiny. 

• Moč neuzamknú vnútri trvalo, hrozí pretekanie a kožné problémy. 

• Nedokážu pohltiť amoniakový zápach, ktorý je typický pre moč. 


O nevhodnosti menštruačných vložiek na riešenie inkontinencie hovoria aj nasledovné fakty:

Moč sa chová inak ako krv – je redší a odchádza z tela v oveľa väčších objemoch. Menštruačné vložky nie sú schopné moč úplne pohltiť a uzamknúť ho vnútri. Okrem toho, že sa problém nevyrieši, môže mať ich voľba za následok nepríjemné kožné ťažkosti kvôli neustálemu kontaktu agresívneho moču s citlivou pokožkou. Oproti inkontinenčným pomôckam nedokážu menštruačné vložky tiež pohltiť nepríjemný pach, ktorý so sebou únik moču nesie. 

Vaše okolie nič nespozná, riešenie inkontinencie je diskrétne

Niektoré ženy môžu mať obavu, že inkontinenčné vložky budú pod ich oblečením vidieť a ony sa neubránia spýtavým pohľadom svojho okolia. Nie je však potrebné mať strach, vďaka novým technológiám sú k dispozícii aj pomôcky, ktoré sú aj pri zachovaní maximálnej ochrany tenké, pod oblečením nie sú inkontinenčné pomôcky vôbec viditeľné a je teda zachovaná maximálna diskrétnosť. Tieto inkontinenčné vložky sú navyše anatomicky prispôsobené ženskému telu, je preto možné sa bez obmedzenia venovať všetkým aktivitám a užívať si opäť naplno radosti zo života. 

Vybrať si môžete z nášho širokého portfólia: 

• V prípade ľahkej inkontinencie na úrovni pár kvapiek odporúčame inkontinenčné slipové vložky TENA, ktoré vynikajú skutočným komfortom pri nosení

• Pre ženy so stredným únikom moču sú k dispozícii rôzne druhu inkontinenčných vložiek, ktoré sa líšia svojou dĺžkou a absorpciou. 

• V prípade, že máte stredný alebo ťažší stupeň úniku moču a hľadáte inkontinenčné pomôcky s vyššou ochranou proti úniku moču, ideálnym riešením pre vás môžu byť naťahovacie nohavičky. 

Ak sa neviete rozhodnúť, môžete nás kontaktovať prostredníctvom nášho kontaktného formulára alebo telefonicky na našej bezplatnej infolinke 0800 111 000. 

Neprestaňte si užívať život

Problémy s inkontinenciou nie sú dôvodom, pre ktorý by ste museli prestať žiť. Moderné liečebné postupy a absorpčné pomôcky vám pomôžu prežiť plnohodnotnú jeseň života aj bez nepríjemných únikov moču. Presvedčte sa o tom sami.