Čo je to perimenopauza a ako ju spoznáte?

Určite ste sa už niekde stretli s pojmom perimenopauza, ktorý vo vás zanechal rôzne otázky. Je to nejaký špeciálny druh menopauzy? Alebo ide o menopauzálne obdobie pre mužov?

Perimenopauza

Úplne na začiatku si musíme ujasniť termíny. nie je označenie pre celé obdobie, počas ktorého žena prechádza prechodom. Toto obdobie sa odborne nazýva klimaktérium a je zložené z viacerých čiastkových štádií. Práve prvým z týchto štádií je spomínaná perimenopauza.

Pre aký vek je perimenopauza typická?

Pre perimenopauzálne obdobie je typické, že sa s ním ženy najčastejšie stretnú po štyridsiatke. Perimenopauzálne obdobie môže trvať rok, ale aj desať rokov. Napríklad s menopauzou sa ženy stretávajú vo veku približne 50 - 51 rokov.

Ako sa perimenopauza prejavuje?

Nástup perimenopauzálneho obdobia v živote ženy nám ohlasuje koniec jej plodného obdobia. Perimenopauza je v podstate to, čo väčšina ľudí mylne označuje ako menopauzu. Nepravidelná menštruácia, návaly horka, ale aj rôzne ďalšie nežiaduce komplikácie, ako napríklad zmeny nálad či špinenie sú typickými príznakmi perimenopauzy. Dostaviť sa môže aj nespavosť, rednutie kostí, vlasov či lámavosť nechtov v dôsledku nedostatku kolagénu, ale aj, vaginálna suchosť. Mimoriadne typické je zníženie sexuálneho apetítu.

Perimenopauza býva navyše aj dôvodom pre prvé skúsenosti s inkontinenciou u žien (keď nepočítame inkontinenciu počas tehotenstva), na čo však skvele pomáhajú obľúbené Kegelove cviky. Netreba sa však príliš obávať, aký bude práve ten váš priebeh. Je to prirodzená fáza v živote ženy a rozhodne to zvládnete.

Ďalšie fázy klimaktéria

Klimaktérium môžeme rozdeliť na perimenopauzu, menopauzu a postmenopauzu. Kým perimenopauza označuje celé obdobie takzvaného prechodu, menopauza je označenie pre ten naozaj posledný menštruačný cyklus. Postmenopauza označuje obdobie života ženy, v ktorom sa už nestretne so žiadnym ďalším menštruačným cyklom.