Menopauza, jej prvé príznaky, ale aj možné problémy s inkontinenciou

– slovo, ktoré je strašiakom pre mnohé ženy, je prirodzenou súčasťou fyziologických zmien, ktoré nastávajú v určitom veku. Hneď v úvode je potrebné zdôrazniť, že menopauzy sa ženy rozhodne nemusia obávať, práve naopak. Veľké množstvo žien vníma menopauzu ako pozitívnu zmenu vo svojom živote. Vysvetlíme vám, čo je to vlastne menopauza, aké má príznaky, v akom veku je možné sa s ňou stretnúť, ale aj či môže mať vplyv na inkontinenciu.  

Čo je menopauza? 

Menopauza je jedno z období, ktoré sú súčasťou akéhosi vyššieho celku – takzvaného klimaktéria. Dominantnou zmenou v tomto období je, že žena prestáva pravidelne zažívať menštruačné krvácanie. Menopauza sa hovorovo označuje aj ako „prechod“. Samotné klimaktérium postupne ukončuje plodné obdobie ženy. Klimaktérium sa skladá z premenopauzy, perimenopauzy, samotnej menopauzy a postmenopauzy. Kým v premenopauze je menštruačné krvácanie relatívne pravidelné, v perimenopauze sa už vyskytuje nepravidelne, a práve menopauza je tým krátkym obdobím, ktoré zachytáva posledné menštruačné krvácanie. Ženy často mylne nazývajú menopauzou celé obdobie klimaktéria, ktoré môže trvať aj niekoľko rokov. V postmenopauzálnom období sa menštruačné krvácanie úplne zastaví a ženské pohlavné orgány sú vo fáze pokoja.  

Menopauza príznaky 

Priebeh menopauzy (respektíve prvých troch fáz klimaktéria) je u každej ženy naozaj individuálny. Niektoré ženy ani len nepostrehnú výrazné zmeny, iné sa musia stýkať s celým radom problémov. Medzi najčastejšie patrí náladovosť spôsobená výkyvom hormónov, nespavosť, návaly horka, nedostatok kolagénu, ktorý spôsobuje rednutie kostí, vlasov či lámavosť nechtov, ale aj srdcovo-cievne choroby, vaginálna suchosť a zníženie sexuálneho apetítu. Znížená produkcia ženských hormónov je zodpovedná za väčšinu týchto potenciálnych príznakov.  

Menopauza – v akom veku prichádza? 

Až na niektoré ojedinelé prípady menopauza najčastejšie prichádza vo veku od 40 do 55 rokov. Ako sme už spomínali vyššie, samotné klimaktérium môže trvať aj niekoľko rokov a jeho vyvrcholením je práve menopauza.  

Špinenie, , ale aj tehotenstvo v menopauze 

Obdobie klimaktéria so sebou môže priniesť aj ďalšie drobné komplikácie. Keďže dochádza postupne k ochabovaniu tkanív močového ústrojenstva, počas menopauzy sa môžete stretnúť aj s inkontinenciou. Drobné prejavy inkontinencie sa môžu vyskytnúť v prípade takzvanej stresovej inkontinencie. Výborným riešením tohto problému, ktoré vám odporučí aj každý lepší gynekológ, sú takzvané Kegelove cviky na precvičenie panvového dna. Inkontinencia v období menopauzy je veľmi jednoducho riešiteľná a nemusíte sa báť, že s ňou už budete desiatky rokov po zvyšok vášho života. 

Počas klimaktéria, konkrétne v priebehu perimenopauzálneho obdobia sa ženy môžu okrem nepravidelnej menštruácie stretnúť aj so špinením. Môžu to byť len neškodné dozvuky predchádzajúcej menštruácie, no v prípade netypickej bolesti, farby alebo zápachu výtoku je nutné bezodkladne navštíviť gynekológa kvôli stanoveniu presnej diagnózy.   

V období postmenopauzy už nie je možné otehotnieť (aj keď existujú výnimky). Počas perimenopauzy je však tehotenstvo úplne bežné, aj keď otehotnieť nie je také jednoduché, ako v mladom veku. Práve tehotenstvo si niekedy ženy pomýlia s menopauzou – majú totiž veľmi podobné príznaky. Menopauza však v skutočnosti môže prísť aj o 5 či 10 rokov neskôr. 

Existuje test na menopauzu? 

Vo väčšine lekární je možné zakúpiť si takzvaný test na menopauzu, ktorý funguje na princípe zisťovania prítomnosti ľudského folikulostimulačného hormónu (FSH) vo vzorke moču. Tieto testy vám pomôžu zistiť, či sa nachádzate v perimenopauzálnom období. Dôrazne však odporúčame aj následnú návštevu vášho gynekológa, ktorý vám môže presne stanoviť obdobie klimaktéria, v ktorom sa nachádzate, pomôcť vám s prekonaním niektorých príznakov či odporučiť konkrétne výživové doplnky, ktoré sú pre ženy v klimaktériu vhodné.