Cievkovanie

Cievkovanie sa stalo pre mnohých ľudí akýmsi strašidelným pojmom, ktorý na nich môže vybaliť lekár pri návšteve urologickej ambulancie. V akých prípadoch je cievkovanie dôležitým krokom pri diagnostike alebo liečbe niektorých ochorení? Aké formy cievkovania poznáme? Je možné vykonať cievkovanie doma bez odbornej pomoci? Poradíme vám.

Čo je to cievkovanie?

Cievkovanie je zavedenie sterilnej „hadičky“ močovou rúrou do močového mechúra. Hadička býva najčastejšie vyrobená z latexu alebo silikónu. S cievkovaním sa ľudia najčastejšie môžu stretnúť pri nutnosti odčerpania moču z močového mechúra pri nemožnosti vymočiť sa prirodzeným spôsobom. Okrem toho sa cievkovanie používa aj pri odobratí vzorky moču, pri výplachu močového mechúra, na aplikáciu rôznych liečiv, ale aj pre implementáciu kontrastnej látky za účelom vyšetrenia. Cievkovanie sa označuje aj ako katetrizácia močového mechúra.

Ako správne cievkovať?

Neexistuje žiadny univerzálny návod na cievkovanie a bez adekvátneho dôvodu (a odbornej inštruktáže vášho lekára) by ste to nemali skúšať. Pri cievkovaní existuje zvýšené riziko infekcie močových ciest, a to najmä pri jeho nesprávnom prevedení nesterilnými pomôckami. Cievkovanie doma vám môže nariadiť lekár v prípade retencie (zadržiavania) moču.

Cievkovanie ženy – aký je postup?

Vo všeobecnosti panuje na verejnosti názor, že ženy znášajú takzvané pravidelné samocievkovanie lepšie ako muži z dôvodu kratšej močovej trubice. Pri cievkovaní je mimoriadne dôležitá adekvátna hygiena a presné dodržanie postupu, ktorý uvádza výrobca cievkovacej sady. Domáce samocievkovanie sa nazýva aj ako prerušované cievkovanie, pretože vždy po odstránení moču z mechúra katéter z močovej trubice vytiahnete.

Cievkovanie v tehotenstve

S cievkovaním sa môžu ženy stretnúť aj počas tehotenstva. Môže byť súčasťou predoperačnej prípravy na nejaký zákrok, ale často sa spolu s klystírom používa aj pred samotným pôrodom. K samocievkovaniu sa počas tehotenstva pristupuje len v nevyhnutných prípadoch, keďže zvýšené riziko infekcie môže ovplyvniť aj správny vývoj plodu.

Cievkovanie muža

Pri samocievkovaní mužov je opäť dôležité riadiť sa presným návodom výrobcu konkrétnej jednorazovej sady. Muži musia pri cievkovaní prekonať s hadičkou väčšiu vzdialenosť až do močového mechúra a počas jej zavádzania natrafiť aj na odpor. Je mimoriadne dôležité uvoľniť všetky svaly a katéter zavádzať, ale aj vyberať veľmi pomaly a opatrne, aby nedošlo k poškodeniu močovej trubice.

 

Odstránenie močového katétra

V prípade, že sa v dôsledku ochorenia alebo inkontinencie stretnete s permanentnou katetrizáciou močového mechúra, jeho prípadné odstránenie opäť prebieha za asistencie lekára. Nesnažte sa katéter odstrániť doma svojpomocne. Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek zvláštne pocity, bolesť, alebo moč cez katéter neodteká správne, okamžite kontaktujte svojho lekára alebo lekársku pohotovosť.