Infekcia močových ciest a inkontinencia

Vedeli ste, že pri oslabení močového mechúra ste vystavení vyššiemu riziku infekcie močových ciest (IMC)? Existuje mnoho príčin vzniku IMC, ale dobré  je, že existuje veľa spôsobov, ktoré pomáhajú infekcii predchádzať.

Čo je infekcia močových ciest (IMC)?

IMC je dôsledkom prechodu škodlivých baktérií do močového traktu spôsobujúcich infekciu. Vo väčšine prípadov pochádzajú baktérie, ktoré napadnú dolné močové cesty, z nášho vlastného tela.
 
Existuje mnoho druhov baktérií, ktoré môžu byť príčinou IMC, ale najbežnejším typom je E. Coli, ktorá sa bežne vyskytuje v tráviacom trakte a môže infikovať močové cesty, keď je močová rúra vystavená stolici. Občas sú však príčinou aj iné druhy baktérií. 
 
Aké sú najbežnejšie príznaky infekcie močového mechúra?
  • Pocit bolesti alebo pálenia pri močení 
  • Časté a neustále nutkanie na močenie 
  • Malé množstvo moču pri každom močení 
  • Stopy krvi v moči 
  • Tmavý, zakalený a silne zapáchajúci moč 
  • Pocit neustáleho chladu, zvyčajne bez teplôt 
  • Náhla močová  

Aký je rozdiel medzi infekciou dolných a horných močových ciest?

Najbežnejším typom je infekcia dolných močových ciest, pri ktorej baktérie infikujú močovú rúru a močový mechúr. Ak nie je infekcia liečená, nebezpečný močový kameň sa môže šíriť a do močovodov alebo obličiek a spôsobiť infekciu horných močových ciest. Príznaky sa následne značne zhoršia a objaví sa napr. bolesť chrbta, žalúdočná nevoľnosť a teplota. Takáto infekcia obličiek je veľmi závažná a môže spôsobiť poškodenie obličiek, alebo aj ich zlyhanie. V prípade, že sa infekcia nelieči, môže dôjsť aj k urosepse, ktorá nastáva, keď sa infekcia dostane do krvného toku. Toto ochorenie si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.

Sú príznaky vždy rovnaké?

Niektoré osoby v seniorskom veku s oslabeným imunitným systémom alebo s cukrovkou môžu mať len veľmi nejasné a zdanlivo nesúvisiace príznaky. Takéto príznaky môžu zahŕňať celkové oslabenie organizmu, zmätenie, žalúdočnú nevoľnosť, závraty, náhlu inkontinenciu alebo zvýšený stupeň inkontinencie. Dôležité je poznať normálny stav konkrétnej osoby a rozpoznať každú zmenu ich stavu pre čo najrýchlejšiu diagnózu a liečbu.

Ochorenia, ktoré je možné zameniť s IMC

Asymptomatická bakteriúria, nazývaná aj „priateľská“ baktéria, v močovom trakte je neškodné ochorenie, ktoré nie je potrebné liečiť antibiotikami. Tieto baktérie nevykazujú žiadne príznaky okrem zapáchajúceho moču u niektorých ľudí. To znamená, že pozitívny prúžok (nitritový a/alebo leukocytový) nedokazuje prítomnosť IMC, ak nie sú prítomné aj iné príznaky. 
 
Aj dehydratácia môže byť príčinou tmavého, zakaleného a zapáchajúceho moču. Z toho dôvodu zabezpečte dostatočnú hydratáciu.

Kto je rizikovým pacientom?

IMC sa môže objaviť u kohokoľvek, v akomkoľvek veku, ale určité skupiny osôb sú vystavené väčšiemu riziku.
 
Hlavný dôvod, prečo sú ženy náchylnejšie na ochorenie IMC, je anatómia ženského tela. Močová rúra je kratšia ako u mužov a je umiestnená bližšie k análnemu otvoru, odkiaľ sa baktérie môžu dostať do močových ciest. U žien zároveň vekom klesá hladina estrogénu. To môže spôsobiť, že steny močového traktu sú tenšie a suchšie. Ochranná membrána sliznice alebo sliznica majú menej kyslé prostredie, čo znižuje schopnosť odolávať infekciám. To je dôvod, prečo sa ako prevencia IMC odporúča estrogénová liečba.
 
Ďalšími príkladmi rizikovej skupiny pre IMC sú osoby v seniorskom veku, ľudia s cukrovkou a osoby so zavedeným katétrom. 
 
Navyše, riziko IMC môže zvýšiť aj neschopnosť dôkladného vyprázdnenia močového mechúra, keďže baktérie sa môžu množiť v zostatkovom moči. Príčinou zostatkového moču je zápcha, prekážka v odtekaní spôsobená zväčšenou prostatou alebo prolapsom, poškodenie miechy a nervov, ktoré narušia normálnu funkčnosť močového traktu. 

Existuje spojitosť s inkontinenciou?

Močová môže postihnúť kohokoľvek, v akomkoľvek veku, ale starnutím sa stáva častejším javom a hlavne býva spojená s inými zdravotnými problémami. Z toho dôvodu nie je nezvyčajné, že ľudia s močovou inkontinenciou často trpia aj problémami, ktoré prispievajú k vyššiemu riziku IMC. Niektoré príklady sú neschopnosť dôkladného vyprázdnenia močového mechúra, znížená imunita a chronické ochorenia. Črevná inkontinencia je ďalší faktor, ktorý zvyšuje riziko výskytu IMC.  

Ako predchádzať IMC?

Najdôležitejším spôsobom prevencie je udržanie čistoty oblasti genitálií, vďaka čomu ostávajú zdravé a sú schopné chrániť sa pred infekciou. Takže, vyplavte baktérie dostatočnou hydratáciou! A nakoniec, pokúste sa dôkladne vyprázdniť močový mechúr, keďže baktériám sa darí v zostatkovom moči. 
 
Pár tipov, ako predísť IMC:
  • dobrá hygiena je ten najľahší spôsob prevencie IMC,
  • po návšteve toalety sa utierajte odpredu smerom dozadu, aby ste predišli prenosu črevných baktérií do močového traktu, 
  • zašpinené inkontinenčné produkty odstraňujte spredu dozadu, 
  • nepreháňajte to s umývaním a vyhýbajte sa dráždivému mydlu v citlivých oblastiach genitálií, keďže môže byť príčinou nerovnováhy a spôsobovať podráždenie,
  • na umývanie citlivej pokožky používajte umývací krém TENA Wash Cream a na ochranu bariérový krém TENA Barrier cream,
  • pri výmene hygienického produktu pokožku dôkladne osušte, pretože baktériám sa oveľa viac darí vo vlhkom prostredí,
  • zabezpečte dostatočnú hydratáciu, 
  • ak máte problémy s dôkladným vyprázdnením močového mechúra, uistite sa že správne sedíte, mierne naklonení dopredu s nohami na podlahe alebo podložke, môžete vstať a sadnúť si niekoľkokrát, až kým nebude vyprázdnenie úplné,
  • používajte vysoko kvalitné, priedušné inkontinenčné produkty TENA so suchým povrchom, 
  • ako prevencia IMC sa často odporúča vaginálna liečba estrogénom.