Obličky alebo ľadviny? Všetko, čo potrebujete vedieť o tomto orgáne

Obličky sú mimoriadne dôležitý, no ľahko zraniteľný orgán, ktorý má na starosti dôležité funkcie súvisiace s našou vylučovacou sústavou. V nasledujúcom článku si povieme základné informácie o obličkách, opíšeme ich činnosť, ale aj vyvrátime mýty o ich polohe v našom tele.

Čo sú to obličky respektíve ľadviny?

Na začiatok si musíme odpovedať na prvú často kladenú otázku. Aký je rozdiel medzi ľadvinami a obličkami? Absolútne žiadny. Ľadviny sú len ľudový názov pre obličky. Používa sa prevažne na západnom Slovensku, keďže sa podobá na český výraz „ledviny”. Zaujímavosťou je, že sa z tohto názvu odvodilo aj slovo „ľadvinka”, ktorá sa vraj nosí na ľadvinách. Ako sa však dozviete v ďalšej časti, nie je to tak celkom pravda.

Kde sa nachádzajú obličky?

„Bolia ma obličky!“ Počuli ste už niekedy túto vetu od človeka, ktorý sa držal za kríže? A viete, kde sú vlastne vaše obličky? V skutočnosti sú asi o 15 až 20 centimetrov vyššie, a dokonca aj na internete nájdete množstvo obrázkov, ktoré zobrazujú polohu obličiek na nesprávnom mieste. Ak vás bolia kríže, miesto urológa navštívte radšej ortopéda, obličky s tým totiž nemajú nič spoločné. Obličky sa nachádzajú v rovnakej výške, v akej sa nachádzajú vaše tri najnižšie rebrá.

Stavba obličiek a anatómia

Obličky sú párový orgán, čo znamená, že máme obličky dve. Obličky majú fazuľovitý tvar a každá váži v závislosti od rôznych faktorov od 120 do 300 gramov (v priemere 150). Sú približne 12 cm dlhé, 6 cm široké a 3 cm hrubé. Obličky sa skladajú z dvoch hlavných vrstiev – kôry a drene. Dreň tvoria kužeľovité útvary, takzvané pyramídy, ktoré sú zložené z kanálikov ústiacich do obličkovej zátoky a obličkových kalichov. Tie ústia do obličkových platničiek, ktoré sú spojené močovodom s močovým mechúrom.

Funkcie obličiek

Obličky majú niekoľko dôležitých úloh pre správne fungovanie nášho tela. Vytvára sa v nich niekoľko hormónov, pomáhajú pri vylučovaní odpadových látok močom (ktoré sa tvoria napríklad počas odbúravania bielkovín), ale aj pomáhajú regulovať množstvo vody, sodíka a elektrolytov. V obličkách sa navyše vytvára aj vitamín D. Obličky zároveň pôsobia ako filter pretekajúcej krvi a zúčastňujú sa na regulácii krvného tlaku.

Test na obličky - fungujú správne?

Chcete vedieť, či vám obličky fungujú správne? Ak máte podozrenie na nesprávnu funkciu alebo ochorenie obličiek, bezodkladne kontaktujte vášho lekára. Existujú aj domáce samotesty na zistenie funkčnosti obličiek na základe obsahu albumínu v moči. Dôležité je však počúvať svoje telo, všímať si bolesť v spomínanej oblasti, prípadne problémy s močením, časté močenie, bolestivé a iné príznaky, ktoré môžu byť predzvesťou vznikajúceho ochorenia.