Zápal močového mechúra u mužov

Zápal močového mechúra (cystitída) postihuje až 50 krát častejšie ženy ako mužov. Za vyššiu obranyschopnosť voči infekciám močového mechúra sa môžu muži poďakovať najmä dlhšej močovej trubici, vďaka ktorej má ich organizmus viac času na likvidáciu neželaných baktérií. Napriek tomu sa s týmto ochorením stretávame aj u zástupcov mužského pohlavia.

Vo vyššom veku sa dokonca spomínaný nepomer medzi mužmi a ženami vyrovnáva. Dôvodom je fakt, že pod rozvoj zápalu močového mechúra u starších mužov sa často podpisujú problémy ako sú neúplné vyprázdňovanie močového mechúraťažkosti s prostatou a inkontinencia

Podporou pre vznik ochorenia môže byť aj oslabená imunita a celkové oslabenie organizmu, močové a obličkové kamene, cukrovka. Ochorenie sa objavuje ako následok cievkovania, užívania niektorých liekov a rádioterapie.

Príznaky zápalu močového mechúra u mužov

Zápal močového mechúra sa u oboch pohlaví prejavuje typickými príznakmi: časté nutkanie na močenie, bolesti pri močení (najmä na konci močenia), časté močenie, zakalená farba moču, zapáchajúci moč. Pri vážnejšom postihnutí sa môže objaviť zvýšená teplota, bolesti podbruška a driekovej chrbtice

Pokiaľ sa k problémom pridá aj horúčka, zimnica alebo zvracanie, stav je už vážny a vyžaduje neodkladnú návštevu lekára – zápal sa z mechúra s najväčšou pravdepodobnosťou rozšíril už aj na obličky

V niektorých prípadoch môže slabý zápal močového mechúra u muža prebiehať aj bezpríznakovo a baktérie sa môžu pri pohlavnom styku preniesť na partnerku bez toho, aby muž o svojich problémoch vedel.

Liečba zápalu močového mechúra

Prvotné príznaky zápalu močového mechúra nie je dobré podceňovať. Čím skôr sa začne s liečbou zápalu, tým bude jednoduchšia. Neliečený zápal močového mechúra u mužov môže zanechať aj trvalé následky a podpísať sa k rozvoju problémov s erekciou. Domáca liečba zápalu močového mechúra pozostáva z pitia dostatočného množstva tekutín a šetriaceho režimu. Tento spôsob liečby však pomáha len pri miernych zápaloch, ktoré boli podchytené hneď v začiatku ich rozvoja. U mužov sú však zápaly močového mechúra komplikovanejšie ako u žien a domáca liečba je zvyčajne nedostačujúca. 

Požiadajte lekára o pomoc

Obrátiť sa na odbornú pomoc by mali muži hneď, ako na sebe spozorujú prvé príznaky zápalu močového mechúra. Lekár na základe typických príznakov a taktiež rozboru moču určí diagnózu a predpíše potrebnú liečbu. Tá pri zápale močového mechúra spočíva v kombinácií medikamóznej liečby (antibiotiká, spazmolytiká, chemoterapeutiká), šetriaceho režimu a pitného režimu s dostatočným množstvom tekutín.

Prevencia zápalu močového mechúra

Pokiaľ sa zápal močového mechúra objaví raz, organizmus je už viac náchylný k jeho opätovnému vzniku. Hrozba vzniku recidívy sa ešte násobí každým ďalším prekonaným zápalom mechúra.

Dostatočný pitný režim

Základom prevencie vzniku zápalu močového mechúra je dostatočný pitný režim, ktorý pomáha k prepláchnutiu močových ciest a bráni tak ukladaniu baktérií.

Hygiena

Dôležité je taktiež dbať o dôkladnú hygienu, najmä pri problémoch s inkontinenciou a strániť sa zadržiavaniu močenia, s ktorým sa často stretávame najmä pri mužoch, u ktorých problémy s prostatou vedú k častému nutkaniu na močenie. 

Intímne problémy

Zápal močového mechúra a infekcie močových ciest sú intímne problémy, za ktoré sa mnoho mužov hanbí. Hanba a odkladanie návštevy urológa však nie sú na mieste. Neliečený zápal močového mechúra môže viesť k rozvoju jeho chronickej formy a taktiež aj k problémom v sexuálnej oblasti.