Nedovoľte úniku moču ovládať svoj život

Únik moču sa mužom nevyhýba, aj keď sa často tvárime, že je výlučne ženskou záležitosťou. Sme ochotní ho prijať v spojitosti s prostatou. Tu sa objavuje najčastejšie. Únik moču môže mužov potrápiť aj v mladšom veku, ale o tom sa skoro vôbec nehovorí. Je to nepríjemné. Chcete vedieť, kedy sa s únikom moču u mužov stretávame najčastejšie a ako ho treba riešiť?

Nočné pomočovanie (enuresis nocturna)

Únik moču môže trápiť aj tých najmenších. Nočné pomočovanie sa nie je ničím výnimočným. Dieťa tvrdo zaspí a prebudí sa, až keď je už neskoro. Nie je to nič príjemné. Deti sa často o tom boja hovoriť a uzatvárajú sa do seba. Hanbia sa. Netlačte na ne. Nemôžu za to.

Príčinou mužskej inkontinencie môže byť hormonálna porucha, ktorú treba riešiť. Stane sa, že obličky pracujú viac v noci. Močový mechúr sa naplní, deťom sa v noci nepodarí ustriehnuť tlak a vstať jednoducho nestihnú. Príčinou môže byť genetická porucha a treba ju riešiť s urológom.

Zápal močových ciest trápi aj mladých

Jednou z príčin úniku moču u mladých mužov môže byť skrytý zápal, ktorý postihuje močové cesty, močový mechúr aj obličky. Časté nutkanie na , pálenie pri močení a prípadný únik moču je pre mladých obzvlášť nepríjemný. V tomto prípade stačí vyšetriť moč a nasadiť antibiotiká. Nie je to nič hrozné.

Zbavte sa problémov skôr, ako prerastú do väčších komplikácií. Nemáte sa za čo hanbiť. Zápal močových ciest patrí medzi ochorenia, s ktorými sa stretávame bežne. Ide o samovoľný únik moču, ktorý nedokážete ovplyvniť, ale nasadením správnej liečby sa ho rýchlo zbavíte.

Unikanie moču u mužov vo vyššom veku

Samovoľný únik moču sa u mužov objavuje najčastejšie okolo päťdesiatky. Muži majú problém si pripustiť, že ich niečo trápi, a lekárom sa zďaleka vyhýbajú. Tvária sa, že ich sa to netýka. Že to prejde. Pomoc vyhľadajú, až keď únik moču už nedokážu skrývať.

Únik moču nie je len problémom veku, ale s jeho pribúdaním narastá. Súvisí s ochabovaním svalov, ale aj s celkovou mobilitou človeka. Seniori neskôr zareagujú na nutkavý pocit na a často sa im na WC bez toho, aby im niečo ušlo, dôjsť nepodarí. O to je to pre nich nepríjemnejšie.

Nedobrovoľný príznak, ktorý treba riešiť

Únik moču nie je samostatným ochorením. Je sprievodným znakom rôznych ochorení. Signalizuje, že niečo nie je v poriadku a treba to riešiť. Najčastejšie si ho spájame s ochorením prostaty. Príčinou úniku môže byť aj Parkinsonova či Alzheimerova choroba, skleróza multiplex, diabetes alebo nadváha. Čím skôr príčinu odhalíte, tým skôr ju môžete začať riešiť.

Dr. Google nevie všetko. Diagnózu si neurčujte sami. Obráťte sa na odborníkov. Okrem toho, že vám pomôžu odhaliť príčinu, poskytnú vám informácie o tom, ako sa s únikom moču popasovať, a môžu vám dať kontakt na združenia, v ktorých sa stretávajú páni s podobnými problémami. Porozprávajte sa s niekým, kto prešiel rovnakou cestou. Ľahšie sa vám o tom bude hovoriť a možno dostanete radu, ktorá vám pomôže.

Vyšetrenie nie je príjemné, ale nebolí

Lekár sa s vami v prvom rade porozpráva. Aj o tom, ako dlho vás unikanie moču trápi. Anamnéza je dôležitá. Vyšetrenie moču doplní o palpačné vyšetrenie brucha, skontroluje postavenie panvy, vyšetrí konečník a prostatu. Keď si niečím nebude istý, pošle vás na kompletné urologické vyšetrenie a ultrazvuk mu pomôže zistiť, ako na tom skutočne ste.

Lekára navštívte, keď spozorujete, že vám moč uniká samovoľne. Nečakajte, že to prejde. Môže sa to zhoršiť a nebude náročnejšia len liečba, ale aj diagnostika a v konečnom dôsledku si to aj tak odnesiete vy, lebo v preplnených čakárňach strávite oveľa viac času.

Únik moču a jeho liečba

Bez zmeny životného štýlu to nepôjde. Zdravá strava a dostatočný pitný režim vám pri boji s únikom moču pomôžu. Obéznejším odporúčame schudnúť. Tlak v brušnej dutine sa zníži a odzrkadlí sa to aj v úniku moču a nutkaní na . Posilňujte panvové dno a močové zvierače. Cvikov je veľa a cvičiť ich môžete kdekoľvek. Pravidelné posilňovanie vám pomôže dostať únik moču pod kontrolu, aj keď sa ho už úplne nezbavíte.

Absorpčné pomôcky, pomocník č. 1

Na riešenie úniku moču vám lekár predpíše pomôcky špeciálne navrhnuté pre mužov. Sú vyrobené tak, aby zodpovedali mužskej anatómii a boli diskrétne. Mužom sa toto riešenie nepáči a aj napriek tomu, že si pomôcky v lekárni vyzdvihnú, odmietajú ich nosiť. Riešia to po svojom.

Aktívni muži sa vyhýbajú spoločnosti, čo často vedie k úplnej sociálnej izolácii až depresiám a napriek tomu odmietajú svoj problém riešiť. Nezaraďte sa medzi nich. Život v päťdesiatke sa predsa nekončí. Je len na vás, ako sa k problému postavíte. Nedovoľte úniku moču ovplyvňovať váš život.