Nutkanie na močenie je aj mužský problém

Časté nutkanie na (polakizúria) znepríjemňuje život aj mužom. Najčastejšie sa spája so zväčšením prostaty, ale príčina nutkania na močenie môže byť aj inde. V ktorých prípadoch vám môže znepríjemňovať život a ako s tým bojovať?

Časté nutkanie na močenie u mužov ako sprievodný jav

Priemerný denný objem moču u zdravých ľudí je cca 1500 ml a sa vyskytuje v priemere 6-krát denne. Ak to tak nie je, máte problém, ktorý treba riešiť. Jedným z najnepríjemnejších sprievodných znakov (nielen) ochorení močových ciest je nutkanie na časté močenie. Nemusí byť bolestivé, ale výrazne znepríjemní bežný a intímny život. Muži o tom neradi hovoria, návšteve lekára sa vyhýbajú a často to vyústi do sociálnej izolácie a psychických problémov.

Zväčšená prostata (benígna hyperplázia prostaty)

je dôležitou súčasťou pohlavných orgánov a jej zväčšenie trápi každého druhého muža. Medzi prvé príznaky, ktoré vám napovedia, že máte problém so zväčšenou prostatou, patrí časté močenie a nočné močenie. Frekvencia močenia postupne narastá a sprevádza ho aj slabší a prerušovaný prúd moču, tlačenie pri močení a neschopnosť zastaviť močenie vôľou. 

Včasnou diagnostikou a nasadením vhodnej liečby predídete možným komplikáciám. Navštívte lekára hneď. Neodkladajte to na zajtra a nepripravte sa predčasne o aktívny život. Vyšetrenie je nepríjemné, ale dá sa vydržať. Ide o vaše zdravie. Zväčšená prostata je jedným z hlavných príznakov rakoviny prostaty. Čím skôr ju podchytíte, tým lepšie. 

Nespoliehajte sa len na medikamentóznu liečbu. Úprava životosprávy vám pomôže nepríjemnosti spojené s únikom moču lepšie zvládať. Pravidelne cvičte, zvýšte príjem ovocia a zeleniny a snažte sa vyhnúť prílišnému soleniu a sladeniu. Alkohol a cigarety správnemu fungovaniu prostaty nepomôžu. Vymeňte ich za prechádzky na čerstvom vzduchu. Bude sa vám žiť lepšie. 

Nezabudnite sa teplejšie obliecť. Frajerina už nie je na mieste. Nutkanie na v noci obmedzíte, keď si posledný pohár vody doprajete o 19.00 hod. a WC stihnete predtým, ako si pôjdete ľahnúť.

Zápal močového systému

Pálenie a nutkanie na vás potrápi aj pri zápale obličiek, močovodov, močového mechúra a močovej rúry. Zápal močového mechúra sprevádza bakteriálna infekcia a bez antibiotík a dostatočného pitného režimu si s ním neporadíte. 

Bolesť počas močenia môže byť pálivá, rezavá alebo bodavá, ale nemusí sprevádzať len močenie. Pocítite aj bolesť a tlak v podbrušku, v oblasti drieku a krížovej chrbtice. Moč je v tomto prípade zakalený a zapáchajúci, obsahuje stopy krvi. Nutkanie na močenie je časté, ale moču zo seba veľa nedostanete. Je to zápal. Zvýšená teplota, horúčka či zimnica nie je ničím výnimočným.

Zápal obličiek (nefritída)

Je to zápalové ochorenie bakteriálneho pôvodu a môže byť v akútnej alebo chronickej forme. Medikamentózna liečba je v tomto prípade nevyhnutná. Doprajte si odpočinok a pite veľa tekutín, aby boli obličky nútené pracovať. Bolesti a častému nutkaniu na sa nevyhnete. Akútne ochorenie nepodceňujte, aby neprerástlo do chronickej formy a neprinieslo viac problémov.

Močové kamene a časté nutkanie na močenie

Prítomnosť močových kameňov často sprevádza prudká kolikovitá bolesť. Kamene sú častým problémom a vznikajú nedostatočným rozpúšťaním minerálnych a iných látok v obličkách. Neodplavia sa do močovodu, ale vo forme malých kamienkov vytvárajú ložiská. 

Kamienky rôznych veľkostí putujú močovým ústrojenstvom a okrem častého nutkania na spôsobujú bolesť veľmi vysokej intenzity, až renálnu koliku. Najúčinnejšou liečbou je ich operačné odstránenie, ale lekári často najskôr nasadia medikamentóznu liečbu a snažia sa kamienky z močových ciest vypudiť.

Diabetes mellitus

Časté nutkanie na nemusí byť spojené len s problémami s močovými cestami. Znepríjemňuje aj cukrovku a na svedomí ho má diabetická neuropatia, čiže ochorenie nervových vlákien. Močový mechúr sa nedostatočne vyprázdni a nutkavého pocitu na močenie sa už nezbavíte. Nervové vlákna sa môžu oslabiť natoľko, že močové zvierače prestanú ovládať a prerastie to do inkontinencie.

Nedostatok hormónu ADH

Trápi vás časté , nutkanie na močenie a chorobný smäd (polydipsia)? Možno vám chýba antidiuretický hormón vazopresín. K tomuto stavu často dochádza pri postihnutí hypotalamu alebo hypofýzy.

Lieky – niekde pomôžu, inde škodia

Diuretiká zvyšujú vylučovanie vody a užívajú sa najmä pri ochoreniach srdca a pri vysokom krvnom tlaku. Ak vám ich kardiológ naordinuje, určite vás na časté a nutkanie na močenie upozorní. Pri diuretikách sa tomu nevyhnete.

Sexuálne infekcie

Medzi tie, ktoré ovplyvňujú a stále nutkanie na močenie u mužov najviac, patria: 

Kvapavka – postihuje močovú trubicu a konečník. Močenie je také časté preto, lebo je krátke a znepríjemňujú ho ostré bolesti.

Trichomoniáza – patrí k najčastejším sexuálne prenosným chorobám. Ide o zápal močovej trubice a steny močového mechúra. Zdrojom nákazy sú najmä muži. Priebeh ochorenia je v ich prípade často bezpríznakový a väčšinou o ňom nevedia. Medzi príznaky, s ktorými si pri priebehu tohto ochorenia výnimočne stretnete, patrí spomínané časté nutkanie na močenie, svrbenie, pálenie, rezanie a bolesť pri močení.