Urgentná močová inkontinencia a kŕč močového mechúra

Pri urgentnej močovej inkontinencii alebo spazmoch močového mechúra, ktoré sa tiež nazývajú (OAB), zvyčajne cítite potrebu ísť na toaletu viac ako normálne (štyri až osemkrát denne). Možno budete musieť vstať a ísť močiť aj v noci. Pre mnoho ľudí, ktorí žijú v týchto podmienkach, je potrebné prispôsobiť veci v živote, napríklad pracovné prostredie alebo cestovné návyky, aby sa predišlo nepríjemným nehodám. V tomto článku sa podelíme o niektoré z najdôležitejších vecí, ktoré je potrebné vedieť o kŕčoch alebo spazmoch močového mechúra a urgentnej močovej inkontinencii a o tom, čo môžete urobiť pre zmiernenie týchto príznakov. 

Život s nadmerne aktívnym močovým mechúrom alebo funkciou abnormálneho močového mechúra

Normálne funkčný močový mechúr vám nebude posielať výstrahy, ktoré vás nútia navštíviť toaletu v priebehu niekoľkých sekúnd. Namiesto toho budete pravdepodobne v priebehu času cítiť rastúcu potrebu. To nie je prípad, keď trpíte kŕčmi močového mechúra alebo OAB, pretože tento pocit sa zvyčajne objaví veľmi náhle. Ak sa svaly močového mechúra začnú bez varovania sťahovať alebo stláčať; pri vytváraní tohto sťahujúceho kŕča môže prísť k neúmyselnému úniku moču.
 
Funkcia abnormálneho močového mechúra dokonca môže tento stav dosiahnuť bez toho, aby ste s tým boli schopní niečo urobiť, a vtedy hovoríme o urgentnej močovej inkontinencii. Je to spôsobené silnými kontrakciami močového mechúra, ktoré potláčajú svaly zvierača močovej rúry, ktorý zvyčajne udržiava kontrolu nad vaším močovým mechúrom, vedúc k únikom moču.
 
Život s niektorým z týchto stavov môže zo zrejmých dôvodov ovplyvniť kvalitu života, pretože budete musieť sledovať, kde je najbližšia toaleta.

Prečo sa to stáva?

Niekedy nie je známa presná príčina tohto typu nadmerne aktívneho močového mechúra, ale existuje niekoľko možných dôvodov, prečo ľudia majú problémy s kŕčmi močového mechúra a urgentnou močovou inkontinenciou: 
 
Príjem tekutín 
Nadmerný príjem tekutín vedie k nadmernému vylučovaniu moču (polyúria), a preto môže spôsobiť pocity potreby močenia a časté návštevy toalety z dôvodu rýchleho naplnenia močového mechúra. Cukrovka s vysokým obsahom cukru v krvi (hyperglykémia) môže spôsobiť zvýšený smäd a zvýšenú tvorbu moču. 
Lepšia kontrola cukrovky tak znižuje urgentnú inkontinenciu. 
 
Nízky príjem tekutín môže tiež spôsobiť pocity nutkania. Napríklad, ak budete piť menej v nádeji, že zmiernite naliehavé pocity, v skutočnosti môžete tak problém ešte zhoršiť. Je to preto, že koncentrovaný moč má tendenciu dráždiť výstelku močového mechúra, čo má za následok páchnuci moč a, opäť, príznaky nutkania. Dehydratácia je tiež rizikovým faktorom zápchy, čo je známe riziko močovej infekcie.
 
Problémy s kŕčmi močového mechúra alebo s urgentnou močovou inkontinenciou s únikom moču môže mať ktokoľvek v ľubovoľnom veku. Tu uvádzame niekoľko rizikových faktorov:
 
• Máte infekciu močového traktu (baktérie môžu dráždiť vnútro močového mechúra)
• Vysoký príjem kávy a energetických nápojov
• Kamene močového mechúra
• Krehký postmenopauzálny hlien, ktorý u žien spôsobuje pálenie a dráždenie močovej rúry
• Dráždenie močového mechúra zvonka, ako je prolaps, ovariálny nádor alebo zápcha
• Zväčšená
• Nadváha

Kedy navštíviť lekára

Návšteva lekára je najlepším spôsobom, ako zistiť príčinu. Pravdepodobne odoberie vzorku vášho moču, aby našiel baktérie, krv alebo iné príznaky infekcie. Je tiež bežné sledovať, čo a koľko pijete a testovať močový mechúr rôznymi spôsobmi, zmerať rýchlosť, tlak v močovom mechúre a množstvo moču, ktoré zostalo vo vašom močovom mechúre po močení. 
 
Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, je vhodné obrátiť sa na svojho lekára:
 
• Pálenie, keď močíte
• Únik moču
• Krv v moči
• Odrazu naliehavejšia potreba používať toaletu
• Zobudenie sa niekoľkokrát za noc, aby ste navštívili toaletu

Čo s tým môžete urobiť?

Ak vaše kŕče močového mechúra alebo urgentná močová inkontinenciu závisia od životného štýlu, existujú veci, ktoré môžete urobiť. Pre začiatočníkov môže byť dobrý nápad prestať užívať alebo znížiť príjem alkoholu, ako aj vecí, ktoré obsahujú kofeín, napríklad čaja, kávy a energetických nápojov.

Tréning a cvičenia

Cvičenia panvového dna, ako napríklad Kegelove cviky, môžu byť skutočne užitočné pri pomoci s nadmerne aktívnym močovým mechúrom. Ak chcete správne stiahnuť svaly panvového dna, keď sa náhle objaví naliehavá potreba, môžete v skutočnosti zastaviť pocit nutkania. 
 
Ak chcete cvičiť Kegelove cviky, jednoducho stiahnite dokopy svaly panvového dna tak silno, ako je to možné (je to podobné tomu, keď sa chcete vyhnúť močeniu alebo úniku vetrov) a podržte najmenej päť sekúnd a opakujte toto cvičenie s postupným zvyšovaním sily sťahov. Silnejšie panvové dno zvyšuje vašu schopnosť odolávať nutkaniu na . Váš lekár alebo fyzioterapeut vás môže presne naučiť, ako to urobiť správnym spôsobom.  
 
Precvičovanie močového mechúra sa bežne používa na zlepšenie urgentnej močovej inkontinencie. Účelom je oboznámiť sa s inkontinenčnými schémami a reedukačnými zručnosťami potrebnými na zadržiavanie a správne vyprázdňovanie močového mechúra. To zahŕňa, že sa vyhnete návšteve toalety „len pre istotu“ a nebudete chodiť na ňu ani na poslednú chvíľu. Príklady zručností, na ktorých sa pracuje: 
  • Cvičenie schopnosti močového mechúra zadržiavať moč. To znamená, že aktívne zvyšujete množstvo moču v močovom mechúre a oneskorujete vyprázdňovacie intervaly. 
  • Neponáhľanie sa na toaletu uprostred naliehavého pocitu, ale pokúste sa rozptýliť.
  •  Stiahnite svaly panvového dna, keď cítite nutkanie na močenie.
  •  Plánovanie návštev toalety, aby sa zabránilo pocitom stresu a úzkosti. 
Časy medzi návštevami toalety sa takto môžu postupne predlžovať. Užitočným nástrojom môže byť aj denník močenia. 
 
Tu si pozrite všetky naše produkty, ktoré vám môžu pomôcť s inkontinenciou:
 
<< TENA Men 
 

Ženy

Pre ženy, ktoré trápi únik moču.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Muži

Pre mužov, u ktorých dochádza k úniku moču.

TENA Lifestyle Man sitting in park

Rodinní príslušníci

Pre vás, ktorí sa staráte o svojich blízkych s únikom moču.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg