Čo je to inkontinencia z pretečenia?

Únik moču počas dňa a niekedy aj v noci môže byť príznakom nadmernej inkontinencie. Stáva sa to, keď sa močový mechúr úplne nevyprázdni, a moč čoskoro začne zase plniť močový mechúr. Aby sa to kompenzovalo, moč začne vytekať. Medzi príznaky problémov s vyprázdňovaním močového mechúra, ako je napríklad nadmerná , môžu patriť ťažkosti so začatím močenia. Zvyčajne ste schopní ísť na potrebu, ale tok nie je tým, čím býval. Môžete tiež cítiť potrebu často chodiť na toaletu, a to aj v noci.

Prečo sa to stáva?

z pretekania môže byť spôsobená obštrukciou močovej rúry (zväčšenie prostaty, fekálna impakcia atď.), čo sťažuje tok moču. Môže byť tiež spôsobená neaktívnym svalom močového mechúra, ktorý vám spôsobuje problémy so správnym stláčaním močového mechúra. Neaktívny sval močového mechúra môže byť spôsobený poškodením nervov, pričom postihuje nervy, ktoré kontrolujú močový mechúr (cukrovka, MS alebo zranenie), alebo vedľajšími účinkami niektorých liekov. 

Čo s tým môžete urobiť?

Ak máte problémy s riadnym vyprázdňovaním močového mechúra, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc, aby ste predišli tlaku moču v močovom mechúre a močovom trakte, ktorý by mohol mať vplyv aj na obličky. Môžete navštíviť lekára alebo zdravotnú sestru pre stómiu a inkontinenciu. Sledujte svoje toaletné návyky a činnosť močového mechúra pár dní pred stretnutím. Je to dobrý spôsob, ako sa pripraviť na návštevu a vášmu lekárovi uľahčiť stanovenie diagnózy.
 
Za týmto účelom vás lekár fyzicky vyšetrí. Zistenia z tohto vyšetrenia by vás mohli priviesť k iným odborníkom, ako napríklad k návšteve urológa (lekára, ktorý sa špecializuje na choroby močových ciest) alebo neurológa, ak je to potrebné. Ak je nastavená správna diagnóza, lekár bude poznať správnu liečbu pre vás. 

Dočasné riešenia

Ak máte problémy s vyprázdňovaním močového mechúra, môžete urobiť niečo pre uľahčenie vyprázdnenia močového mechúra. 

Poloha

Vždy sa uistite, že ste v správnej polohe, ktorá uľahčuje vyprázdňovanie močového mechúra a že pohodlne sedíte na záchode s dobrou oporou pre vaše chodidlá. Dvojité alebo trojité vyprázdňovanie vám môže pomôcť s vyprázdňovaním močového mechúra. To umožníte tak, že si najprv pohodlne sadnete a normálne sa vyprázdnite. Potom po skončení sa postavíte a znova si sadnete. To môže vyvolať viac moču na vymočenie. 

Použitie katétra

Váš lekár niekedy usúdi, že je potrebný katéter, aby sa močový mechúr úplne vyprázdnil. Katéter je veľmi tenká a ohybná trubica vyrobená z plastu, ktorá je opatrne vedená močovou rúrou do močového mechúra, aby pomohla s jeho vyprázdnením. 
Ak používate katéter sami, všeobecne sa odporúča vyprázdňovať močový mechúr v pravidelných intervaloch. Váš lekár alebo zdravotná sestra vás môžu naučiť zavádzať katéter. Je to pomerne jednoduchý proces a je ľahké udržiavať ho v súkromí v práci alebo v iných sociálnych situáciách, pretože katétry na jedno použitie sú dostatočne malé na to, aby sa zmestili do vrecka a ľahko sa po použití zlikvidovali. 

Čo ešte?

Uistite sa, že máte pravidelné vyprázdňovanie čriev, aby nedošlo k zápche. Niekedy môže byť prekážka liečená liekmi, ak nie, chirurgia môže byť ďalšou možnosťou. Používanie inkontinenčných vložiek alebo iných druhov inkontinenčnej spodnej bielizne na zabránenie únikov a ochranu vášho oblečenia je ďalšou vecou, ktorú môžete ľahko urobiť sami.
 
Všetky naše produkty, ktoré vám môžu pomôcť s nadmernou inkontinenciou, nájdete tu:
 
<< TENA Men 
 

Ženy

Pre ženy, ktoré trápi únik moču.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Muži

Pre mužov, u ktorých dochádza k úniku moču.

TENA Lifestyle Man sitting in park

Rodinní príslušníci

Pre vás, ktorí sa staráte o svojich blízkych s únikom moču.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg