Hlien v moči – príznaky, dôvody, liečba

Vo viacerých článkoch sme už spomínali, že moč je skvelým pomocníkom pri odhaľovaní viac či menej závažných zdravotných komplikácií, ktoré môžu, ale aj nemusia súvisieť s močovými cestami. Zakalený moč, krv v moči, ale aj farba moču nám ľahko napovedia, či sú v tele prítomné zápaly alebo či niektorý z orgánov (napríklad obličky) doslova nestráca výkon. Dnes sa spoločne pozrieme na to, čo môže znamenať prítomnosť hlienu v moči.

Je hlien v moči dôvodom na obavy?

Prítomnosť malého a na prvý pohľad v podstate neviditeľného množstva hlienu v moči je absolútne normálna. Hlien je produkovaný niektorými časťami močových ciest a slúži ako ochrana pred infekciami, baktériami a vírusmi. Hlien v moči môže pochádzať aj z iných miest v tele, napríklad z čriev alebo pohlavných orgánov.

Príznaky hlienu v moči

Moč, v ktorom je prítomné väčšie množstvo hlienu, sa môže zdať na pohľad zakalený, avšak iba laboratórny test dokáže presne určiť, či ide naozaj o hlien. Ak sa v moči jednorazovo vyskytne väčšie množstvo hlienu, netreba hneď prepadať panike. Často môže ísť len o nejaký fyziologický proces, zmenu v pitnom režime alebo v stravovaní. Sledujte si však naďalej moč a ak sa v ňom  vyskytne hlien opakovane, odporúčame návštevu lekára.

Prečo je hlien v moči?

Úlohou hlienu pochádzajúceho z močových ciest je poskytnúť ochranu pred infekciami, ktoré by mohli tieto cesty ohroziť. U žien sa môžeme stretnúť aj s cervikálnym hlienom, o ktorom si povieme viac nižšie. Naozaj výnimočne sa môže v moči objaviť aj prehltnutý hlien z horných dýchacích ciest, najmä pri jeho enormnej tvorbe a zatekaní do hrdla počas vážnych respiračných ochorení.

Hlien v moči ako diagnostický nástroj

Stabilná prítomnosť väčšieho množstva hlienu v moči môže signalizovať dysfunkciu alebo ochorenie niektorého z orgánov močových ciest, ale aj čriev či pohlavných orgánov. Ženy však môžu zaregistrovať prítomnosť hlienu v moči počas celého mesiaca bez toho, aby šlo o akúkoľvek zdravotnú komplikáciu.

Hlien v moči u žien

U žien sa môže hlien v moči vyskytovať pravidelne aj napriek tomu, že to s močovými cestami nemusí mať žiaden súvis. Ide o takzvaný cervikálny hlien (alebo hlien krčka maternice), ktorý má za úlohu vytvoriť pre spermie optimálne podmienky na oplodnenie vajíčka. Hlien je produkovaný sliznicou krčka maternice a jeho množstvo stúpa počas takzvaných „plodných dní“. Pošva vylučuje cervikálny hlien počas celého menštruačného cyklu, no v priebehu mesiaca sa mení jeho množstvo a hustota. Práve pri močení sa môže časť hlienu uvoľniť a zmiešať s močom. Bezprostredne po menštruácií je hlien hustý a lepivý, behom ďalších týždňov môže mať dokonca až krémovú konzistenciu. Počas plodných dní je vodnatý a postupne hustne. Pri menštruácii sa vylučuje hlien zmiešaný s krvou. Rôzne druhy výtoku, ktoré pripomínajú hlien, sa môžu vyskytnúť v moči aj v tehotenstve.

Hlien v moči u mužov

Hlien v moči sa u mužov (ale aj u žien) vyskytuje najmä v súvislosti s pohlavne prenosnými ochoreniami. Okrem toho však môže ísť aj o takzvaný sekrét prostaty, ktorý má pri ejakulácii za úlohu poslúžiť ako transportný materiál pre spermie. Tento sekrét tvorí približne 30 % objemu pri ejakulácii, no do močovej trubice sa môže uvoľniť aj bez nej, napríklad pri vzrušení.

Liečba prítomnosti hlienu v moči

Kedy je potrebné zbystriť pozornosť? Ak sa hlien vyskytuje v moči vo väčšom množstve, niekoľko dní alebo ho sprevádzajú aj bolesti, spozorujete zmenu farby moču či dokonca nepríjemný zápach, bezodkladne navštívte svojho obvodného lekára (alebo v prípade žien aj gynekológa). Ten vás po základnom vyšetrení odporučí na návštevu urológie alebo iného špecializovaného pracoviska pre stanovenie presnej diagnózy a nasadenie vhodnej liečby. Zvýšená tvorba hlienu v moči môže byť len príznakom pretrvávajúceho zápalu, ale môže ísť aj o hnisavú infekciu niektorej časti močových ciest.