Farba moču a jej zmeny

Farba moču je jedným z tých najjednoduchších, ale aj najpresnejších ukazovateľov zdravotných komplikácií. Farbu moču ako diagnostický nástroj využívali už ľudia v starovekých civilizáciách. Čo všetko nám môže vypovedať farba moču a ako ju správne „čítať“?

Farba moču ako príznak

Farba moču je dokonalým samodiagnostickým nástrojom, ktorý môžeme kontrolovať aj niekoľkokrát denne. Zmena farby moču nemusí priamo označovať špecifický zdravotný problém. Napríklad príliš tmavý moč je typický pre ráno a nemusíte sa kvôli tomu obávať závažnej choroby. Tmavý moč sa môže vyskytnúť aj počas dňa, stačí ísť na toaletu až po dlhom čase alebo zjesť či vypiť vybrané suroviny a nápoje.

Obvyklá farba moču

Zdravá farba moču ju svetložltá. Mimoriadne dôležité však je kontrolovať farbu moču už počas močenia, respektíve zachytiť počas močenia moč do čistej nádoby a následne ho skontrolovať. Ak sa moč dostane do záchoda, zmieša sa s vodou a výsledok je mimoriadne skreslený. V prípade, že je moč bez farby, vypili ste nadmerné množstvo tekutín.

Čo vplýva na farbu moču?

Okrem množstva prijatých tekutín či rôznych diagnóz to môžu byť aj prijaté potraviny alebo lieky. Niektoré potraviny s veľkým obsahom farbiva (či už prírodného, ako je napríklad červená repa, alebo pridaného potravinárskeho) môže váš moč zafarbiť aj červeno, fialovo, modro alebo zeleno. Ak sa však takéto divoké farby vyskytnú viackrát, a nie je tam súvis s jedlom či nápojmi, rozhodne navštívite vášho lekára.

Farba moču pri cukrovke

Farba moču sa pri cukrovke nemusí špeciálne líšiť od jeho zdravej farby. Niektoré ochorenia pečene sa však môžu prejaviť aj nahnedlou farbou. Jedným z príznakov cukrovky však môže byť špecifický zápach moču – v tomto prípade sladkastý. Nespracovaný cukor sa totiž vylučuje práve prostredníctvom moču.

Farba moču v tehotenstve

Farba moču v tehotenstve nie je výrazne odlišná od bežného stavu. Dokážu ju však ovplyvniť hormonálne zmeny, rôzne vitamínové doplnky, ale opäť aj strava a životný štýl. Tehotenstvo však zaručene ovplyvní váš močový mechúr. Maternica a plod vyvíjajú zvýšený tlak na túto oblasť, preto sa tehotné ženy často stretávajú s inkontinenciou.