Zakalený biely moč: Aké má príčiny?

Ako sme už viackrát uviedli v našich článkoch, moč, respektíve jeho farba, zápach či iné vlastnosti sú skvelým diagnostickým prostriedkom, ktorý nám môže pomôcť odhaliť rôzne príčiny zdravotných problémov – a to od niektorých foriem nesprávnej životosprávy až po vážne choroby. Mali by ste spozornieť, ak je váš moč biely a prípadne aj zakalený? Čítajte ďalej. 

Biely zakalený moč

Zdravý moč by mal byť bledožltý až bezfarebný (pri dostatočnej hydratácii) a nemal by byť zakalený. Nemusíte však prepadnúť panike, biele zakalenie moču vo väčšine prípadov nie je spôsobené vážnym ochorením. Najčastejšie sa vyskytuje pri horúčke, zápale močových ciest alebo prehriatí, ale aj pri podchladení organizmu. Moč sa môže zakaliť po konzumácií niektorých jedál a nápojov, ale aj pri užívaní liekov. Ak sa zakalenie moču vyskytne napríklad len počas jedného dňa a odznie, s najvyššou pravdepodobnosťou bolo spôsobené nejakým externým faktorom. 


Príčiny bieleho moču

Ak je farba moču naozaj veľmi podobná bielej (pozor, nemýliť si s bezfarebným čírym močom), najpravdepodobnejšou príčinou je prítomnosť bielkovín. To môže znamenať nejakú formu dysfunkcie alebo zápalu obličiek. Jednoduché laboratórne testy dokážu v podstate na počkanie potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť bielkovín v moči. Takto zakalený moč môže pripomínať mlieko.


Ďalšie dôvody bieleho zafarbenia moču

Okrem poruchy alebo zápalu obličiek sa môže moč zakaliť do biela aj pri nadmernom rozpade červených krviniek či po nejakom úraze brušnej dutiny. V neposlednom rade môže byť dôvodom aj nádorové ochorenie krvi.


Kedy navštíviť lekára?

Ak pozorujete biely zakalený moč dlhšie ako jeden deň a sprevádzajú ho aj ďalšie zdravotné komplikácie, neváhajte kontaktovať svojho lekára, ktorý vykoná všetky potrebné základné vyšetrenia a v prípade potreby vás pošle ďalej na urológiu, nefrológiu alebo inému špecialistovi. Nezabudnite však na preventívne prehliadky a nečakajte zbytočne až na signály vášho tela, medzi ktoré patrí aj neobvyklá farba moču.