Cystitída – čo to je a ako ju riešiť?

Cystitída je nepríjemná, no vo väčšine prípadov prechodná a krátkotrvajúca diagnóza, ktorá sa dá veľmi ľahko liečiť aj pomocou voľne dostupných liekov a výživových doplnkov v podobe bylín a vitamínov. Často sa však môže vrátiť a niekedy dokonca aj spôsobiť iné a vážnejšie ťažkosti. Čo to tá cystitída vlastne je, aké má príznaky a ako sa jej čo najrýchlejšie zbaviť?

Cystitída – zápal močového mechúra

Cystitída je označenie pre zápal močového mechúra. Z dôvodu odlišnej stavby močových ciest bývajú touto diagnózou postihnuté najmä ženy, no neobchádza ani mužov. Pod pojmom cystitída je ukrytá celá paleta rôznych ochorení vylučovacej sústavy.

Najčastejšie príčiny cystitídy

Hlavným vinníkom pri vzniku cystitídy býva infekcia močových ciest. Tá môže vzniknúť najmä u žien takzvanou autoinfekciou, kedy sa močové cesty infikujú napríklad baktériami z konečníka kvôli krátkej vzdialenosti medzi análnym otvorom a pošvou. Nemenej častá je aj infekcia mechanicky zavedená do močových ciest napríklad pri pohlavnom styku.

Príznaky cystitídy

Medzi najčastejšie príznaky cystitídy patrí časté nutkanie na , ale aj ostrá bolesť pri močení. V súvislosti s týmito príznakmi býva prítomná aj nemožnosť sa vymočiť. Cystitídu obvykle signalizuje aj zakalený a zapáchajúci moč, zvýšená teplota, ale aj celková únava či bolesť. V ojedinelých prípadoch sa môže v moči objaviť aj krv a v takejto situácii je potrebné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Akútna pomoc a liečba cystitídy

Na ľahké formy cystitídy bez problémov pomáhajú aj bežné protizápalové lieky či bylinné čaje zo zmesí určených práve na správne fungovanie močových ciest. Ak po jednom až dvoch dňoch takejto domácej liečby príznaky neustupujú, vyhľadajte lekára, ktorý stanoví diagnózu pomocou odberu moču a pravdepodobne vám naordinuje antibiotickú liečbu.