Krv v moči: Dôvod na obavy?

Krv v moči vás môže vystrašiť, ale existuje na to mnoho dôvodov, ktoré nepredstavujú závažný problém. Aby ste však vylúčili závažné ochorenie, vždy odporúčame navštíviť lekára, aby určil príčinu krvácania.

Je to krv alebo niečo iné?

Červená farba v moči ešte nemusí byť krv. Aj niektoré potraviny môžu ovplyvniť farbu vášho moču. Ak ste nedávno jedli cviklu, aj tá môže byť príčinou červenej farby moču. Ak sa v moči skutočne nachádza krv, lekársky názov pre tento jav je hematúria. Ak má moč červené, načervenalé, ružové alebo hnedasté tóny, nazýva sa to makrohematúria. Ale aj keď je moč celkovo červený, nemusí to znamenať, že obsahuje veľké množstvo krvi – na sfarbenie moču dočervena je potrebné len veľmi malé množstvo krvi. Niekedy sa však v moči môže nachádzať krv bez toho, aby bola viditeľná voľným okom. Keď je koncentrácia červených krviniek v moči tak nízka, že je zistiteľná len pomocou laboratórnych testov, tento jav nazývame mikrohematúria.

Ako lekári testujú prítomnosť krvi v moči

Ak máte červený moč a sfarbenie nespôsobila žiadna potravina, menštruácia ani lieky, vždy navštívte lekára. Doktor vyšetrí vzorku moču, aby určil, či sa v moči nachádzajú červené krvinky. Testy môžu zároveň určiť, či máte zvýšené zápalové parametre alebo máte v moči zvýšenú hladinu bielkovín. Všetky tieto aspekty pomôžu určiť konečnú diagnózu. Presnú diagnózu, žiaľ, často nie je môžné určiť len pomocou testovania moču. V takom prípade vám lekár naordinuje ďalšie vyšetrenia, ako je sono obličiek alebo močového mechúra.

Niekoľko príkladov príčin krvi v moči

Krv v moči môže predstavovať len jeden z mnohých príznakov pri rôznych ochoreniach. Väčšina týchto ochorení je bežná a nezhubná. Znamená to, že ich dokážeme liečiť alebo aj vyliečiť. Možné skryté ochorenia a príčiny sú:
 
  • Infekcie močového traktu Ak sa baktérie dostanú do močového traktu, príčinou krvi v moči môže byť infekcia dolného močového traktu. Niekedy sa infekcia môže rozšíriť cez močovody až do obličiek. Ako ďalší príznak sa môže objaviť bolesť a pálenie pri močení, tupá bolesť obličiek, silno zapáchajúci moč, teplota alebo únava. Príznaky sa zhoršia, ak sa baktérie rozšíria až do horného močového traktu. Viac informácií o infekcii močového traktu nájdete tu. 
  • Močové alebo obličkové kamene Mechanické podráždenie cudzími telesami v močovom trakte môže byť príčinou krvi v moči. Určité zložky moču, ktoré zvyčajne kryštalizujú a často sa vyplavia, môžu vytvoriť kryštály, z ktorých časom vzniknú malé močové alebo obličkové kamene. Ak sú príliš veľké, zaseknú sa v močovode alebo v močovom mechúre a môžu byť príčinou červenkastého moču a silnej bolesti.
  • Nádory močového mechúra, močovej rúry alebo obličiek (zhubné aj nezhubné) môžu byť ďalšou príčinou krvi v moči. Niekedy vedú k častejšiemu močeniu alebo kŕčovitej bolesti v močovom mechúre.
  • Divertikuly Keď je z nejakého dôvodu oslabená stena močového mechúra alebo močovej rúry, vytvorí sa nechcená vydutina, ktorá sa infikuje. Jedným z príznakov môže byť krvácanie pri močení.  
  • Poškodenie obličiek Zranenie obličiek alebo močového traktu (spôsobené pádmi, údermi alebo inými úrazmi) môže spôsobiť viditeľnú prítomnosť krvi v moči.
  • Extrémna fyzická námaha, ako je napríklad bežecký maratón, môže byť taktiež príčinou krvi v moči.
  • Vedľajšie účinky liekov alebo rádioterapie sú tiež niekedy príčinou krvi v moči u mužov aj u žien.

Rôzne príčiny krvi v moči a podozrenia na krv v moči: muži verzus ženy

Krv v moči u žien počas menštruácie nie je ničím nezvyčajným. U mužov môže byť prítomnosť krvi v moči spôsobená infekciou prostaty alebo jej nezhubným zväčšením. Pri rakovine prostaty však prítomnosť krvi v moči nebýva jedným z prvých alebo hlavných príznakov. Počiatočné štádiá rakoviny prostaty sú zvyčajne bez príznakov.

Červené krvinky v moči – aká je liečba?

Ak je dokázaná prítomnosť krvi v moči, potenciálna liečba závisí od príčiny krvácania. Ak je krvácanie spôsobené napríklad infekciou močového traktu, zvyčajne sa lieči antibiotikami. Ale ak je príčinou krvácania prítomnosť cudzích telies alebo kameňov v obličkách či v močovom mechúre, tie musia byť často chirurgicky odstránené. To platí aj pri nádoroch. Kamene môžu byť odstránené aj pomocou ultrazvuku, ktorý ich rozbije na malé časti a vyplaví z močového mechúra.

Krv v moči a inkontinencia

Ako sme už spomínali, prítomnosť krvi v moči u mužov môžu vysvetľovať aj problémy so zväčšenou prostatou. Pri nezhubnom zväčšení prostaty alebo pri jej zápale je krvavý moč najbežnejším príznakom. Medzi ďalšie typické príznaky patrí neustále nutkanie na alebo tak silné nutkanie, že nestihnete prísť na toaletu včas. 
 
Tieto príznaky nie sú bežné. Ak trpíte únikom moču, obráťte sa na odborného lekára, ktorý vám pomôže pri určení príčiny a odporučí správnu liečbu. Na dodatočnú podporu existujú diskrétne a ľahko použiteľné inkontinenčné pomôcky, ktoré zabránia úniku moču na bielizeň a odstránia nechcený zápach.

Oslabenie močového mechúra spôsobené ochorením? TENA poskytuje diskrétnu ochranu

Absorpčné produkty TENA sú navrhnuté tak, aby predchádzali presne tomuto typu sociálnej izolácie. Existujú rôzne typy produktov navrhnutých pre rôzne životné situácie v závislosti od závažnosti inkontinencie. Tu nájdete všetky dostupné produkty TENA. 
 
Obmedzuje sa nechcený únik moču len na pár kvapiek? Alebo je to menšie či väčšie množstvo moču? Pri ľahkej inkontinencii sú vhodné napríklad inkontinenčné slipové vložky alebo vložky TENA Lady Slim Mini. Ich tvar dokonale kopíruje krivky ženského tela a garantuje diskrétnosť a pohodlie. Absorpčné jadro bezpečne absorbuje moč a chráni proti vlhkosti aj zápachu.
Produkty TENA Men fungujú na podobnom princípe, ale ich tvar a farba sú navrhnuté špeciálne pre mužov. Sú dostupné v štyroch rôznych hrúbkach. Ak je potrebné extra bezpečie počas mnohých hodín, inkontinenčná spodná bielizeň pre mužov je vhodnou voľbou. Na prvý pohľad vyzerá ako bežná spodná bielizeň s diskrétnym mužným strihom a štýlom, zaisťuje optimálnu ochranu pri úniku moču a podporuje aktívny životný štýl.

Audit: Josefine Grandin, okresná sestra, uroterapeutka, 26.2.2020

<< Späť na články

TENA-Hompeage-article-illustration-woman-cut-through-500x500px-1.jpg
TENA-Hompeage-article-illustration-man-cut-through-500x500px.jpg