Svrbenie v oblasti genitálií – aké sú dôvody a čo nám pomáha ich odhaliť?

Svrbenie v oblasti genitálií – aké sú dôvody a čo nám pomáha ich odhaliť?

S pocitom svrbenia v intímnej oblasti sa počas života stretne asi každý. Kým niektoré z dôvodov tohto stavu máme na svedomí sami a príčinu svrbenia dokážeme veľmi jednoducho odstrániť alebo sa jej v budúcnosti vyhnúť, iné si vyžadujú návštevu lekára a odbornú medikamentóznu liečbu. Pozrite sa spolu s nami na najčastejšie dôvody svrbenia v oblasti slabín a ako sa im vyhnúť.

Nepríjemné svrbenie genitálií

Svrbenie genitálií je nepríjemný pocit, ktorý človeku dokáže v podstate znemožniť vykonávať bežné činnosti. Obzvlášť nevhodné je, ak vás postihne na verejnosti (napríklad v práci) a vy nemáte ani možnosť sa poškriabať (aj keď škriabanie vo väčšine prípadov znamená skôr len krátku úľavu a následné zhoršenie pretrvávajúceho pocitu svrbenia). Svrbenie môže sprevádzať aj opuch, vyrážka či výtok. So svrbením sa stretávajú muži aj ženy.

Svrbenie v okolí genitálií

Svrbenie okolo genitálií môže mať na svedomí aj v podstate nevinný dôvod. Medzi tie najčastejšie patrí napríklad výber nevhodnej a nepriedušnej spodnej bielizne, ktorá nedovolí pokožke dýchať alebo dokonca navyše aj škriabe a dráždi intímnu oblasť. Dôvodom môže byť aj nesprávny výber spôsobu depilácie (napríklad podráždenie žiletkou), ale aj zarastanie chĺpkov. V neposlednom rade sa ako dôvod svrbenia objavuje nedostatočná hygiena.

Svrbenie genitálií u žien

Svrbenie na genitáliách sa u žien vyskytuje častejšie ako u mužov. Svrbenie vo vagíne môže byť spôsobené nedostatočnou lubrikáciou, použitím kozmetických prípravkov s nesprávnym pH, ale aj v dôsledku alergickej reakcie. V mnohých prípadoch je svrbenie jedným z príznakov nejakého gynekologického ochorenia, preto nikdy v žiadnom prípade neskúšajte autodiagnostiku a čo najskôr navštívte lekára. 

Svrbenie v dôsledku inkontinencie

Svrbenie genitálií je jedným zo sprievodných znakov inkontinencie. Slaný moč je v podstate agresívna látka, ktorá dokáže podráždiť celú oblasť intímnych partií. Správna starostlivosť o pacienta s inkontinenciou a používanie inkontinenčných pomôcok, ktoré spoľahlivo absorbujú vlhkosť a zároveň dovolia pokožke dýchať, sú alfou a omegou prevencie pred podráždením a následným svrbením genitálií. U ležiaceho pacienta môže svrbenie súvisieť aj so vznikom dekubitov

Svrbenie konečníka

So svrbením genitálií súvisí aj svrbenie konečníka. Za to však býva zodpovedná úplne iná paleta dôvodov. Medzi tie najčastejšie patrí pôsobenie nejakej potraviny (napríklad čili), hemoroidy, hlísty, plesňové infekcie, ale aj rôzne črevné infekcie či iné gastrointestinálne ochorenia. Rovnako sa môže objaviť napríklad pri užívaní antibiotík bez podpory probiotík a následnom narušení črevnej mikroflóry.

Svrbenie slabín s prítomnosťou vyrážky

Ak sa svrbenie genitálií objaví spoločne s vyrážkou, či dokonca výtokom, najčastejšie ide o hubové (plesňové) ochorenie. Toto ochorenie nikdy nezmizne bez adekvátnej liečby. Tá najčastejšie pozostáva z medikamentóznej liečby v spojení s aplikáciou prípravkov lokálne priamo na postihnuté miesto. Väčšina z týchto infekcií je, podobne ako v prípadne pohlavných chorôb, prenosná napríklad pohlavným stykom. Pri akomkoľvek náznaku svrbenia by ste sa mu mali na najbližšie dni určite vyhnúť.

Liečba svrbenia v oblasti perinea

Ak si aj na prvý pohľad s nevinným svrbením neporadíte sami do jedného či dvoch dní, neodkladajte návštevu lekára. Gynekológ (alebo v prípade mužov obvodný a následne napríklad kožný lekár) pomocou vyšetrenia a odobratia vzorky stanoví diagnózu a správnu liečbu, vďaka ktorej sa svrbenia zbavíte rýchlo a nebude vám znepríjemňovať každodenný život niekoľko týždňov, prípadne sa v tom horšom scenári nevyvinie do chronického ochorenia.