Dermatitída môže postihnúť aj vás a vašich blízkych

Medzi tie najnepríjemnejšie komplikácie dlhodobej liečby ľudí pripútaných na lôžko či nesprávnej starostlivosti o ľudí s inkontinenciou patrí aj dermatitída. Prečítajte si, čo je vlastne dermatitída, aké formy poznáme, čo konkrétne ju spôsobuje, do čoho môže prerásť, ale aj ako ju liečiť.

Čo je to dermatitída?

Dermatitída je súhrnný názov pre celú skupinu kožných ochorení, ktoré vyústia do nejakej formy zápalu kože. Medzi najčastejšie typy dermatitídy patria iritačná, seboroická, alergická, atopická, kontaktná, chemicky, ale aj tepelne vyvolaná. Zaradiť sem môžeme aj psoriázu či žihľavku. Dermatitídu však môžu vyvolávať aj iné faktory priamo nesúvisiace s pokožkou (rovnako, ako napríklad v prípade psoriázy).

Príčiny dermatitídy

Ak si odmyslíme všetky vyššie spomínané druhy dermatitídy, najčastejšie sa s ňou môžete stretnúť ako s dôsledkom zanedbanej hygieny, zvýšenej a dlhotrvajúcej vlhkosti v kombinácii napríklad s nevhodne zvoleným materiálom oblečenia. Na prvý pohľad jednoduchá dermatitída môže pri zanedbaní prerásť aj do tvorby dekubitov.

Príznaky dermatitídy

Medzi prvé znaky dermatitídy patrí svrbenie, suchá až olupujúca sa pokožka na postihnutom mieste a lokálne začervenanie. Objaviť sa môžu aj malé pľuzgiere a bolesti. V mnohých prípadoch sa s dermatitídou môžete stretnúť v záhyboch kože, na tvári a rukách, ale aj v oblasti genitálií. 

Liečba dermatitídy

Ak zachytíte dermatitídu v úplne prvom štádiu, pravdepodobne nebudete musieť hľadať žiadnu formu liečby. Po umytí a odvetraní postihnutého miesta dokáže odznieť do pár hodín sama. Na trhu sú dostupné aj voľnopredajné lieky, ktoré fungujú na veľké množstvo bežných foriem dermatitídy.

Prevencia vzniku dermatitídy

Starostlivosť o pokožku je základným stavebným kameňom prevencie proti dermatitíde. Okrem pravidelnej hygieny a udržiavania exponovaných miest na tele v suchu vám môžu pomôcť aj špeciálne ochranné bariérové alebo zinkové krémy, ktoré odpudzujú vodu, vďaka čomu je pokožka menej vystavená vlhkému prostrediu. Zároveň tieto krémy pomáhajú uľaviť nepríjemným pocitom na už podráždených miestach.

Nepodceňujte návštevu lekára

Ak vám dermatitída pretrváva viac ako 7 dní a nepodarilo sa vám žiadnym spôsobom znížiť jej intenzitu alebo prísť na jej príčinu, navštívte vášho lekára, ktorý stanoví presnú diagnózu a pomôže nastaviť správnu liečbu.