8 malých tipov v oblasti elektrickej energie pre veľký vplyv

Chcete sa správať udržateľnejšie doma a neviete, kde začať? Tu je 8 malých krokov, ktoré môžete urobiť, ktoré budú mať zmysluplný vplyv na vaše emisie uhlíka a náklady na energiu. Každý krok sa počíta.  
Pohľad spoza rohu domu s jasnou nočnou hviezdnou oblohou

Tip 1

Miesto žiaroviek používajte LED osvetlenie

LED žiarovky neobsahujú ortuť a majú oveľa menší vplyv na životné prostredie ako bežné žiarovky. A to je dôvod, prečo LED žiarovky vydržia až 25-krát dlhšie – ušetríte elektrickú energiu aj náklady na ňu. 
Čierna práčka s košom na bielizeň na zemi vedľa nej.

Tip 2

Zmeňte spôsob, akým periete svoju bielizeň

Perte bielizeň, až keď sa jej nazbiera na plnú práčku, a perte na nízkej teplote (aj keď výrobca udáva vyššie teploty). Je to šetrnejšie k tkaninám, ktoré vydržia dlhšie a zachovajú si svoju žiarivosť, a ušetrí vám to energiu, ktorú by ste použili na zahrievanie vody. Pri praní 4 až 5 dávok pri nízkych teplotách môžete dokonca ešte viac znížiť emisie uhlíka za rok. 
Opratá bielizeň zavesená na šnúre na sušenie.

Tip 3

Nepoužívajte sušičku bielizne.

Ak je to možné, nepoužívajte sušičku, ale vysušte bielizeň voľne na vzduchu. Nielenže ušetríte elektrickú energiu, ale tento spôsob je šetrný k vláknam a vaše oblečenie vám vydrží dlhšie.  
Nezapojená nabíjačka na koženom povrchu.

Tip 4

Vyberte všetky nabíjačky zo siete, ak ich nepoužívate.

Zapojené elektronické zariadenia, aj keď sú vypnuté, spotrebúvajú až 10 % celkovej energie v domácnosti. Každý malý krok sa počíta, tak vytiahnite tú nabíjačku zo siete. 
 Záber zblízka na osobu držiacu šálku v oboch rukách oblečenú v pletenom svetri.

Tip 5

Predtým, ako si zakúrite, oblečte si radšej sveter

Každý stupeň sa počíta. Jednoduché a pravdivé. Ušetrite energiu tým, že sa lepšie oblečiete, a nie neustálym otáčaním termostatu. 
Okno na červenom dome.

Tip 6

Opravte všetky úniky tepla.

Skontrolujte všetky okná a dvere, či cez ne neuniká teplo. Ak tieto úniky v okolí pántov a spojov zastavíte, ušetríte energiu a váš domov zostane v teplúčku. 
Záber zblízka na ruku osoby píšucej na notebooku.

Tip 7

Skontrolujte nastavenia zariadení v domácnosti

Na všetkých zariadeniach, ako sú notebooky, tablety a pod. zvoľte nastavenia šetriaceho režimu. Môže sa to zdať ako maličkosť, ale tým, že zbytočne nemíňate energiu týchto zariadení, znížite ich spotrebu a predĺžite životnosť batérie. Každý malý krok sa počíta. 
Dve veterné elektrárne na kopci s oblakmi a slnkom v pozadí.

Tip 8

Prejdite na obnoviteľnú elektrickú energiu.

Ak ste tak ešte neurobili, prechod na obnoviteľnú elektrickú energiu je to najlepšie, čo môžete urobiť, ak chcete znížiť svoje emisie uhlíka. Často sa stačí spojiť so svojím dodávateľom elektrickej energie a požiadať o radu, alebo si nájsť informácie na stránkach, ktoré porovnávajú dodávateľov elektrickej energie.