Tmavý moč – príčiny, varovné signály, riešenie

Tmavý moč môže byť absolútne neškodnou záležitosťou, volaním nášho tela o pomoc, ale aj skvelým samodiagnostickým nástrojom, vďaka ktorému sa môžeme odhodlať pre návštevu lekára a včas tak odhaliť inú, vážnejšiu príčinu, ktorá sa práve prejavuje takýmto spôsobom. Kedy si dať na tmavý moč pozor?

Tmavý moč – čo ho spôsobuje?

Farbu moču neposudzujte podľa toho, ako vyzerá v záchodovej mise. V nej sa vaše približne tri deci moču okamžite zmiešajú s ďalšími štyrmi litrami vody, a tým pádom je aj jeho farba bledšia. Ak máte tmavý moč iba ráno, je to úplne v poriadku. Aj inokedy počas dňa môže tmavý moč signalizovať len nedostatok prijatých tekutín. Za tmavý moč môžu byť zodpovedné aj niektoré potraviny, napríklad červená repa, ale aj užívanie liekov. Ak máte tmavý moč aj v prípade, že dostatočný príjem tekutín beriete vážne a nejedli ste nič, čo by ho zafarbilo, je potrebné zbystriť pozornosť.

Varovné signály nášho tela

Tmavý moč sa vyskytuje ako pridružený príznak niektorých ochorení pečene, ale napríklad aj vírusu HIV či prostatitídy. Tmavý moč môže byť okrem iného spôsobený aj prítomnosťou krvi v moči, za čo môže byť zodpovedné zlyhávanie obličiek, ale napríklad aj chronický zápal ktorejkoľvek časti močových ciest. V takomto prípade sa však môžu objaviť aj ďalšie príznaky, ako je napríklad bolesť, neschopnosť sa vymočiť, alebo naopak časté nutkanie na či inkontinencia. Tmavý moč môže byť aj príznakom niektorých onkologických ochorení.

Tmavý moč a

Tmavý moč sa často vyskytuje aj v súvislosti s inkontinenciou, a práve v tomto prípade si môžete ľahšie všimnúť neprirodzenú farbu moču na spodnej bielizni alebo inkontinenčnej pomôcke. Ak je navyše inkontinencia sprevádzaná ostrou bolesťou, bude pravdepodobne spôsobená spomínaným zápalom. Za tmavú farbu zase môže byť zodpovedná vyššie spomenutá krv v moči.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o pretrvávajúcej tmavej farbe moču a spozorovali ste aj iné spomínané príznaky, okamžite navštívte vášho lekára.