Únik moču po pôrode

Samovoľný únik moču po pôrode, problém, ku ktorému sa stále mnoho žien hanbí priznať. Jeho výskyt je pritom častejší, než by sa mohlo zdať. Bezprostredne po pôrode potrápi každú druhú rodičku. Viete, čo tento intímny problém spôsobuje a ako ho riešiť?

Častejšie nutkanie na močenie v tehotenstve

Tehotenstvo predstavuje najradostnejšie obdobie v živote ženy, no zároveň so sebou prináša pre organizmus množstvo nových výziev. Práve obdobie gravidity predstavuje pre mnohé ženy prvé zoznámenie sa s inkontinenciou. Stresovou inkontinenciou v tomto období trpí 40-80 % žien. Príčinou sú hormonálne zmeny a veľký tlak plodu na panvové dno. Zväčšujúca sa maternica zaberá v brušnej dutine čoraz viac miesta, kvôli čomu sa okolité orgány musia postupne prispôsobiť zmenenému prostrediu. 

Zvyšovanie tlaku na močový mechúr a frekventovanosť močenia pribúdajú úmerne s rastúcou graviditou. i zvierače chabnú a k častému nutkaniu na u žien sa môžu pridať nepríjemné situácie so samovoľným únikom moču pri zohnutí, zakašlaní, zatlačení na bruško, prudkom pohybe, smiechu či kýchnutí. 

Dobrou správou je, že u väčšiny žien sa táto stresová po pôrode postupne upraví. U žien, ktoré trpeli stresovou inkontinenciou počas tehotenstva, je však vyššie riziko vzniku stresovej inkontinencie v priebehu pár rokov po vaginálnom pôrode.

Samovoľný únik moču po pôrode

Prirodzený pôrod predstavuje veľký nápor na močové ústrojenstvo a svaly panvového dna. Aby mohlo dieťatko vyjsť von, sa musí roztiahnuť a uvoľniť. Zároveň pôrodné kontrakcie a tlaky brušného lisu počas doby, kedy vychádza dieťatko von, spôsobujú tlak na močový mechúr aj močovú rúru. 

Oslabené panvové dno po pôrode sa postupne upraví, no trvá to istý čas. Udržať moč prvé dni bezprostredne po pôrode môže byť preto problém. No najneskôr do konca šestonedelia sa problém s únikom moču po pôrode upraví u väčšiny žien.

Kedy je inkontinencia po pôrode už problém?

U niektorých rodičiek pretrváva samovoľný únik moču dlhšie, ako len počas obdobia šestonedelia. Najčastejšou príčinou je natrhnutie svalov panvového dna, ku ktorému môže za istých okolností dôjsť počas spontánneho pôrodu dieťatka. Vplyv na to má dĺžka pôrodu, veľkosť dieťatka, nezvyčajná poloha dieťatka či nespolupráca mamičky počas pôrodu. 

K vzniku inkontinencie dochádza najčastejšie pri prvom pôrode. Výnimkou však nie sú ani rodičky, ktoré po prvom pôrode inkontinenciou netrpeli a únik moču sa objavil po opakovanom pôrode. Príčinou je opakované oslabenie svalov panvového dna. 

Problém je možné riešiť používaním hygienických pomôcok, cvičením a posilňovaním svalstva panvového dna, medikamentózne, výnimočne aj operatívnym zákrokom.

Pomôže najmä cvičenie

Medzi preventívne opatrenia pre zabránenie úniku moču po pôrode zaraďujeme: vhodná gymnastika panvového dna, zníženie nadváhy, obmedzenie dvíhania ťažkých predmetov, obmedzenie príjmu močopudných nápojov, správny režim močenia, včasné vyhľadanie lekára pri príznakoch častého močenia alebo úniku moču. 

Cvičenie zamerané na posilnenie panvového dna predstavuje jeden z najefektívnejších spôsobov boja s popôrodnou inkontinenciou. Denné cvičenie Kegelových cvikov pomáha spevniť ochabnuté . Liečba Kegelovým cvičením by mala nepretržite trvať 2 až 3 mesiace. Po tejto dobe je dobré udržiavať svalstvo v kondícií cvičením aspoň 2 krát týždenne. 

Cvičenie na posilnenie panvového dna nie je náročné ani na čas, ani na priestor. S jeho cvičením môžete začať už aj preventívne počas tehotenstva. Pomôžete tak svojmu svalstvu lepšie sa pripraviť na nápor, ktorý ho pri pôrode čaká. 

Aj tehotenské kilá navyše výrazne ovplyvňujú funkčnosť svalstva panvového dna, preto sa po pôrode pokúste čo najskôr vrátiť k svojej pôvodnej hmotnosti. Aj malá, nepatrná strata nadváhy, môže viesť k pozitívnemu ovplyvneniu úniku moču.

Každodenné maličkosti, ktoré pomôžu zmierniť problémy

Aj na prvý pohľad maličkosti, dokážu pozitívne ovplyvniť život s popôrodnou inkontinenciou a zároveň pomáhajú k jej zmierneniu. 

Pravidelný pitný režim 

Hoci časté a únik moču spôsobuje nutkanie k obmedzeniu pitného režimu, nejde o najšťastnejšie rozhodnutie. Nedostatok tekutín v tele totiž spôsobuje, že moč je koncentrovanejší, a preto môže byť ťažšie ho udržať. Každý deň vypite minimálne 8 pohárov čistej vody, alebo minerálky a vyhnite sa diuretickým nápojom (napríklad káva, alkohol). 

Správne hygienické pomôcky 

Menštruačné vložky síce pomôžu absorbovať unikajúci moč, no vhodnejším riešením pre ženy s inkontinenciou sú inkontinenčné pomôcky (vložky, plienky, nohavičky). Absorpčné vlastnosti vložiek na inkontinenciu sú značne lepšie oproti menštruačným vložkám a navyše absorbujú aj neželané pachy.

Naučte sa kašlať, kýchať alebo smiať bez strachu z úniku moču

Únik moču pri kýchaní, kašľaní alebo smiechu predstavuje jeden z najväčších problémov väčšiny žien s popôrodnou inkontinenciou. Zmierniť únik moču môžete jednoduchým prekrížením nôh, keď máte nutkanie kašlať, kýchať, alebo sa smiať. 

po pôrode je bežnou súčasťou života mnohých rodičiek. Pravidelným cvičením sa tento problém podarí do 3 mesiacov úspešne odstrániť u asi 30 % z nich. U ďalších 30 % dôjde do 3 mesiacov k výraznému zníženiu inkontinencie. V prípade, ak inkontinencia neustúpi približne do 6 mesiacov od pôrodu, keď by sa malo napätie svalstva vrátiť do normálu, treba vyhľadať lekársku pomoc. Zdravotnú starostlivosť o pacientky s inkontinenciou poskytuje všeobecný lekár, urológ, gynekológ, urogynekológ.