Tlak na močový mechúr u žien

Močový mechúr je elastický orgán, ktorý v organizme slúži na uskladnenie moču. Pri jeho naplnení sa v ňom zvyšuje tlak a dostaví sa nutkanie na . V niektorých situáciách však tento tlak môže vznikať príliš často, navyše je spojený s nepríjemným pocitom náhleho nutkania na močenie, či nechceným únikom moču

Tento problém spôsobuje zvýšenie abdominálneho tlaku, ktoré môže byť vyvolané rôznymi faktormi, priamym mechanickým tlakom na mechúr v brušnej dutine a rôznymi ochoreniami.

Zvýšený abdominálny tlak a inkontinencia

Súčasťou močovej sústavy človeka sú 2 zvierače – vnútorný a vonkajší. Vnútorný zvierač, ktorý nie je možné ovládať vôľou, uzatvára močovú rúru vždy okrem močenia. Vonkajší zvierač, tvorený dvoma druhmi svalov, je možné ovládať vôľou. Jeho hlavnou funkciou je pôsobiť proti zvýšenému intraabdominálnemu tlaku na mechúr, a tým predchádzať neželanému úniku moču.

Za normálnych okolností sú krčok močového mechúra a močová rúra podopierané svalmi panvového dna a uzatvárací tlak v močovej rúre prevyšuje tlak v močovom mechúre. U kontinentných žien zostáva pri rôznych situáciách (kašeľ, kýchanie, prudký pohyb atď.) uzatvárací tlak v močovej rúre zachovaný. 

Avšak pri oslabenom panvovom dne sa močový mechúr posúva pod brucho, vnútrobrušný tlak na močový mechúr sa zvyšuje a uzatvárací tlak môže poklesnúť, čo vedie k nechcenému úniku moču – inkontinencii. Únik moču trvá len v čase zvýšeného vnútrobrušného tlaku. Táto , nazývaná stresová inkontinencia, sa väčšinou spája s únikom malého množstva moču, no záleží to aj od naplnenia močového mechúra v čase, keď sa objaví zvýšený tlak. 

Okrem rôznych stresových situácií, existujú aj ďalšie faktory, ktoré sú príčinou zvýšeného tlaku v brušnej dutine - , obezita a chronický kašeľ pri astme či pri COPD (chronická obštrukčná choroba pľúc).

Kedy môže dochádzať k tlaku na močový mechúr

Nepríjemný pocit tlaku na močový mechúr môže byť dôsledkom aj mechanického tlaku na močový mechúr.

Tlak na močový mechúr v tehotenstve

Kým na začiatku tehotenstva je častejšie nutkanie na močenie podmienené zmenou hormónov, v poslednom trimestri je pôvodcom častého tlak maternice na močový mechúr. V dôsledku zvýšeného tlaku môže v tomto období tehotenstva taktiež dôjsť aj k stresovej inkontinencii. Zvyčajne ide o únik len pár kvapiek moču, napríklad pri kýchnutí alebo kopnutí bábätka. U väčšiny žien postupne po pôrode tieto problémy zmiznú.

Endometrióza

Endometrióza je ochorenie, pri ktorom sa sliznica maternice nenachádza iba v dutine maternice, ale jej ložiská sa usádzajú aj na miesta, kam nepatria. Môžu sa usadiť na vaječníky, do vajíčkovodov, ale často sa objavia aj v močovom mechúre, obličkách či v črevnom trakte. Ložiská endometriózy v brušnej dutine môžu vyvolávať zvýšený tlak na močový mechúr a časté nutkanie na močenie a taktiež v prípade usadenia sa v močovom mechúre môžu spôsobovať aj problémy s močením.

Pocit tlaku na močový mechúr je spojený aj s niektorými ochoreniami

Hoci pri niektorých ochoreniach nedochádza k mechanickému tlaku na močový mechúr, medzi ich hlavné symptómy patrí aj pocit tlaku na močový mechúr.

Hyperaktívny močový mechúr

Hyperaktívny močový mechúr predstavuje neodkladné nutkanie na , ktoré môže, ale nemusí byť spojené aj s inkontinenciou, frekventovaným močením a noktúriou (nočným močením). Nutkanie na močenie je pri hyperaktívnom močovom mechúre často spojené s pocitom tlaku na močový mechúr. Je to spôsobené tým, že svaly a nervy v močovom mechúre sú príliš citlivé a spôsobujú predčasné močenie.

Cystitída - infekcia močových ciest

Infekcie močového mechúra sa klinicky môžu prejaviť podobne ako hyperaktívny močový mechúr – častým nutkaním na močenie, prípadne malým únikom moču. Zároveň však bývajú spojené aj s pocitom bolesti a pálenia pri močení a tmavým a zapáchajúcim močom. Podobne ako pri hyperaktívnom močovom mechúre aj pri infekciách močových ciest môže byť nutkanie na močenie spojené s pocitom tlaku v močovom mechúre. 

Pocity tlaku na močový mechúr a časté nutkanie na močenie predstavujú nočnú moru množstva žien. Možnosti zmiernenia týchto nepríjemností, závisia od dôvodu, ktorý tento problém vyvolal. V niektorých prípadoch ako sú napríklad infekcie močových ciest pomôže pokojný režim, teplo a medikanózna liečba. V iných prípadoch, napríklad pri pocite tlaku na močový mechúr a inkontinencii v dôsledku oslabenia svalov panvového dna, je záchranou pravidelné cvičenie.


Ak je dôsledkom zvýšeného tlaku na močový mechúr , pomôcť vám môžu aj inkontinenčné pomôcky, ktoré slúžia na zachytenie uniknutého moču.