Tehotenstvo a menopauza

V dnešnej dobe už nie je nič dych vyrážajúce, ak sa žena rozhodne pre svoje prvé dieťa až po 40-tke. Ak aj vy patríte k tejto skupine a chcete vedieť, ako súvisí prechod a tehotenstvo, ste na správnom mieste. 

Tehotenstvo v menopauze

, sa spája hlavne s presvedčením, že žena v tomto období definitívne prišla o možnosť splodiť dieťa. Že menopauza a tehotenstvo nejde dokopy, si myslí aj mnoho žien, čo však nie je pravda. 

Nepresnosť vychádza najmä z toho, že mnoho ľudí (prekvapivo i žien) nevie rozlíšiť pojmy klimaktérium a menopauza. Žena pritom počas života neprechádza len z reprodukčného cyklu do menopauzy, v našom tele sa toho deje oveľa viac. 

Počas života „putujeme“ viacerými prirodzenými obdobiami, ktoré síce úzko súvisia, no neznamenajú to isté. Skôr, ako sa dostaví menopauza, žena prežíva dlhé roky prechod, ktorý začína tzv. perimenopauzou.

Čo je perimenopauza?

Perimenopauza sa vzťahuje na obdobie, počas ktorého vaše telo prirodzene prechádza do cyklu menopauzy. Ide takpovediac o pomyselný začiatok konca reprodukčných rokov. Toto obdobie sa objavuje v rôznom veku, väčšinou sa prvé prejavy vyskytnú okolo štyridsiatky, niektoré ženy si však zmeny všimnú už v polovici 30. rokov. 

Pre perimenopauzu je typická hormonálna nerovnováha, hladina estrogénu ako hlavného pohlavného hormónu v ženskom tele raz stúpa a inokedy zase klesá. Postupne si môžete všimnúť niekoľko „podozrivých“ zmien, ako napríklad výkyvy nálad, problémy so spánkom, návaly horúčav či znížený záujem o intímny život. 

Zmeny začnete badať aj na menštruácii, ktorá sa môže predĺžiť alebo skrátiť, alebo rovno na istý čas zmiznúť. Práve to mnoho žien pred 40-tkou vyľaká, pretože sa domnievajú, že prekonali menopauzu a už nikdy nebudú môcť otehotnieť. 

Pokiaľ túžite po bábätku, netreba sa báť, prechod zvyčajne trvá dlhú dobu, bežne okolo desať rokov, šanca na oplodnenie pretrváva. Na druhej strane, keďže v tomto období existuje reálna šanca na otehotnenie, v prípade, že dieťa nechcete, nezabúdajte na nejaký typ ochrany počas sexuálneho styku

Tehotná počas perimenopauzy

Bolo by klamstvom tvrdiť, že otehotnieť v 40-tke je rovnako jednoduché ako v 20-tke. V tomto prípade treba brať do úvahy viaceré faktory sťažujúce šance na splodenie potomka, ale aj na zdravé a úspešné tehotenstvo. Ak sa nachádzate v perimenopauze, ovulácia, ktorá je základným predpokladom gravidity, sa stáva nepravidelnou, čo samo o sebe výrazne znižuje plodnosť ženy. 

Perimenopauza a tehotenstvo

Ďalším faktorom, na ktorý odborníci upozorňujú, je, že vajíčka ako ženské pohlavné bunky starnú spolu so zvyškom tela, čo zvyšuje pravdepodobnosť chromozomálnych abnormalít. Tehotenstvo vo vyššom veku preto nezvyšuje riziko len pre dieťa, ale aj pre matku. Staršie ženy sú počas takéhoto tehotenstva vystavené možným zdravotným problémom a komplikáciám vrátane vysokého krvného tlaku a gestačného diabetu, teda „tehotenskej“ cukrovky. 

Aj napriek týmto jasným rizikám počet starších žien, ktoré otehotneli v perimenopauze, rok čo rok stúpa, predovšetkým vďaka napredovaniu v oblasti hormonálnej terapie a umelého oplodnenia.

Ovulácia v menopauze

Teraz už vieme, že žena môže otehotnieť aj v prvých fázach menopauzy. Pre úspešné otehotnenie je však potrebná aj ovulácia. Keďže počas menopauzy je menštruačný cyklus, a teda aj ovulácia nepravidelná, je náročnejšie vypočítať takzvané plodné dni a otehotnieť. Vo vyššom veku sa znižuje aj šanca úspešného oplodnenia vajíčka a jeho následného zachytenia na stene maternice. V neposlednom rade sa zvyšuje aj riziko spontánneho potratu a percento úspešne donosených detí so stúpajúcim vekom klesá.

a antikoncepcia

Keďže žena v prechode môže ešte stále otehotnieť, v prípade, že to nie je jej cieľom, je potrebné stále myslieť aj na antikoncepciu. Okrem používania kondómov pripadá do úvahy aj stále obľúbená hormonálna antikoncepcia či vnútromaternicové teliesko. Akýkoľvek druh antikoncepcie však vždy konzultujte s lekárom a po mesiaci jej používania zhodnoťte, či nemá príliš negatívne účinky. Keďže sú počas celej menopauzy hormóny v nerovnováhe, nastaviť správnu antikoncepciu môže byť skutočnou alchýmiou.

Bolesť pri pohlavnom styku v menopauze

Mierna bolesť pri pohlavnom styku počas menopauzy je bežným sprievodným javom tohto obdobia. Hormonálne zmeny, stenčovanie stien pošvy či nedostatočná vlhkosť môžu sex premeniť na nepríjemný a bolestivý zážitok. Za týmto stavom stojí nižšia produkcia estrogénu v tele. Ak bolesť nesprevádzajú iné javy, ako napríklad krvácanie, dá sa tento stav jednoducho vyriešiť voľnopredajnými medikamentmi alebo vaginálnymi krémami. Rozhodne však zvážte aj preventívnu prehliadku, kde lekár vylúči iné možné príčiny, medzi ktorými sa môže objaviť aj rakovina krčka maternice.

Menopauza ukončuje plodnosť

končí poslednou menštruáciou. Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ ste nedostali krvácanie za sebou nasledujúcich 12 mesiacov, nastáva u vás prechod a tehotenstvo už nie je možné. Obdobie, ktoré nasleduje, sa niekedy označuje aj pojmom postmenopauza

Keďže príznaky prechodu a tehotenstva sú pomerne rovnaké, občas sa stane, že žena sa mylne domnieva, že má za sebou menopauzu, no v skutočnosti otehotnela aj napriek vyššiemu veku.

Ako odlíšiť menopauzu a tehotenstvo

Návaly horúčav, opuchy a nafukovanie, absencia krvácania, priberanie, citlivosť či dokonca mimovoľné úniky moču. To všetko spája dva rozdielne stavy – menopauzu a tehotenstvo. Prechod sa však okrem toho vyznačuje aj niektorými zdravotnými komplikáciami (zvýšený cholesterol a krvný tlak, strata kostnej hmoty). V prípade pochybností je preto dôležité navštíviť gynekológa, ktorý vám jasne povie, či čakáte bábätko alebo ste v menopauze.

Ako sa zisťuje plodnosť

Aj v dôsledku spomínaných faktorov nie je výnimočné, že staršie páry neúspešne bojujú s problémom splodiť potomka. Pokiaľ ste neotehotneli ani po roku nechráneného styku, mali by ste vyhľadať pomoc odborníkov. Na Slovensku dnes funguje viacero kvalitných centier pre asistovanú reprodukciu, kde vám pomôžu nájsť problém. Ten sa môže skrývať na strane ženy, ale i muža. Vyšetrenie odhalia, či u vás prebieha ovulácia, ako ste na to so zásobami cenných vajíčok či s celkovou priechodnosťou vajíčkovodov. 

Ako prvé sa však väčšinou vykonáva test u mužov, ide o tzv. spermiogram, ktorý dokáže veľmi rýchlo naznačiť, či komplikácie nebudú na strane partnera. Dostupné sú aj rôzne domáce testy pre zistenie plodnosti, ktoré merajú prítomnosť stimulujúceho hormónu (FSH), pričom platí, že čím vyššie hodnoty FSH, tým nižšia šanca na oplodnenie. 

Dôveryhodné závery vám však poskytnú jedine lekári, ktorí vám v prípade problémov zároveň pomôžu aj s účinným riešením.

Priberanie v menopauze

Žena v prechode často berie priberanie ako niečo, pre čo sa treba trápiť, prípadne proti čomu treba bojovať rôznymi neprirodzenými či dokonca až nezdravými spôsobmi. Opak je však pravdou. So zmenou hormonálnej sústavy sa mení celé ženské telo a je maximálne nevhodné do tohto procesu neprimerane zasahovať. Spaľovače tukov, pochybné liečivá sľubujúce rýchle chudnutie či drastické diéty spôsobia len to, že sa budete cítiť zle, a k tomu sa pridružia rôzne ďalšie zdravotné komplikácie.

Ako zmierniť či zastaviť priberanie v prechode?

Priberanie v prechode možno výrazne ovplyvniť. Základom spokojného života sú vyrovnaná strava a pravidelný pohyb, preto by ste mali tieto dva návyky pestovať ešte pred obdobím menopauzy. Ideálne je, keď sa vyhnete aj alkoholu a iným nezdravým neduhom. Ak nechcete počas menopauzy nabrať kilá navyše, nastavte si presný dietologický plán, v ktorom bude počet denne prijatých kalórií korešpondovať s počtom tých spálených. Ak máte vyšší kalorický príjem (napríklad zajedáte stres), je potrebné tieto kalórie aj spáliť (napríklad príjemnou prechádzkou). 

Priberanie na bruchu v menopauze

Muži uchovávajú tukové zásoby prevažne v okolí brušnej dutiny a ženy v oblasti zadku a stehien. Pri zmene hormonálnej rovnováhy počas menopauzy je vysoko pravdepodobné, že vaše telo začne ukladať nové zásoby tuku práve v oblasti brucha. Na zvrátenie tohto procesu opäť neexistuje žiadny magický trik, diéta ani zázračné cviky. Dokonca ani precvičovanie brušných svalov nemá s ukladaním tuku v týchto partiách nič spoločné. Dojem, že priberáte na bruchu, môže vyvolávať aj ochabnutie svalstva a posun orgánov v brušnej dutine (s čím sa stretávajú najmä ženy po ukončení tehotenstva). V súvislosti s tým sa môže pridružiť aj inkontinencia. Tento problém dokážete potlačiť spevňovaním stredu tela pravidelným cvičením rešpektujúcim vaše schopnosti a zdravotné možnosti (napríklad aj pomocou takzvaných Kegelových cvikov).