Prolaps – spadnutý močový mechúr, symptómy a liečba

Ochorenia močových ciest ako aj spadnutý močový mechúr a postihuje mnoho ľudí, a nielen tých starších. Močové cesty u mužov a žien sú odlišné. 

Ženy sú citlivejšie na poškodenie svalov panvového dna vplyvom pôrodov, nadváhy, častých infekcií a to môže viesť k únikom moču. Pokles močového mechúra preto postihuje veľa žien. Aké sú symptómy tohto zdravotného problému a kedy ho už treba riešiť operáciou?

Význam svalov panvového dna

V oblasti panvového dna sú hlboko uložené svaly, ktorých dôležitosť si zvyčajne neuvedomujeme. Problém totiž nastáva, až keď dôjde k ich ochabnutiu. Panvové dno funguje ako podporný aparát pre vnútorné orgány – maternicu, močový mechúr, močovú rúru, močovú trubicu a konečník. 

Oslabené panvové dno sa preto dokáže prejavovať nepríjemnými príznakmi, ako je samovoľný únik moču, pokles močového mechúra a maternice alebo ťažkosti pri vyprázdňovaní. K oslabeniu týchto svalov dochádza najčastejšie vplyvom starnutia, pri ťažkej fyzickej námahe, nadváhe, v období hormonálnych zmien spojených s menopauzou a po pôrode.

Cystokéla – spadnutý močový mechúr

Ku cystokéle, teda prolapsu močového mechúra do pošvy, dochádza vtedy, keď sa oslabí podporné tkanivo medzi pošvovou stenou a močovým mechúrom. Toto tkanivo je tvorené nielen svalmi, ale aj šľachami a spojivovým tkanivom, ktoré majú niektoré ženy už z genetického hľadiska výrazne slabšie. Močový mechúr sa začne vydúvať smerom do pošvy a tlačiť na ňu. Cystokéla sa tiež niekedy označuje pojmom „vyskočený mechúr“.

Možné príčiny a symptómy prolapsu močového mechúra

K dysfunkcii panvového dna a k poklesu mechúra a maternice najčastejšie dochádza vplyvom vaginálneho pôrodu. Problémy s prolapsom sa ale môžu objaviť aj dlho po pôrode, keď sa k poruche svalov pridružia aj hormonálne zmeny. Celé tehotenstvo a pôrod znamenajú pre svaly pomerne veľkú záťaž. Podobne je to u ľudí s nadváhou. 

Problémy sa môžu objaviť aj u tých, ktorí posilňujú a dvíhajú ťažké váhy, pri behaní, častom zdvíhaní ťažkých bremien v práci a tiež pri namáhaní svalov pri zápche. Niekedy sa prolaps objaví po dlhodobom kašli. Rizikovým faktorom je aj hysterektómia, teda odstránenie maternice, ktoré môže prispieť k slabosti v oblasti panvového dna. Problémy s močovým mechúrom však nemusia postihovať iba ženy, no tie sú vzhľadom na anatómiu ženského tela ohrozené výraznejšie. Oslabené svaly nedokážu udržať močový mechúr na mieste a tak dochádza k jeho poklesu. 

Prolaps sa prejavuje pocitom tlaku a plnosti v oblasti malej panvy a často pocitom neúplného vyprázdnenia močového mechúra. Prítomné sú tiež opakujúce sa infekcie močového mechúra, bolesť alebo únik moču pri intímnom styku, bolesti pri kašli, kýchnutí alebo dvíhaní bremien. Spadnutý močový mechúr sa naozaj môže prejavovať až bolestivo a je preto potrebné s týmto problémom vyhľadať lekársku pomoc.

Prolaps – diagnostika, terapia a liečba

Prolaps močového mechúra sa zisťuje vyšetrením panvy prostredníctvom vagíny alebo konečníka. Pomôcť môže aj sonografické vyšetrenie. Ak lekár objaví hrčky na pošvovom tkanive, poukazuje to na prolaps panvových orgánov. V prípade prolapsu mechúra sa testuje tiež vyprázdňovanie moču a lekár môže dať testovať vzorku moču na prípadné známky infekcie. 

Pri miernej alebo stredne ťažkej forme prolapsu mechúra dokáže byť účinná aj nechirurgická liečba. V tomto období má ešte zmysel vykonávať cviky na posilnenie panvového dna, ktoré vedú k posilneniu svalov v tejto oblasti. Trénovanie močového mechúra môže byť tiež účinné a dokáže predchádzať prípadnej inkontinencii. Aby postihnutého oslabený močový mechúr neobmedzoval v bežnom živote, pri práci a cestovaní, je vhodné konzultovať s lekárom možnosti liečby, ale tiež možnosti podpornej terapie v podobe cvikov a inkontinenčných pomôcok

Tie sa vyrábajú v rôznych tvaroch, veľkostiach a úrovniach absorpcie tak, aby vyhovovali individuálnym potrebám každého. Pri stredne ťažkej forme sa odporúča používanie pesaru, ktorý po vložení do pošvy dokáže mechúr čiastočne podopierať. Nejde však o dlhodobú terapiu a takéto riešenie nelieči už základný nález. V závažnejších prípadoch prolapsu sa indikuje operácia, ktorej cieľom je napraviť postavenie orgánov panvového dna do správnej pozície.

Operácia prolapsu pri zostupe ženských pohlavných orgánov a inkontinencii

Možnosti liečby sa indikujú práve podľa stupňa a závažnosti prolapsu. Pri najťažšej forme močový mechúr vystupuje z pošvy a takéto prípady si vyžadujú operačný zákrok. Operácia sa neodporúča ženám, ktoré ešte nerodili a z nejakého dôvodu trpia týmto problémom, pretože po rekonštrukčnej operácii by už nemali rodiť vaginálne. 

Pri väčšom poklese močového mechúra môže dochádzať k tzv. „pretekajúcemu močovému mechúru“, keď pacientka krátko po vymočení pociťuje opätovnú potrebu močiť, pričom však vylúči len málo moču. Je to spôsobené tlakom poklesnutej maternice na močovú rúru. 

Spoločnou podstatou operačných metód je rekonštrukcia a zastabilizovanie nosných štruktúr všetkých orgánov v malej panve. Plastické operácie môžu byť spojené aj s odstránením maternice u žien s nastupujúcou menopauzou alebo po nej. V pokročilom veku sa pošva uzatvára a to dokáže pomôcť. 

Operácie je možné vykonávať bez rezu na podbruší, prostredníctvom vagíny. Pod operáciou sa rozumie predná alebo zadná plastická operácia pošvy, pri ktorej lekár realizuje uchytenie dna močového mechúra a panvového dna. V prípade, že je prolaps spojený aj s únikom moču, je možné operáciu realizovať na podbrušku, aby sa podvihol aj močový mechúr. Po operácii je potrebné počítať s určitým obdobím rekonvalescencie, preto je potrebné niekoľkomesačné šetrenie a tiež sa odporúča zníženie hmotnosti. Po operáciách, ktorých cieľom je vyriešiť aj únik moču, môže krátkodobo dôjsť k sťaženému vyprázdňovaniu močového mechúra. Tento stav sa po niekoľkých týždňoch upraví.