Infekcia a zápal močových ciest

Trpíte nutkaním na močenie, pociťujete pálenie a rezanie ku koncu močenia? Cítite bolesti v podbrušku, máte teplotu, cítite sa unavení a zbadali ste krv v moči? Pravdepodobne trpíte na infekciu močových ciest, pretože práve toto sú jej najčastejšie prejavy. Čo je zápal a infekcia močových ciest? Ako s tým bojovať?

Čo je infekcia močových? Postihuje dospelých aj deti

Nepríjemným faktom je, že infekcie močových ciest postihujú častejšie ženy v reprodukčnom období. Ohrozené sú tiež deti, nakoľko infekcia močových ciest je po infekcii dýchacích ciest druhým najčastejším zápalovým ochorením. A čo toto nepríjemné ochorenie spôsobuje?

Zápal močových ciest, či už močovej rúry, mechúra alebo obličiek spôsobujú baktérie, ktoré sa zachytia v rôznych častiach močového ústrojenstva, kde následne spôsobia zápal.

 

Pozor na chronický zápal močových ciest

Dôležité je ochorenie zachytiť včas a dôkladne ho liečiť, pretože zápal môže prejsť do chronického stavu, rozšíriť sa aj na obličky a môže spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu. Dnes už liečba môže byť rýchla a efektívna, netreba preto príznaky podceňovať.

Zápal močových ciest a inkontinencia

Viete si predstaviť zápal močových ciest alebo infekciu močových ciest spojenú s inkontinenciou? Znie to ako zlý vtip. Inkontinencia je samovoľný únik moču spôsobený oslabením svalov panvového dna. Týmto ochorením môžu trpieť aj zdraví, športovo aktívni ľudia, ktorých trápi inkontinencia spôsobená nadmerným fyzickým tlakom na panvové dno

Nepostihuje teda len obéznych, neaktívnych ľudí s nie práve ukážkovým životným štýlom. Ak však máte nesprávnu životosprávu, práve jej náprava môže byť prvým krokom k vášmu zdravšiemu „ja“. 

 

Príznaky a prejavy zápalu močových ciest

Viete správne identifikovať príznaky zápalu močových ciest ? Ak vás trápi problém s nedobrovoľným únikom moču, v prvom rade treba navštíviť lekára, ktorý vám odporučí správnu a účinnú liečbu. Najčastejšia je liečba antibiotickými liečivami, ktorá trvá približne týždeň. Treba však dobrať celú predpísanú dávku. V súvislosti s liečbou pomocou antibiotík sa odporúča brať aj probiotiká proti agresívnemu vplyvu antibiotík na tráviacu sústavu, hlavne tenké a hrubé črevo. 

 

Účiné pomôcky, ak vás trápi zápal aj

Pomôcť si môžete hygienickými pomôckami a zverte sa do rúk odborníkov na inkontinenciu, ktorých máte na výber naozaj veľa a zvoliť si môžete skutočne podľa vlastných potrieb. Pomôcky sú diskrétne a prispôsobia sa vášmu telu natoľko, že počas dňa ani neucítite, že ich nosíte. Absorbujú nechcený uniknutý moč a eliminujú zápach. Za zápal sa netreba hanbiť, vzniká prenesením baktérie Escherichia coli, skrátene Ecoli, väčšinou z konečníka. Keďže ide o črevnú baktériu, v ohrození sú viac ženy, pretože ženy majú konečník bližšie k močovej trubici.

Ako liečiť zápal močových ciest?

Ženy by sa mali po vymočení utierať spredu dozadu, aby predišli preneseniu baktérie z konečníka cez pošvu do močového mechúra v zmysle prevencie pred zápalom. Nie je to však pravidlo, nakoľko zápal môžete dostať aj počas choroby, kedy máte oslabenú imunitu, pri rôznych poraneniach, sexuálnych chorobách alebo aj kvôli vrodeným anomáliám. 

 

Prírodné lieky na zápal močových ciest

Infekciu možno potláčať popri predpísaných liekoch aj prírodnými liekmi. Výborný je napríklad vitamín C, ktorý je bohato zastúpený v brusniciach. Práve brusnice sa odporúča preventívne užívať pri problémoch s močovým traktom. Dôležité je tiež pitie urologického čaju, vyhýbanie sa sedeniu na studených povrchoch, nezadržiavanie moču a nosenie bavlnenej a vzdušnej spodnej bielizne. 

 

Pohlavný styk ako spúšťač častých zápalov močových ciest

Nemenej dôležité je vymočenie sa pred každým pohlavným stykom, kedy sa zabráni prenosu baktérií do močového mechúra. Existuje veľa krokov, ktoré môžete podniknúť ako prevenciu pred ochorením.

Nielen liečba, ale aj prevencia - príjemný kúpeľ a ochrana pred infekciou

Ak vás inkontinencia alebo časté zápaly trápia aj naďalej, môžete vyskúšať príjemný teplý kúpeľ s výluhom z prasličky roľnej. Stačí vám vysypať tri hrste prasličky do vriacej vody, pár minút povariť a nechať ešte niekoľko minút po dovarení lúhovať. Odvar preceďte a vlejte do pripravenej vane s vodou. Nekúpte sa však dlhšie ako pol hodinu. Po kúpeli sa dôkladne osušte a doprajte si oddych zabalení v deke. 

Napriek tomu, že môžete mať nutkanie na časté močenie, nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Pitný režim je veľmi dôležitý. Treba prijímať neperlivú vodu, ale tiež polievky a zriedené zeleninové šťavy. Okrem týchto odporúčaní treba sledovať zoznam nápojov a jedál, ktoré sú pri zápale močových ciest tabu. Sú nimi káva, alkohol, mäso, mlieko a ostré koreniny. Nahraďte ich radšej melónom, cesnakom, citrónom a petržlenom.

Infekcia močových ciest počas tehotenstva

Áno, žiaľ, zápal môže zaúradovať aj počas tehotenstva ženy, nie je to nič výnimočné. Ohrozuje zdravie matky a zároveň jej znepríjemňuje tehotenstvo, no môže byť hrozbou aj pre vyvíjajúci sa plod. Netreba však prepadať panike. Dôležité je navštíviť odborného lekára, ktorý určí správny postup liečby. 

Určite však v tomto prípade treba navštíviť aj gynekológa. Dovtedy sa môžete riadiť tipmi a radami, ktoré sme vám ponúkli v predchádzajúcich riadkoch.