Časté močenie ako príčina závažných aj menej vážnych problémov

Frekvencia močenia (alebo ako často za deň navštívite toaletu) môže byť spoľahlivým ukazovateľom dostatočného príjmu tekutín. Ak vás však chodenie na záchod počas dňa obmedzuje a v noci vám nedá spávať, môže ísť o chorobný prejav a bolo by vhodné vyhľadať lekársku pomoc. V tomto článku sa pozrieme na to, kedy je návšteva toalety ešte v norme, ale aj na možné príčiny častého močenia a spôsoby jeho liečby.

Zdravé močenie

Ľudský močový mechúr je vlastne svalnatý orgán, ktorého veľkosť sa dokáže prispôsobiť objemu tekutiny v ňom. Pomocou svalov dokážeme jeho vyprázdňovanie čiastočne ovládať. Zdravý človek dokáže vo svojom mechúre udržať približne 600 ml tekutiny a keď sa tento objem prekročí, pocíti nutkanie na močenie. Vyprázdňovanie močového mechúra je individuálne, ale v priemere sa ako normálna frekvencia močenia udáva počet štyroch až ôsmich návštev toalety za deň. Čo sa týka močenia v noci, v poriadku je to pri dvoch razoch. Ďalším ukazovateľom správneho dodržiavania pitného režimu je aj farba moču, ktorá by mala byť bledožltá až číra.

Čo je časté močenie - polakizúria?

Každý organizmus je iný, a preto aj frekvencia močenia je rôzna. No ak sa zmestíte do spomínaného intervalu, nemusíte mať obavy. Močenie záleží jednak od množstva vypitých tekutín, ale aj od veku či napríklad užívaných liekov, ktoré môžu mať diuretické účinky (ide napríklad o lieky na liečbu vysokého krvného tlaku). Ak však navštevujete pravidelne toaletu viac ako desaťkrát za deň po vypití cca 2 litrov tekutín, môže ísť o vážny zdravotný problém. Indikovať to môže ochorenie hyperaktívneho močového mechúra, čo vám môže značne skomplikovať život. Príliš časté nutkanie na spolu s ďalšími príznakmi, akými sú napríklad prítomnosť krvi v moči, bolesť v slabinách a pri močení alebo samovoľný únik moču, sú dôvodmi, pri ktorých by ste nemali návštevu lekára odkladať.

Príčiny častého močenia

Polakizúria (časté močenie) môže poukazovať na rôzne problémy, od banálnych až po závažné ochorenia. Pokiaľ máte podozrenie, že by ste mohli trpieť niektorým z nižšie uvedených chorôb, alebo máte z akéhokoľvek dôvodu pocit, že práve vás sa môžu problémy s častým močením týkať, vyhľadajte pomoc odborníkov.

Medzi najčastejšie príčiny častého močenia patria:

Nadmerný príjem tekutín, alkoholu a kofeínu.

Ak za deň vypijete viac vody, ako váš organizmus potrebuje, alebo nápojov s obsahom kofeínu či alkohol, môže to vyvolať častejšie nutkanie na močenie. Kofeín a alkohol pôsobia totižto ako známe diuretiká. V tomto prípade sa nemusíte báť, pretože ide o prirodzený spôsob, ako telo vylúči nepotrebné tekutiny. Tento fyziologický stav sa upraví, keď nadmerné pitie znížite. 

Tehotenstvo podnieti časté u žien 

Ani časté močenie počas gravidity vás nemusí vystrašiť, pretože opäť ide o normálny jav, spôsobený rastúcim plodom a zväčšujúcou sa maternicou, ktorá tlačí na vnútorné orgány, a teda aj na močový mechúr. 

Opuchy končatín a užívanie niektorých liekov

Opuch končatín je spôsobený nahromadením tekutín v nich a telo proti tomuto stavu bojuje vylúčením nadmerného množstva tekutiny práve močením. Proti opuchom existujú aj lieky, ktoré slúžia na odvodnenie organizmu, ale napríklad aj lieky na liečbu vysokého krvného tlaku majú močopudný účinok. 

Infekcie močového mechúra a močových ciest

Pri zápalových a infekčných ochoreniach močového ústrojenstva dochádza k podráždeniu mechúra, čo sa prejavuje pálčivou bolesťou pri močení a nadmerným nutkaním na močenie. Pri infekcii močových ciest je nutné dodržiavať pokojový režim, nezanedbať pitný režim a v prípade potreby dodržiavať aj liečbu antibiotikami. 

Na infekcie močových ciest a následné časté močenie sú náchylnejšie ženy. Okrem infekčných ochorení môže byť za časté močenie u žien zodpovedné aj obyčajné prechladnutie.

Neurologické ochorenia

V dôsledku poškodenia nervov pri mozgovej porážke alebo pri hyperaktívnom močovom mechúre dochádza k narušeniu funkcie močového ústrojenstva a k samovoľným kontrakciám močového mechúra, čo vedie k močeniu, aj keď mechúr ešte nie je naplnený. Liečba spočíva v podávaní anticholinergných liekov, ktoré blokujú nervové prenosy a znižujú nervové dráždenie. 

Ochorenia prostaty

Po 50. roku života dochádza u mužov často k zväčšeniu prostaty, ktorá tlačí na močovú trubicu a spôsobuje, že sa nedokážete vyprázdniť úplne a máte neustále nutkanie na močenie. Ochoreniu sa dá predísť hlavne každoročnou návštevou urológa, ktorý vykoná prehliadku prostaty. 

Cukrovka (diabetes mellitus)

Ak trpíte nadmerným smädom a zároveň častým močením, môže ísť o cukrovku. Pri podozrení je vhodné navštíviť lekára, ktorý zmeria hladinu glukózy v krvi a v moči. U zdravého človeka sa glukóza v moči nenachádza, u diabetikov prekračuje hranicu 10 mmol/l. Po zistení cukrovky je nutné dodržiavať liečebný plán pozostávajúci z medikamentóznej liečby a zmeny stravovacích návykov.

Časté močenie u žien

Časté močenie u žien nemusí nutne súvisieť len s tehotenstvom a zvýšeným tlakom na močový mechúr. S častým močením sa žena môže stretnúť aj nejaký čas po období gravidity. Vo vyššom veku môže byť časté močenie príznakom oslabených svalov panvového dna. Podobne ako pri inkontinencii, aj v tomto prípade dokážete problém vyriešiť nefarmakologickou a neinvazívnou cestou – iba jednoduchým cvičením Kegelových cvikov. Medzi časté príčiny patrí aj takzvaný hyperaktívny močový mechúr. Mechúr v takomto prípade dokáže uskladniť len približne polovicu moču, než je jeho skutočný objem. Za vznikom nadmerne aktívneho močového mechúra stojí najčastejšie porucha sliznice močového mechúra, respektíve obštrukcia močovej rúry.

Liečba častého močenia – keď máte problém s močením

Ak vám lekár nezistil žiadne z uvedených ochorení a príčin častého močenia a neurčil konkrétny druh liečby, pomôcť si môžete aj sami. 

Veľmi účinným spôsobom boja s nadmerným nutkaním na Kegelove cviky, ktoré slúžia na posilnenie svalov panvového dna. Spočívajú v napínaní a uvoľňovaní svalov zodpovedajúcich za močenie. Odporúča sa aj zadržiavania močenia po dlhšiu dobu a praktizovať to 3 – 4 mesiace. 

Pri kontrolovaní množstva návštev toalety vám môže pomôcť aj kontrola množstva vypitých tekutín. Vytvorte si denník a zapisujte si množstvo prijatej tekutiny a počet močení. Pite v pravidelných denných intervaloch ideálne čistú vodu a pokiaľ vás trápi nočné močenie, vyhnite sa pitiu tekutín aspoň 3 hodiny pred spaním. Pomôcť môže aj zmena stravovacích návykov, najmä vylúčenie potravín, ktoré majú močopudný účinok (alkohol, káva, citrusy, umelé sladidlá, čokoláda a príliš korenené jedlá).