Máte skúsenosti s únikom moču aj počas tehotenstva?

Veľa ľudí si myslí, že časté sa týka len žien a mužov vo vyššom veku, ľudí, ktorí trpia zápalmi močových ciest, a žien po vaginálnom pôrode. Pravdou však je, že s častým močením sa stretávame už počas tehotenstva. 

Hoci príchod nového člena rodiny je pre mnohé mamičky krásnym obdobím, nájdu sa aj také, ktoré sa trápia s inkontinenciou, alebo inými slovami častým únikom moču. Treba však vedieť, že tento problém nie je ničím neobvyklým, dokonca by sa dalo povedať, že je to prirodzené.

Čo vlastne spôsobuje časté močenie na začiatku tehotenstva?

Niektoré ženy uvádzajú, že časté alebo problémy s močením sú prvým príznakom tehotenstva. Jedným z dôvodov je zvýšené prekrvenie orgánov a hormonálne zmeny v tele nastávajúcej mamičky, neskôr sa môžeme „vyhovoriť“ na rastúcu maternicu. Takisto si predstavte, že maternica s bábätkom nielen rastie, ale tvorí si dostatok miesta tým, že vytláča ostatné orgány. Tým trpí najmä močový mechúr, ktorý sa stlačením zmenšuje a vy máte pocit, že potrebujete častejšie navštevovať toaletu. 

Aj v noci si môžete všimnúť častejšie návštevy toalety. Spôsobuje to návrat vody z dolných končatín naspäť do krvného obehu a následne do močového ústrojenstva. 

Občas príde aj k nepríjemným situáciám, keď moč unikne pri kýchnutí, smiechu po dobrom vtipe alebo pri prudkom pohybe. Nezabudnite na to, že kým dieťa silnie, vaše svaly v oblasti panvy slabnú, aby sa na svet dostalo ľahšie. Dávajte si pozor aj na príliš veľa tehotenských kilogramov, ktoré sa môžu podpísať pod zhoršenie inkontinencie.

Ako sa s týmto problémom vyrovnať?

Pokiaľ ide o tehotenstvo, najlepším riešením je prijať fakt, že aj takýmito skúškami si prechádza žena, kým konečne uzrie svoje krásne bábätko. V citlivom období môžete tento stav vnímať ako záťaž pre vašu psychiku a bežné fungovanie. Určite sa nehanbite, necíťte sa menejcenná či dokonca chorá. 

O tejto situácii sa pokojne môžete porozprávať pri najbližšej návšteve svojho ošetrujúceho lekára, ktorý vám nielen ochotne vysvetlí, o čo ide, ale vás aj upokojí a poradí, ako možno aspoň čiastočne tento problém riešiť. Ak by tieto stavy pretrvávali aj po šestonedelí, poraďte sa so svojím obvodným lekárom.

Čo robiť, aby vás časté močenie počas tehotenstva neovplyvňovalo?

Ak sa chcete vyhnúť častému močeniu, prípadne úniku moču, môžete sa vzdať svojich obľúbených nápojov, alebo ich aspoň obmedziť. Napríklad káva a niektoré čaje sú močopudné. 

Určite však neobmedzujte odporúčaný príjem tekutín počas tehotenstva ani po ňom. Nedostatok tekutín by mohol spôsobiť závraty a hustý moč, v ktorom sa baktérie množia ako huby po daždi. Keď však tento problém nemá nič spoločné s vaším pitným režimom, siahnite po správnych produktoch a vyskúšajte vzorky zdarma, ktoré sú určené práve na tieto nepríjemné momenty. Na trhu je ich už pomerne veľa.

Pomôcky na časté močenie verzus klasické vložky

Často sa stretávame s otázkou, prečo je dôležité siahnuť po špeciálnych vložkách na inkontinenciu namiesto klasických vložiek, ktoré sme používali už pred otehotnením počas menštruácie. 

Je to najmä preto, že vám poskytnú lepšiu starostlivosť, vyššiu absorpciu a neprepúšťajú zápach. Nosia sa veľmi pohodlne počas dňa aj noci. V ponuke sú tenké slipové vložky aj klasické vložky s krídelkami. Nemôžeme zabudnúť ani na absorpčné nohavičky, ktoré sú určené na silný únik moču.

Vypýtajte si inkontinenčné vložky od vášho lekára

Málokto vie, že aj lekári vedia byť v tomto prípade nápomocní. Váš gynekológ má možnosť predpísať vám vložky, ktoré sú sčasti hradené zdravotnou poisťovňou. Pri častom úniku moču je možné ušetriť takmer 15 €.

Časté močenie v tehotenstve obmedzíte aj previdelným cvičením

Ďalším spôsobom sú Kegelove cviky. Ich cvičením posilňujete a využívajú sa ako prevencia ochabnutia týchto svalov. Stačí im venovať približne 10 až 15 minút denne. Toto cvičenie sa dá robiť aj tak, aby si to nikto nevšimol, kedykoľvek a kdekoľvek. Mnohé ženy si na to vyberú chvíľu počas oddychu, v MHD či pred návštevou lekára.

Počas tehotenstva dodržiavajte pravidelnú hygienu

Únik moču a časté návštevy toalety vyžadujú aj zvýšenú pozornosť pri hygiene. Siahnite napríklad po vlhčených utierkach s vhodným pH.

Pozor na odtekanie plodovej vody

Hoci únik moču nie je nebezpečný, len pomerne nepríjemný, odtekanie plodovej vody môže byť pre dieťa život ohrozujúce. Ak by ste mali pocit, že nejde o nárazové alebo situačné odtečenie moču, alebo ak tekutina, ktorá sa objaví na hygienickej vložke, nemá zápach typický pre moč, je namieste si urobiť domáci test, či nejde o plodovú vodu. Neváhajte navštíviť svojho gynekológa. Môžete mu zaniesť už použitú vložku na testovanie, alebo vám do pošvy zavedú tampón napustený špeciálnou tekutinou a približne po dvoch hodinách zistia, čo je jeho obsahom. 

Nebojte sa o svojom probléme hovoriť so svojimi najbližšími či kamarátkami, ktoré už majú tehotenstvo za sebou. Určite vás upokoja, že ide o celkom bežnú súčasť týchto deviatich mesiacov. Sústreďte sa na to, že čoskoro budete držať v rukách svoje vytúžené bábätko.