Časté močenie u žien a príčiny častého úniku moču

S inkontinenciou ako sa tomu odborne hovorí, alebo únikom moču u žien, sa takmer každému z nás spája najčastejšie vysoký vek. Takisto je pre mnohých táto téma tabu, ktorú nebudeme rozoberať niekde na návšteve. Je dokonca dokázané, že polovica z tých, ktorých toto „ochorenie“ trápi, sa nezdôverí ani lekárovi. Aj keď už máte problém s únikom moču, rozhodne to nie je dôvod na to, aby ste boli na to sami a uzavreli sa do seba.

Hormóny – hlavná z príčin úniku moču u žien

Je dokázané, že inkontinencia u žien je ten častejší prípad, ktorý trápi viac vás dámy ako mužov. Nemusíte sa hneď ľakať, keďže na samotný problém vplýva viacero faktorov. V tele ženy totiž dochádza počas jej života k mnohým hormonálnym zmenám, ktoré sa podpisujú najmä na oslabení svalstva panvového dna. A tým sa oslabuje aj funkcia močového mechúra.

Gravidita ako príčina častého močenia u žien

Pôrod či je obdobie v živote ženy, ktoré sa nezaobíde bez následkov. Už v tehotenstve žena pociťuje častejšie nutkanie na . Nie je to nič výnimočné, keďže sa maternica rozťahuje a zväčšuje, a tým zaberá čoraz viac priestoru. Tomu sa prispôsobujú aj ostatné orgány, a tak maternica vyvíja tlak na močový mechúr. Čím je vyššie štádium tehotenstva, tým je maternica väčšia, dieťa rastie čo je príčinou častého močenia u žien.

Pri pôrode je tlak aj na panvu

Tehotenstvom sa to nekončí, keďže ešte väčší tlak na močový mechúr je vyvíjaný práve počas pôrodu. Platí aj, že čím viac pôrodov má žena za sebou, tým je pravdepodobnejšie, že v neskoršom veku bude trpieť častým únikom moču. Pripomíname však, že žena sa nemusí obávať, lebo síce patrí medzi chúlostivé problémy, no na tento problém poznáme riešenie. Telo ženy je stavané tak, aby dokázalo všetky zmeny, ktoré ho v živote čakajú, primerane zniesť. Pôrod, tehotenstvo, rôzne ochorenia či je súčasťou života ženy, a preto by každá mala vedieť, čo ju môže potrápiť.

Častý únik moču počas menopauzy

Menopauza prichádza v neskoršom veku, v odbornej literatúre sa jej hovorí klimaktérium. Toto obdobie nastáva zväčša v 45 - 50 rokoch života ženy. Sú však prípady, kedy môže nastať v oveľa skoršom veku, no nech je už akokoľvek, toto obdobie znamená pre telo ženy zmenu. Týka sa viacerých oblastí, intímna nie je výnimkou. Nielenže sa môže narušiť sexuálny život, ale objaviť sa môže aj stresová

Tá však so stresom nemá nič spoločné. Hovoríme o nej, ak dochádza k úniku moču pri kašľaní, kýchaní alebo pri smiechu. V menopauze dochádza k ochabovaniu svalstva panvového dna, a to má za následok práve takéto úniky moču. Nejde o nič vážne, aj tu vieme poradiť aké sú príznaky menopauzy a ako znížiť riziko úniku moču.

Vysoký vek ako príčina

Únik moču sa objavuje u mužov aj žien hlavne v staršom veku. Panvové svaly strácajú na svojej elasticite a prestávajú správne podporovať vnútorné orgány. Prirodzene sa s pribúdajúcim vekom znižuje hladina hormónov v ženskom tele, čo takisto jednou z príčin úniku moču u žien. Najčastejšie sa však s inkontinenciou u žien spájajú zmeny ženských orgánov, u mužov zas môže ísť o problémy s prostatou.

Častý únik moču ako symptóm

Je dobré povedať, že časté môže byť tiež sprievodným javom nejakého iného ochorenia. Návštevu lekára by ste tak nemali dlho odkladať. Ten vám naordinuje liečbu, ktorá bude vhodná priamo pre vás. Častý únik moču totiž môže znamenať aj infekciu močových ciest, no môže byť aj následkom chronického kašľa.

Čo môže spôsobiť časté močenie

Príčinou častého močenia u žien bývajú aj rôzne ochorenia či úrazy. Môže to zapríčiňovať cukrovka, skleróza multiplex či gynekologické patológie. Dôvodom, prečo žena trpí inkontinenciou, môže byť aj obezita a nezdravý životný štýl. Fajčenie, alkohol, užívanie niektorých liekov môžu mať za následok únik moču. Aj nadmerné pitie kávy či sladených šumivých nápojov a nevhodná strava sa u ženy môžu podpísať pod inkontinenciu.

Za inkontinenciou môže stáť aj psychika

Nie je ako inkontinencia. Rozlišujeme niekoľko druhov, primárne ani nemusí ísť o reálny únik moču, iba o nutkanie. Za inkontinenciou môže stáť aj nestále emocionálne pozadie či iné problémy v živote ženy. Psychika vplýva aj na tento chúlostivý problém.

Prevenciou je cvičenie aj zdravý životný štýl

Vyrovnať sa s inkontinenciou je pre mnohé ženy nepredstaviteľné. Na jej zmiernenie existujú lieky na prírodnej báze, ktoré vám lekár môže predpísať napríklad v menopauze. Prevenciou je aj posilňovanie svalstva panvového dna, Kegelove cviky. Tie nevyžadujú ani hodiny strávené cvičením, ani väčšiu námahu. Ide o sťahovanie a uvoľňovanie panvových svalov, čo môžete realizovať kedykoľvek počas dňa. 

Dnes už na trhu nájdete celý sortiment produktov určených práve na takéto problémy s močením. Vložky alebo správne nohavičky vám pomôžu cítiť sa pohodlnejšie a istejšie. 

Už pre dosť namáhavé obdobie, akým tehotenstvo či pre ženu je, sú problémy s močením nepríjemnosťou. Ak sa s ňou však žena dokáže popasovať, bude sa cítiť lepšie. Zavrieť sa doma či obmedziť sociálne interakcie určite nie je riešením. Preto sa zaujímajte o možnosti liečby aj pri takomto chúlostivom probléme, akým únik moču je.