Ako vybrať inkontinenčnú pomôcku?

Ponuka zdravotníckych pomôcok, ktorých cieľom je zvýšiť pacientom s inkontinenciou kvalitu života, je pestrá. Každý druh pomôcky však má svojho ideálneho nositeľa. Poradíme vám, čo všetko zvážiť a ako vybrať vašej milovanej osobe správnu inkontinenčnú pomôcku. Pri výbere pomôcky je potrebné brať do úvahy faktory ako sú pohlavie a mobilita vašej milovanej osoby, stupeň inkontinencie, pridružené diagnózy a užívané lieky, ale aj miera samostatnosti.

Pohlavie

Anatomické rozdiely medzi ženami a mužmi je potrebné zohľadniť aj pri výrobe inkontinenčných pomôcok. To, čo poskytne pohodlie a maximálnu možnú ochranu mužom, nemá rovnaký efekt aj pri ženách a naopak. Pohlavie preto predstavuje základný rozlišovací faktor väčšiny inkontinenčných pomôcok. 

Prečítajte si viac o inkontinenčných pomôckach pre staršie dámy alebo pomôckach navrhnutých špeciálne pre starších pánov.

Stupeň inkontinencie

Stupeň inkontinencie určuje ošetrujúci lekár (urológ, gynekológ, neurológ, geriater alebo praktický lekár). Podľa závažnosti (množstva uniknutého moču za 4 hodiny) rozdeľujeme inkontinenciu do 3 stupňov: 

  1. ľahký (do 100 ml)
  2. stredný (od 100 do 200 ml)
  3. ťažký (viac ako 200 ml) 

Kým pri ľahkom úniku moču sú vhodné inkontinenčné , pri strednom a ťažkom stupni inkontinencie najlepšie poslúžia inkontinenčné .

Miera samostatnosti a mobilita

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, miera mobility a odkázanosť milovanej osoby na pomoc vo veľkej miere ovplyvňujú výber inkontinenčnej pomôcky. S mierou mobility a samostatnosti klesá aj množstvo pohybu a náročnosť dodržiavania inkontinenčnej hygieny. A to vedie k zvýšenej náchylnosti na vznik infekcie, dekubitov, zaparením, plienkovej dermatitídy a mnohých ďalších zdravotných problémov. 

Kým pri mobilných pacientoch je dôležitým faktorom pri výbere inkontinenčnej pomôcky jej diskrétnosť a nenápadnosť, pri imobilnom pacientovi vstupuje do popredia najmä ľahká manipulácia s pomôckou, jednoduché nasadenie a výmena. 

Pre mobilných pacientov so stredným a ťažkým stupňom inkontinencie sú určené vkladacie plienky alebo naťahovacie pri imobilných pacientoch opatrovatelia ocenia skôr inkontinenčné nohavičky s rýchloupevňovateľným pásom.

Absorpcia

Najdôležitejším parametrom inkontinenčnej pomôcky je jej absorpčná schopnosť. Absorpcia, alebo zjednodušene povedané savosť pomôcky, určuje množstvo moču, ktoré je pomôcka schopná prijať do svojho absorpčného jadra. Pre ľahké typy inkontinencie postačia pomôcky s nižšou savosťou, pri ťažkých stupňoch inkontinencie je potrebné siahnuť po pomôckach s vysokou absorpčnou schopnosťou. 

Ďalej je dobré si pri inkontinenčných pomôckach všímať schopnosť neutralizácie zápachu, vzniku pocitu vlhkosti a schopnosť prispôsobiť sa telu a zabrániť tak pretekaniu.

Materiál

Povrch inkontinenčnej pomôcky by mal byť suchý aj po použití a moč by mal ostať uzavretý vo vnútri pomôcky. Kvalitná inkontinenčná pomôcka, by sa nemala žmolkovať a šúchať ani po dlhšej dobe po nasadení. Ak sa pomôcka už po krátkom čase po nasadení žmolkuje a odiera, hovorí to veľa o nekvalite materiálu, z ktorého je vyrobená.

Veľkosť

Veľkosť inkontinenčnej pomôcky je dôležitá pri nákupe inkontinenčných nohavičiek, ktoré sa vyrábajú v 5 veľkostiach. Pri výbere veľkosti inkontinenčných nohavičiek pre vašu milovanú osobu sa riaďte podľa rozmerov jej bokov. V prípade, ak je rozmer bokov vašej milovanej osoby medzi dvoma veľkosťami, vyberte menšiu veľkosť. Predídete tak úniku moču okolo pomôcky. 

Hoci aj a plienky sa vyrábajú v rôznych rozmeroch, tu rozmery ovplyvňujú len celkovú saciu schopnosť inkontinenčnej pomôcky.

Druh

Absorpčné inkontinenčné pomôcky môžeme rozdeliť na 5 základných skupín: 

 

Používajú sa prevažne pri ľahkom type inkontinencie. Podobne, ako menštruačné vložky, aj inkontinenčné vložky sa fixujú na bielizeň pomocou samolepiaceho pásika. V porovnaní s menštruačnými vložkami však majú vyššiu mieru absorpcie a schopnosť neutralizovať zápach moču. Hoci sú obľúbené prevažne medzi ženami, poznáme aj tzv. inkontinenčné vložky pre mužov

Vkladacie plienky 

Vkladacie plienky sa používajú pri strednej až ťažkej inkontinencii. Určené sú prevažne pre mobilných pacientov. Fixujú sa pomocou fixačných nohavičiek. 

Naťahovacie  

Navliekacie inkontinenčné nohavičky ocenia mobilné osoby so stredným až ťažkým únikom moču. Ich veľkými výhodami sú jednoduché nasadenie, pohodlnosť a diskrétnosť. 

Plienkové nohavičky 

Plienkové nohavičky sú určené prevažne pre imobilných pacientov so stredným až ťažkým stupňom inkontinencie. 

Nohavičky s rýchloupevňovacím pásom 

Inkontinenčné nohavičky s rýchloupevňovacím pásom sú, podobne ako plienkové nohavičky, určené pre imobilných pacientov so stredným až ťažkým stupňom inkontinencie. Ich upevňovací pás zabezpečuje ergonomické použitie, ktoré minimalizuje riziko natiahnutia svalstva v krížovej oblasti. 

Do výberu inkontinenčnej pomôcky vstupuje množstvo faktorov a vybrať tú správnu sa môže zdať byť hotová veda. Výber vhodnej pomôcky vám uľahčí náš vyhľadávač produktov. Stačí, ak do vyhľadávača vyplníte základné informácie o inkontinencii vašej milovanej osoby a systém vám vyberie vhodné inkontinenčné pomôcky. 

Pohodlie vašej milovanej osoby je pre nás na prvom mieste. Pre vybrané inkontinenčné pomôcky preto môžete požiadať aj o bezplatnú vzorku a otestovať si vhodnosť vybranej pomôcky s vašou milovanou osobou na vlastnej koži. Pretože len správne zvolený typ inkontinenčnej pomôcky naplní svoje poslanie – vašej milovanej osobe zvýšiť komfort a vám uľahčiť opatrovateľskú starostlivosť.