Skleróza multiplex a jej príznaky

Roztrúsená skleróza, odborne nazývaná skleróza multiplex, predstavuje chronické autoimunitné ochorenie v dôsledku ktorého imunitný systém napáda centrálnu nervovú sústavu. Presná príčina vzniku ochorenia dodnes nebola objasnená, no predpokladá sa, že za jej rozvojom stoja rôzne infekcie aj genetické faktory.

Skleróza multiplex alebo Sclerosis multiplex

Skleróza multiplex sa označuje hneď niekoľkými rozšírenými názvami. Často sa stretnete aj so skratkou (SM), s neodborným názvom roztrúsená skleróza (ktorý je pravdepodobne prevzatý od našich českých susedov, ktorí majú práve odborný výraz „roztroušená skleróza – RS”), ale aj s latinským výrazom „Sclerosis multiplex”, či s anglickým názvom „Multiple Sclerosis”. Všetky označujú rovnaké ochorenie.

Príznaky a prejavy sklerózy multiplex

Ľudový názov sklerózy multiplex – choroba mnohých tvári, dokonale vystihuje jej nevyspytateľnosť a širokú škálu príznakov, ktorými sa toto ochorenie môže prejaviť. Typické prejavy ochorenia sa líšia od pacienta k pacientovi a závisia od toho, ktorá časť centrálneho nervového systému pacienta je poškodená

Prvé príznaky sklerózy multiplex

Práve nešpecifickosť prvotných príznakov ochorenia sťažuje jeho diagnostiku. Prvé príznaky roztrúsenej sklerózy sú často nenápadné a ľahko ich možno pripísať napríklad ťažkostiam s chrbticou, preťaženiu zraku, pracovnej vyčerpanosť, urologickým infekciám, dôsledkom stresu alebo psychickým problémom

Medzi časté symptómy sklerózy multiplex patria: 

  • poruchy zraku 
  • poruchy citlivosti 
  • bolesť a svalové kŕče
  • únava a slabosť
  • problémy s rovnováhou
  • problémy s pamäťou a nesústredenosť
  • depresia, úzkosť a poruchy spánku
  • zmeny močenia a sexuálne dysfunkcie

Ďalšie príznaky roztrúsenej sklerózy

Jedným z prvých príznakov býva aj zápal očného nervu. Objaviť sa môžu aj závraty a malátnosť. Ľudia často pociťujú brnenie, mravčenie alebo tras v rôznych častiach tela. Problémy môžu nastať aj pri konzumácii potravy, hlavne pri prežúvaní a prehĺtaní. Často sa objavuje aj chronická alebo akútna bolesť.

Inkontinencia a roztrúsená skleróza

Hlavné centrá regulácie močenia sa nachádzajú v mozgovej kôre, v mozgovom kmeni a dolnej (sakrálnej) mieche. Niektoré lézie sklerózy multiplex môžu zablokovať alebo oneskoriť nervové prenosy medzi týmito centrami, a tak spôsobiť problémy s močením

Symptómy problémov s močovým mechúrom pri skleróze multiplex môžu zahŕňať: 

  • častosť alebo naliehavosť močenia
  • váhavosť pri začiatku močenia
  • časté nočné močenie (nocturia)
  • inkontinencia

Problémy s močením pri skleróze multiplex delíme na: 

Porucha skladovania moču 

Najčastejšou príčinou týchto problémov je hyperaktívny močový mechúr, ku ktorému dochádza v dôsledku porušenia príslušných dráh demyelinizačnými ložiskami. Miecha následne nie je schopná odovzdať potrebné signály do mozgu a sa stáva ťažko kontrolovateľné. Tzv. "spastický" močový mechúr nie je schopný udržať normálne množstvo moču alebo nie je vyprázdnený správne. Tento problém vedie k tomu, že časť moču ostane v močovom mechúre, čo môže podporiť aj rozvoj infekcie močových ciest

Príznaky: 

Porucha vyprázdňovania

V tomto prípade miecha nie je schopná poslať vhodné signály do mozgu alebo do vonkajšieho zvierača a dochádza k nadmernému plneniu močového mechúra. 

Príznaky: 

  • neudržateľné odkvapkávanie moču
  • neschopnosť spustiť močenie, aj v prípade nutkania na močenie
  • inkontinencia

Kombinácia oboch porúch 

Práve kombinácia oboch predchádzajúcich porúch, ktorá vzniká v dôsledku straty koordinácie medzi jednotlivými svalovými skupinami, je najčastejším prejavom problémov s močovým mechúrom u pacientov trpiacich sklerózou multiplex.

Ako si poradiť s inkontinenciou pri skleróze multiplex

Niektorý z problémov s močením pociťuje v priebehu ochorenia 80 - 90% pacientov so sklerózou multiplex, pričom až u 50% sa postupne tieto problémy stanú trvalými a vo veľkej miere zmenia kvalitu života. Keďže skleróza multiplex je ochorenie, ktoré postihuje ľudí v produktívnom veku, urgentné močenie a inkontinencia sú pre mnohých pacientov intímnym problémom, ktorý zasahuje do partnerských aj rodinných vzťahov. 

Ochranné pomôcky pre inkontinenciu

Našťastie pokrok v manažmente problémov s močením umožňuje pacientom s roztrúsenou sklerózou vykonávať svoje bežné aktivity a mať pritom funkciu svojho močového mechúra pod kontrolou. Zvládnuť inkontinenciu pomôžu hygienické inkontinenčné pomôcky (vložky, plienky, nohavičky), ktoré sú dnes veľmi diskrétne. Zmierniť časté nutkanie na môžu režimové opatrenia ako napríklad obmedzenie príjmu tekutín niekoľko hodín pred spaním a obmedzenie nápojov obsahujúcich kofeín.

Roztrúsená skleróza príbehy

A aký je vlastne život so sklerózou multiplex? Prečítajte si príbehy od skutočných pacientov zo Slovenska, ktorí roky úspešne zvládajú život s touto chorobou a sú inšpiráciou pre nových pacientov, ale aj pre ich rodinných príslušníkov.