Zrelá pokožka si zaslúži špeciálnu starostlivosť

Starnutím sa koža stáva tenšou, krehkejšou, trápia ju vrásky, starecké škvrny a zvyšuje sa jej náchylnosť na vznik podliatin, modrín, vážnejších chronických kožných ochorení a infekcií ako sú plesne a mykózy. Prirodzenému starnutiu pokožky sa síce nevyhneme, no správna starostlivosť o zrelú pokožku vašej milovanej osoby vo veľkej miere pomôže zlepšiť jej stav a obranyschopnosť aj napriek vysokému veku.

Prečo je starostlivosť o zrelú pokožku dôležitá

S pribúdajúcim vekom sa charakter kože výrazne mení a v dôsledku straty tuku a elasticity sa pokožka stáva citlivejšou a suchšou. Aby zrelá pokožka zvládla odolávať každodenným nástrahám, potrebuje pravidelne doplniť dostatok vody, tuku a živín. V kozmetických prípravkoch určených na starostlivosť o zrelú pokožku sa na tento účel používajú rôzne organické kyseliny, kolagén, lipozómy a vitamíny. Všetky tieto látky pomáhajú pokožke vrátiť stratenú obranyschopnosť a zanechávajú ju hydratovanú.

Ako sa starať o zrelú pokožku

Základ starostlivosti o zrelú pokožku predstavujú 3 činnosti: čistenie, ošetrenie a ochrana. 

Čistenie pokožky 

Čistenie pomáha z pokožky odstrániť nečistoty, ktoré môžu viesť k tvorbe voľných radikálov a podporovať proces starnutia kože. Dôležité je čistiť pokožku celého tela šetrným sprchovým gélom, ale taktiež nezabudnite pri starostlivosti o vašu milovanú osobu venovať pozornosť aj pokožke hlavy a tváre. 

O šetrné čistenie citlivej starnúcej pokožky sa postará Šampón a sprchový gél TENA Shampoo & Shower

Ošetrenie a výživa pokožky 

Prípravky určené na výživu a ošetrenie dodajú pokožke výživné látky a stratenú vlhkosť. Špeciálnu pozornosť a ošetrenie doprajte pokožke najmä večer. V noci prebieha proces regenerácie kože, ktorý je u mladej pokožky intenzívny, ale s pribúdajúcim vekom postupne klesá. Aplikáciou vyživujúcich prípravkov pred spaním podporíte regeneračný proces zrelej pokožky. 

S výživou zrelej pleti vám pomôže Pleťový krém TENA Skin Cream a zvlhčenie krehkej seniorskej pokožke celého tela doplní Telové mlieko TENA ProSkin Body Lotion

Ochrana pokožky 

Obranyschopnosť kože je s pribúdajúcim vekom výrazne narušená, v dôsledku čoho sa pokožka stáva citlivejšou na UV žiarenie, horšie sa hojí a taktiež je náchylnejšia na rozvoj kožných ochorení a infekcií. K zníženej obranyschopnosti zrelej pokožky taktiež prispievajú aj rôzne chronické ochorenia, s ktorými sa bežne stretávame u mnohých ľudí v seniorskom veku. Ochrana pokožky predstavuje preto jeden z najdôležitejších krokov starostlivosti o pokožku starých ľudí. 

V prípade, že vaša milovaná osoba trpí niektorým z rizikových chronických ochorení, ktoré môže prispieť k tvorbe kožných problémov, zanedbávanie ochrany pokožky sa vám môže nemilo vypomstiť. Medzi takéto ochorenia zaraďujeme napríklad cukrovku alebo inkontinenciu. Myslieť na prevenciu rozvoja problémov a ochranu pokožky pri inkontinencii by ste mali myslieť už pri prvých známkach začervenania pokožky. Upokojiť podráždenú pokožku zvládnete pomocou Ochrannej vazelíny TENA ProSkin Barrier Cream

Rovnaké pravidlo platí aj pri prvých náznakoch kožných defektov pri cukrovke. Neliečené kožné problémy v tomto prípade môžu viesť až k ohrozeniu života. Zdravú zrelú pokožku stačí chrániť pred vplyvom UV žiarenia a popukaním v dôsledku prílišného vysušenia. 

Zrelá pokožka je náročná a potrpí si na starostlivosť, avšak citlivé zaobchádzanie a príkladná starostlivosť pomáhajú udržať jej vlhkosť, elasticitu, výživu a obranyschopnosť aj vo vyššom veku. Netreba pritom zabúdať na fakt, že výživu pokožky vašej milovanej osoby môžete ovplyvniť nielen zvonku, ale aj z vnútra – pestrou stravou bohatou na vitamíny.