Zapareniny a začervenaná pokožka v intímnej oblasti a trieslach

Začervenanie pokožky je zvyčajne prejavom jej zvýšenej citlivosti. Pokožka seniorov je jemnejšia ako pokožka dospelých ľudí, a preto môže dochádzať k jej podráždeniu už v dôsledku malého podnetu.

zaparenínČo je to zaparenina a ako vzniká?

Ľudské telo prirodzene produkuje odpadové látky ako sú pot, maz, moč či stolica. V prípade, ak pokožka nemá priestor k odparovaniu potu, prípadne je dlhšie dráždená prítomnosťou potu alebo stolice, ľahko dôjde k jej podráždeniu. 

 

Začervenanie aj svrbenie – základné prejavy

Prvým prejavom podráždenia pokožky je jej začervenanie, suchosť a svrbenie. V prípade častého trenia pokožky a jej vystavenia teplu a vlhku môže vzniknúť výrazné podráždenie, ktoré nazývame zaparenina. 

 

Zapareniny nájdeme nielen „medzi nohami“, ale aj pod pazuchami

Najčastejšie sa so zapareninami u seniorov stretávame na trieslach, vnútornej strane stehien, rozkroku, genitáliách, v oblasti podpazušia, poprsí a zadku. 

Zapareniny sa prejavujú ako malé červené, hrboľaté vyrážky, ktoré sa zlievajú do jednoliateho útvaru. Pokožka poškodená zapareninou je začervenaná, horúca, nepríjemne svrbí a s postupom choroby môže až bolieť.

Ako chrániť milovanú osobu pred podráždením a zapareninami v intímnej oblasti

U seniorov sú zapareniny veľmi často zapríčinené voľbou nevhodnej spodnej bielizne a nesprávnej hygieny. V prípade výskytu zaparenín na trieslach, na zadku či v rozkroku vašej milovanej osoby, skontrolujte, či používate vhodnú veľkosť spodnej bielizne a v prípade inkontinencie aj inkontinenčných pomôcok

Správna hygiena aj pri inkontinencií

Príliš tesná spodná bielizeň opakovane dráždi citlivú zrelú pleť a môže podporiť vznik zaparenín u vašej milovanej osoby. Špeciálnym druhom zapareniny, s ktorým sa stretávame u inkontinentných starších osôb, je plienková dermatitída. Tento problém je zvyčajne spôsobený nesprávnou hygienou pri inkontinencii

Krém na zapareniny

Podráždená pokožka na intímnych miestach nepríjemne svrbí, čo výrazne naruší pohodlie vašej milovanej osoby. Upokojiť podráždenú pokožku vašej milovanej osoby a predísť jej ďalšiemu poškodeniu vám pomôže náš zinkový krém TENA Zinc Cream. Aby ste predišli vzniku zaparenín na genitáliách a intímnej oblasti, pokožku ošetrujte už pri prvom náznaku začervenania.