Starostlivosť o hygienu imobilného pacienta odkázaného na lôžko

V prípade, že je vaša milovaná osoba imobilná, starostlivosť o jej osobnú hygienu predstavuje zodpovednú súčasť vašej ošetrovateľskej starostlivosti.

Dôležitosť hygienickej rutiny u imobilnej osoby

Citlivá starostlivosť o osobnú hygienu vašej milovanej osoby jej pomôže zlepšiť celkové pohodlie. Prínos spočíva v: 

  • prevencii
  • psychickej úľave
  • estetickom prostredí
  • upevňovaní hygienických návykov

Aké činnosti a kozmetiku zahrnúť do starostlivosti o hygienu imobilného pacienta

Hygienickú starostlivosť o chorého môžeme rozdeliť na 3 fázy: 

  1. Ranná toaleta 
  2. Večerná toaleta 
  3. Priebežná toaleta 

Ranná a večerná toaleta 

Ranná a večerná toaleta zahŕňajú nasledujúcu starostlivosť: tvár, ruky, ústna dutina, intímna hygiena, starostlivosť o vlasy, úprava postele a posteľnej bielizne, v lete celkový kúpeľ chorého na posteli prezlečenie pyžama. 

Spôsob prevedenia rannej a večernej toalety prispôsobte zdravotnému stavu vašej milovanej osoby. Ak to zdravotný stav dovoľuje, nechajte ju podieľať sa na jednoduchších hygienických činnostiach (napríklad umývanie zubov). 

Pred začiatkom vykonávania toalety si najskôr zhromaždite všetky potrebné pomôcky, aby ste ich počas ošetrovania mali po ruke a nemuseli ste odbiehať. 

Očistný rituál začnite umytím tváre a zubov. Následne pokračujte umytím tela s použitím špeciálnej kozmetiky pre seniorov. Očistu tela vašej milovanej osoby rozdeľte na 2 časti. Najskôr sa venujte hornej polovici tela a následne pristúpte k očiste spodnej polovice a intímnych oblastí. 

Vlhčená rukavica na umývanie TENA Wet Wash Glove a Čiapka so šampónom na umývanie vlasov bez vody TENA Shampoo Cap vám pomôže zjednodušiť starostlivosť o hygienu vašej milovanej osoby a dopraje jej pocit čistoty a sviežosti aj bez použitia vody. 

Priebežná toaleta 

Priebežná toaleta najčastejšie zahŕňa pomoc s vylučovaním moču alebo stolice a v prípade inkontinencie aj pravidelnú výmenu inkontinenčných pomôcok podľa potreby milovanej osoby. 

Koža imobilného pacienta je vystavená vysokému riziku poškodenia a inkontinencia moču a stolice toto riziko ešte zvyšuje, nakoľko prispieva k zvýšenému dráždeniu kože a podporuje rast mikroorganizmov. Krehká pokožka seniorov s inkontinenciou preto potrebuje špeciálnu starostlivosť. Hoci často spôsobuje zápach, vyhnite sa nadmernému používaniu parfumovaných produktov, ktoré dráždia pokožku. Eliminovať zápach a dodať milovanej osobe pocit sviežosti vám pomôže naša Umývacia pena TENA Wash Mousse 3v1

Pomoc s hygienickými úkonmi môže byť vašej milovanej osobe nepríjemná a trápna (často o to viac, ak ste v rodinnom či priateľskom vzťahu). Dôležité je preto naučiť sa pri každom úkone rešpektovať osobnosť vašej milovanej osoby.