Príznaky stareckej demencie: Keď sa dospelý stane dieťaťom

Dnešná uponáhľaná doba od nás často vyžaduje, aby sme boli v strehu, aby sme sa dokázali učiť stále pribúdajúcim technológiám, aby sme si cvičili mozog dennodenne. Memorovanie nás zároveň dlhodobo udržiava fit a my tak odďaľujeme nástup stareckej demencie.

Aj napriek tomu, že táto doba je na mnohých veľmi rýchla, výskumy dokazujú, že v súčasnosti sa dožívame oveľa vyššieho veku ako naši predkovia

S vekom však často prichádzajú zdravotné ťažkosti, ktoré v mnohých prípadoch môžeme zmierniť alebo sa s nimi naučiť žiť pomocou liekov. Ak teda máte v rodine staršieho člena, zbystrite pozornosť, reč bude o demencii.

Prvotné príznaky stareckej demencie

Demencia v tomto zmysle slova nie je považovaná za nadávku. Aby sme boli presní, v tomto článku si rozoberieme, čo je starecká demencia, aký má priebeh, či sa dá liečiť a prečo je dôležité si všímať už prvotné príznaky, ktoré spadajú do fázy ešte pred demenciou.

Zabúdanie je vekom, ale...

Ak váš rodič niečo zabudne, nevie si spomenúť, čo kde položil, alebo len jednoducho zabúda, beriete to často ako súčasť jeho veku. Samozrejme, že vekom sa mozog „oslabuje“, nervové bunky odumierajú a nové sa už nevytvárajú. Vekom je zabúdanie bežné. Je však dôležité nepodceňovať prvotné príznaky stareckej demencie, ktorých včasnou diagnostikou viete stareckú demenciu u svojho blízkeho spomaliť či zmierniť.

Včasná diagnostika, úspešná liečba

Starecká demencia je degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje ľudí starších ako 60 rokov. Ide o ochorenie, ktorého neliečenie môže viesť k úplnej spoločenskej izolácii, a následná starostlivosť pre človeka so stareckou demenciou bude sťažená. Príznaky, ktoré by mohli napovedať, že váš rodič trpí demenciou, sú rôzne, prehliadať by ste nemali nič. Na otázku, ako sa začína starecká demencia, neexistuje jediná odpoveď, príznaky sa často prejavujú ešte vo fáze označovanej ako štádium pred demenciou.

Nezanedbať ani jeden príznak demencie

Stupne stareckej demencie sa rozdeľujú podľa toho, aké príznaky sa u pacienta vyskytujú. Ako prvé sa prejavia problémy s vyjadrovaním sa, keď človek hľadá vhodné slová, zabúda mená svojich blízkych, avšak sa to snaží zakryť a býva preto nervózny. V tejto fáze nie je ale jasné, či ide naozaj o demenciu, to nám dokážu odkryť až ďalšie prejavy. Tými sú strácanie sa, zabúdanie mien, strata dôležitých predmetov alebo problém koncentrovať sa. Tieto veci v človeku umocňujú pocity úzkosti, keďže zasahujú do každodenného života. Príznakov stareckej demencie je niekoľko, netreba zanedbať ani jeden.

Vhodné lieky na stareckú demenciu

Agresia a uzavretie sa do seba je ďalším z príznakov, ktoré ľudia so stareckou demenciou môžu mať. Nenechajte to zájsť až tak ďaleko a navštívte s „chorým“ členom rodiny lekára. Ten by mal diagnostikovať problém, navrhnúť liečbu a nasadiť vhodné lieky, vďaka ktorým sa podarí proces stareckej demencie spomaliť. V horších prípadoch sú nasadzované aj lieky na prekonanie úzkosti či depresie, ktorá plynie z bezmocnosti vykonávať každodenné veci.

Od zabúdania po nespoznanie sa v zrkadle

Ak sa ale starecká demencia nepodchytí včas, priebeh môže mať veľmi rýchly spád, keď sa človek nespozná v zrkadle, nebude sa vedieť obliecť a bude odkázaný na starostlivosť druhých. Opatrovanie človeka so stareckou demenciou nebude určite ľahké, no je potrebné si uvedomiť, že to, že oni svojou chorobou spôsobujú ťažkosti druhému, nerobia úmyselne. 

Najlepšou liečbou pre ľudí so stareckou demenciou je rozprávať sa a prijať ich. Takíto ľudia si často nespomenú, čo robili pred minútou, no na vzdialenú minulosť sa pamätajú dobre, a preto ich vypočujte a oni sa vám odvďačia peknými spomienkami.

Preventívna mentálna aktivita mozgu

Pojem prevencia má významnú úlohu takmer pri každom ochorení, preto ani starecká demencia nie je výnimkou. Cvičiť mozog a pravidelne ho regenerovať je jednou z kľúčových vecí, ktorú môžete pre seba urobiť. Nezanevrieť nielen na fyzickú, ale hlavne na mentálnu aktivitu aj v staršom veku. Krížovky, šach alebo akákoľvek činnosť, pri ktorej musíme namáhať mozog, patrí medzi preventívne prostriedky proti stareckej demencii. 

Dôležitú úlohu zohráva aj stravovanie, a to už v strednom veku. Správny výber potravín, ktoré obsahujú vitamíny B, C a E, v spojení s mozgovou aktivitou pomáhajú spomaliť starnutie mozgu, ktoré je neodvrátiteľné.

Demencia sa nedá vyliečiť

Čo je dôležité si pri stareckej demencii uvedomiť, je fakt, že sa liečiť dá, no nedá sa úplne vyliečiť. Neexistuje žiaden liek či liečba, ktorá by demenciu úplne vyliečila. Ide o prirodzený vývoj, starnutie mozgu, ktoré však pri včasnej diagnostike vieme zmierniť či spomaliť.

Alzheimer ako jedna z najťažších foriem demencie

Starecká demencia bola prvýkrát pomenovaná doktorom Aloisom Alzheimerom, podľa ktorého sa neskôr nazvala jedna z najťažších foriem stareckej demencie, Alzheimer. Mozog sa doslova scvrkáva, porucha pamäti je prvým príznakom tohto ochorenia, neskôr je postihnutá reč či úsudok. 

Alzheimerova choroba má takisto svoje stupne, pričom v tom najťažšom sa pacient stáva imobilným, inkontinentným a je úplne odkázaný na pomoc druhých. Ochorenie má rôzny priebeh a obdobie prežívania, zväčša od 8 do 10 rokov. 

Dementnými budeme teoreticky všetci

Byť dementní nie je nadávka. Dementným sa staneme teoreticky všetci. Mozog starne a nervové bunky sa neobnovujú. Vek zastaviť nedokážeme, tak ako nedokážeme úplne vyliečiť stareckú demenciu. Čo ale dnes možné je, je všímať si svojich starších členov rodiny, pravidelne cvičiť svoj mozog, byť pánom nad svojím stravovaním a žiť tak, aby mozog v staršom veku ochaboval, no aby tento proces bol prirodzený a nemal veľmi rýchly spád, ktorý by nás pripútal na lôžko.