Ochorenia močového mechúra

Močový mechúr je dutý vak tvorený svalovinou, ktorého hlavnou úlohou je zber moču vytvoreného obličkami. Nutkanie na močenie sa začína zvyčajne prejavovať potom, ako sa v ňom nachádza 150 až 300 ml moču. V dôsledku rôznych chorôb, však močový mechúr nie je schopný plniť svoju funkciu plnohodnotne a nutkanie na prichádza omnoho skôr. Najčastejšie choroby, ktoré môžu postihnúť močový mechúr sú:

Infekcia a zápal močového mechúra

Zápal močového mechúra je najrozšírenejšie ochorenie močového mechúra. Jeho najčastejšou príčinou sú bakteriálne infekcie. Viac o zápale močového mechúra sa dozviete tu.

Polypy močového mechúra

Polypy močového mechúra predstavujú výrastky jeho sliznice, ktoré sú vyklenuté do dutiny mechúra. Ide o nezhubné nádory, ktoré sa môžu vyskytovať aj bez akýchkoľvek príznakov, no niekedy ich môže sprevádzať krv v moči. Príčina ich vzniku nie je známa, no predpokladá sa, že rizikovým faktorom môže byť fajčenie a dlhodobé vystavenie vplyvu rôznych chemických látok. Z polypov väčších rozmerov sa postupne môže vyvinúť rakovina močového mechúra. Jedinou možnosťou ich liečby je odstránenie pomocou cystoskopie.

Rakovina močového mechúra

Nádor močového mechúra predstavuje šiesty najčastejší typ nádoru u mužov a trinásty najčastejší u žien. Jeho výskyt je najrozšírenejší medzi 50. až 70. rokom života. Ako všetky nádory, tak aj nádory močového mechúra, môžeme rozdeliť na zhubné a nezhubné. Nezhubné nádory vyrastajú z výstelky mechúra, ale neprerastajú ďalej do okolitých štruktúr. Zhubné nádory napadajú aj okolitú svalovinu. 

Rakovina bez pocitu bolesti

Podobne, ako polypy, aj nádor močového mechúra, môže prebiehať dlho úplne bezpríznakovo. V pokročilom štádiu je sprevádzaný krvou pri močení, častým nutkaním na močenie a bolestivým močením. V neskorej fáze sa pridajú príznaky ako nechutenstvo, chudnutie a anémia. 

Liečba nádoru močového mechúra

Liečba nádoru močového mechúra závisí od jeho veľkosti, typu a postihnutia okolitých štruktúr. Päťročné prežitie sa uvádza až u 75 % pacientov postihnutých týmto ochorením.

Intersticiálna cystitída

Časté zápaly močového mechúra môžu postupne prerásť do chronického syndrómu charakteristického častým nutkaním na močenie sprevádzaným bolesťou v panvovej oblasti. Ochorenie má podobné príznaky ako zápal močového mechúra a často je spočiatku s ním aj zamieňané. Avšak na rozdiel od zápalu mechúra, pri tomto ochorení lekári bakteriálnu ani vírusovú príčinu nenájdu. Vznik ochorenia je spôsobený poškodením vnútornej steny močového mechúra. Ide o zriedkavé ochorenie, s ktorým sa častejšie stretávame u žien. 

Diagnostika intersticiálnej cystitídy

Diagnostika prebieha vylučovacou metódou. Najskôr sa vylúčia všetky ostatné ochorenia prejavujúce sa podobnými symptómami a následne sa diagnóza potvrdí prostredníctvom biopsie sliznice močového mechúra. Liečba spočíva v podávaní protizápalových liekov a liekov od bolesti, zvyčajne aj priamo do mechúra.