Liečenie úniku moču má viacero podôb

Únik moču je chúlostivý problém, o ktorom sa nebudete baviť len tak na ulici. Nie je to ochorenie, no netreba ho brať na ľahkú váhu. Môže vystupovať ako symptóm iného, možno vážnejšieho ochorenia, a preto by ste s prvými príznakmi mali navštíviť lekára a hľadať spôsoby liečby.

Únik moču (inkontinencia) síce predstavuje určité ťažkosti, no takisto existuje liečba a prináša so sebou riešenia, ako sa naučiť s inkontinenciou žiť, poprípade ako sa jej úplne zbaviť. Nedovoľte, aby vám problém s unikajúcim močom bránil plnohodnotne žiť, keď už dnes existujú zvlášť lieky na úniku moču pre ženy či mužov.

Čo je únik moču

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, čo únik moču je. V odbornej literatúre sa stretnete s pojmom inkontinencia. Laicky povedané ide o vôľou neovládateľný, samovoľný únik moču alebo stolice. Časté nutkanie na môže byť pre vás prvým varovným signálom. Nutkanie na močenie sa môže objaviť po náročnej fyzickej aktivite alebo len pri obyčajnom kýchaní či kašľaní. Dobrou správou je, že liek na únik moču má viacero podôb, vyberiete si na základe toho, s akou formou a stupňom inkontinencie bojujete.

Môže za to prostata či pôrod

sa dotýka tak mužov, ako aj žien, aj keď mnohí si ju spájajú skôr s nežnejším pohlavím. Za únikom moču môže stáť zdravotný problém, ako napríklad problém s prostatou, či náročná operácia, ktorú ste prekonali. U žien je zase faktorom, ktorý inkontinenciu ovplyvňuje, samotné ženské telo. To totiž počas života prechádza mnohými hormonálnymi zmenami, pôrody či menopauza spôsobujú, že sa únik moču môže skôr či neskôr objaviť. Únik moču u žien môžu lieky úplne odstrániť. Je však dôležité vyšetrenie odborným lekárom.

Lieky na únik moču pre mužov aj ženy

Vôbec nie je tajomstvom, že už dlho nie je spájaná len s vysokým vekom. Podľa nedávnych výskumov bolo dokonca dokázané, že fyzická aktivita bezdetných žien vykonávaná aspoň 3-krát do týždňa sa dá porovnať s tou, ktorú pociťujú ženy v tehotenstve či počas pôrodu. To znamená, že u fyzicky aktívnych žien, športovkýň, je výskyt inkontinencie vyšší. Je preto dôležité vedieť, že lieky na únik moču sú dostupné tak pre ženy, ako aj pre mužov.

Zmena životného štýlu

Skôr, než začnete so samotnou liečbou, by ste mali vedieť, ako môžete úniku moču predchádzať. A to veľmi jednoduchým spôsobom. U niekoho môže za inkontinenciou stáť obezita či nezdravý životný štýl, alebo môže ísť o vážnejšie ochorenie. Preto, ak ste to ešte neskúsili, obmedzte kofeín, skúste sa viac hýbať a problémy s únikom moču vás môžu obísť oblúkom.

Prírodné lieky na inkontinenciu

Môžete vyskúšať aj prírodné lieky na únik moču, ktoré vystupujú ako doplnky stravy a svojím zložením napomáhajú správnemu fungovaniu orgánov, vyživujú ich, pomáhajú spevňovať svalstvo či potláčať zápaly. Vďaka prírodnému zloženiu sa nemusíte báť podráždenia a iných nepríjemných vedľajších účinkov. Účinné látky v prírodných liekoch na inkontinenciu sa získavajú z liečivých byliniek, ako sú púpava lekárska, žihľava dvojdomá, praslička roľná či kapsička pastierska s preukázateľným pozitívnym účinkom pri boji proti úniku moču.

Voľnopredajné lieky na inkontinenciu

Ďalšie voľnopredajné prípravky proti inkontinencií obsahujú izoflavony z ďateliny lúčnej alebo sóje a lignany zo semien ľanu, prípadne flavonolignany zo semien pestreca mariánskeho. Ich výhodou je, že sú nehormonálne a navyše často obsahujú vitamín C, vitamín D a horčík, ktoré rovnako prispievajú k správnemu fungovaniu svalov a nervového systému. Prípravky sa medzi sebou líšia – kým niektoré sú určené pre ženy po menopauze alebo naopak po pôrode, ďalšie zase pomáhajú mužom so zväčšenou prostatou. Výber konkrétneho prípravku proti úniku moču odporúčame konzultovať s farmaceutom priamo v lekárni.

Liečba stresovej inkontinencie

Väčšinou u žien môže byť príčinou ochabnutie svalstva panvového dna. Vtedy je dobré preventívne vykonávať Kegelove cviky. Ide o cvičenie, ktoré vám zaberie pár minút denne, a výsledky uvidíte po niekoľkých mesiacoch. Ide o sťahovanie a uvoľňovanie svalov panvového dna, „pohyb“, podobný tomu, ako keď chcete zadržať moč. Ide o veľmi účinnú a zároveň jednoduchú prevenciu pred inkontinenciou. Existujú aj lieky na stresovú inkontinenciu, no cviky na posilnenie panvového dna sú tie, po ktorých by ste mali siahnuť ešte pred medikamentóznou liečbou.

Široké spektrum liečby úniku moču

Existuje viacero druhov inkontinencie, pričom každý má svoje stupne. Liečba závisí od konkrétneho prípadu. Tu sa dostávame k možnostiam liečby. Spektrum tvoria tabletky proti úniku moču, rôzne produkty a pomôcky či chirurgické zákroky, ktoré pomáhajú udržať človeka v pohodlí aj s inkontinenciou. Čím skôr navštívite lekára, tým lepšie pre vás. Včasná diagnostika pomôže ľahšie určiť, o akú inkontinenciu ide a aké sú najúčinnejšie možnosti liečby.

Pomôcky a lieky na únik moču sú dnes bežnou záležitosťou

Na trhu dnes nájdete množstvo produktov, ktoré vám „uľahčia“ život s inkontinenciou. , nohavičky či ochranná spodná bielizeň sú prispôsobené telu ženy či muža. Výsledkom je pohodlie a komfort pri akejkoľvek činnosti. Mnoho z nich prepláca zdravotná poisťovňa, podobne ako lieky na únik moču. 

Medikamentózna liečba je takisto bežnou záležitosťou. Lieky na únik moču vám predpíše lekár, ale existujú aj voľnopredajné lieky na inkontinenciu. Ľahká lieky zväčša nevyžaduje, tabletky na inkontinenciu sú potrebné pri strednej alebo ťažšej forme. Za únikom moču často môže stáť aj zápal či infekcia močových ciest či mechúra, vtedy vám lekár predpíše lieky na močový mechúr.

Kedy je potrebný zákrok pri úniku moču

Ak už lieky strácajú účinnosť, vykonávajú sa chirurgické zákroky, ktoré dokážu inkontinenciu odstrániť. Niektoré absolvujete ambulantne bez akejkoľvek narkózy.

Ošetrenie laserom

Medzi najmodernejšie patrí zaiste ošetrenie laserom, ktoré je neinvazívne a bezbolestné. 

Operácia suburetrálnou páskou

Bežnou záležitosťou je operácia pomocou suburetrálnej pásky, ktorá sa zavádza pod močový mechúr a mierne ho nadvihuje. Príčinou úniku moču môže byť malý močový mechúr, a tak liečba spočíva v zväčšení mechúra pomocou tenkého čreva, ktoré sa vyberie z tráviaceho traktu. 

Chirurgické zmenšenie prostaty

U mužov so zväčšenou prostatou sa zas chirurgicky prostata zmenšuje. Existujú lieky na únik moču aj u mužov, tie sú však účinné vtedy, ak za inkontinenciou nestojí vážnejší problém, ako napríklad zväčšená Pomôcť však i mužom môže pravidelné cvičenie posilňujúce .

Univerzálny liek na únik moču alebo inkontinenciu zatiaľ neexistuje. Závisí od viacerých premenných, aká liečba bude najúčinnejšia. Potrebné je začať, a to návštevou lekára.