Zväčšená prostata - príznaky, liečba, operácia

Zväčšená prostata – príznaky, liečba a operácia

Problémy s prostatou by ste nemali podceňovať. Nielenže vás môže toto lajdáctvo doviesť priamo na operačný stôl, ale za problémami sa môže ukrývať niečo oveľa vážnejšie, rakovina. Muži o nej vôbec nehovoria a ak v súvislosti s ňou spozorujú nejaké problémy, pomoc odborníka nevyhľadajú. O čom je reč? O strašiaku menom prostata, inak označovaná aj ako predstojná žľaza či predstojnica

– čo to vlastne je?

Prostata je nepárový mužský orgán, žľaza, ktorá je uložená na svalovom dne panvy. Zrastá s močovým mechúrom a jej stredom vedie močová rúra. Prostata je pri dotyku bezbolestná a dá sa nahmatať na hrádzi medzi semenníkmi a konečníkom, ale aj priamo cez konečník. Pre mnohých mužov je téma prostaty a problémov, ktoré sa s ňou spájajú, dosť tabuizovaná, čo má často za následok neskorú diagnózu ochorenia a komplikovanú, či dokonca nemožnú liečbu.

Funkcia prostaty

Jej hlavná funkcia spočíva v tvorbe tekutiny, ktorá je potrebná na vytvorenie ideálneho prostredia pre spermie. Pri narodení dosahuje veľkosť hrášku, počas dospievania postupne narastá, u dospelého muža zvykne mať tvar gaštana. Žiaľ, s pribúdajúcim vekom má táto žľaza tendenciu zväčšovať sa, niekedy až do veľkosti tenisovej loptičky. 

Hyperplázia prostaty

Hyperplázia prostaty je komplikácia s veľkým vplyvom na kvalitu života (prevažne starších) mužov a spája sa s mnohými zdravotnými rizikami. Moderné metódy liečby umožňujú v podstate úplne potlačiť príznaky tohto ochorenia, no napriek tomu sa len malé percento mužov „odhodlá“ k tomu, aby navštívili lekára s týmto bežným prejavom starnutia. Apel na mužov a osveta ohľadom preventívnych prehliadok, ktoré dokážu zachytiť problémy s prostatou v tom najskoršom štádiu by mohli dopomôcť obrovskému množstvu mužov prežiť bezstarostnú jeseň života oslobodenú od problémov s močením zapríčinených hyperpláziou prostaty.

Benígna prostatická hyperplázia

Zväčšená prostata, odborne nazývaná benígna prostatická hyperplázia, sa dá považovať za najbežnejší problém, s ktorým sa stretávajú urológovia vo svojich ordináciách u mužov v zrelom veku nad 50 rokov. Ide o nezhubné ochorenie, príčinou je najčastejšie nadprodukcia dihydrotestosterónu, ktorý podporuje rast buniek prostaty.

Príčiny hyperplázie prostaty

Príčiny vzniku hyperplázie prostaty súvisia so zmenou svalového tonusu v pokročilom veku pacienta, ale aj s infekčnými ochoreniami a množstvom vyprodukovaného testosterónu. Za vznik hyperplázie teda nemôže len nejaký samostatný činiteľ - diagnóza je multifaktoriálna.

Príznaky hyperplázie prostaty

Príznaky hyperplázie prostaty môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií. Tou prvou sú rôzne formy uskladňovania moču – patrí sem napríklad slabý alebo žiadny prúd pri močení (teda nemožnosť sa vymočiť z dôvodu tlaku zväčšenej prostaty na močové cesty), ale aj oneskorenie štartu močenia či prerušované močenie. Tieto príznaky môžu už pri krátkodobom výskyte spôsobiť mnohé ďalšie komplikácie. Druhou skupinou sú iritačné príznaky, ako napríklad urgentná potreba močenia, časté nočné či dokonca únik moču. Stretnúť sa môžeme aj s pocitom nedokonalého vymočenia, čo môže ďalej vyvolať zápal močového mechúra a ďalšie nepríjemné príznaky.

Aké sú príznaky zväčšenej prostaty a ako zavčasu diagnostikovať problém

Čím väčšia prostata je, tým viac tlačí na močovú trubicu. Tento tlak potom postupne začína spôsobovať celý rad nepríjemných prejavov s pocitmi nepohody a diskomfortu. Medzi najčastejšie príznaky zväčšenej prostaty patria problémy pri začatí vyprázdňovania, kedy muži musia zatlačiť, aby z močovej trubice uvoľnili moč

Typickým symptómom ochorenia je aj samovoľné zastavenie a opätovné spustenie močenia, čo je následkom tlačenia prostaty na močovú trubicu. Pacienti sa tiež bežne sťažujú na močovú inkontinenciu pociťujúc naliehavú a najmä opätovnú potrebu navštíviť toaletu.

Inkontinencia je bežná

Tu však problémy s močením nekončia. Tlak na močovú trubicu často vedie k slabému prúdeniu moču, muž tak strávi na toalete viac času ako predtým. Bežným príznakom zväčšenej prostaty je okrem toho pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra či kvapkanie moču po odchode z toalety, čo je pozorovateľné najlepšie na vlhkej spodnej bielizni. 

Zväčšená prostata sa často objavuje spoločne s inkontinenciou, teda samovoľným únikom moču. Celková frekvencia močenia sa pri chorobe zvýši, najmä v noci je typické, že muž musí vstať a ísť viackrát na toaletu. 

Pálenie aj bolesť pri močení

Ak sú okrem toho prítomné aj pocity pálenia či až bolesti pri močení, môže ísť o rôzne infekcie močového traktu. V prípade, že sa tento stav zhoršuje, hrozí riziko permanentného zadržiavania moču. Močový mechúr vtedy opuchne a neprepustí ani kvapku tekutiny. Ide o vážny stav ohrozujúci funkciu obličiek, kedy je potrebné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Prechladnutie prostaty

Akútnu bolesť a vznik bolestivého zápalu spojeného so sťaženým močením dokáže spôsobiť aj prechladnutie prostaty. Ak sa s týmto problémom niekedy stretnete, určite si spomeniete na všetky tie rady od starších ľudí, ktoré sme často brali úplne na ľahkú váhu: „Neseď na tom studenom, prechladneš!“

Vyšetrenie prostaty

Včasná diagnostika dokáže odhaliť problémy, ktoré ovplyvňujú funkciu prostaty, vyvolávajú zápaly, no často môžu prerásť až do rakoviny. Pravidelné preventívne vyšetrenie prostaty pre skoré odhalenie rakovinového ochorenia sa bežne odporúča absolvovať každý rok, a to všetkým mužom po dosiahnutí veku 40 rokov. Práve vo vyššom veku sa riziko vzniku rakoviny dramaticky zvyšuje

Čo sa deje počas vyšetrenia prostaty?

Mnoho mužov prvotné príznaky rozšíreného ochorenia kompletne ignoruje, len aby sa vyhli vyšetreniu u urológa, ktoré nepatrí k tým najpríjemnejším. Treba si však uvedomiť, že prejavy zväčšenej prostaty sa budú neustále len zhoršovať a pri neliečení hrozí, že povedú až trvalému poškodeniu mechúra, obličiek či tvorbe močových kameňov. 

Okrem toho za vašimi problémami nemusí byť len zväčšená prostata, ale napríklad aj rakovina. Čo teda očakávať v ordinácii? Počas vyšetrenia urológ pacientovi najskôr položí viacero otázok, potom cez konečník preskúma veľkosť a tvar prostaty. Súčasťou vyšetrenia sú krvné testy, prípadne ultrazvuk, cytoskopia či biopsia.

Liečba prostaty - ako liečiť zväčšenú prostatu

Ak pacientovi bola diagnostikovaná zväčšená prostata, liečba bude závisieť od viacerých faktorov. Urológ môže predpísať lieky (alfablokátory), ktoré pomáhajú uvoľňovať svaly prostaty a močového traktu, čím bude močenie jednoduchšie. 

Liek na prostatu

Medzi najznámejšie doplnky patria doplnky obsahujúce názvy ako Prostamol, Prostenal či RED3. Vhodnou alternatívou sú aj bylinkové zmesi a čaje.

Žiaden alkohol, káva a nezdravé nápoje

Niekedy však postačuje len úprava návykov – vzdanie sa alkoholu, kofeínu, obmedzenie príjmu tekutín večer či zaradenie športových aktivít do života. Dnes sa cviky na posilnenie panvového dna spájajú aj v súvislosti s mužmi, nielen so ženami po pôrode. 

Cviky na panvové dno

V rámci liečby prostaty je vhodné aj ak sa naučíte precvičovať svaly panvového dna, zároveň ovládať močový mechúr, čím získate lepšiu kontrolu nad samovoľným únikom moču. Dôjde tak k úprave samovoľného úniku moču, ktorý je častým vinníkom zníženého sebavedomia u mužov so zväčšenou prostatou. 

Ochranné pomôcky pri spojení prostaty a inkontinencie

Ak je toto váš prípad, vyskúšať by ste mali rôzne ochranné pomôcky pre mužov určené na únik moču. Väčšina z nich sa vkladajú do spodnej bielizne, podobne ako pri ženských vložkách. Vďaka vysokej absorpcii tekutiny sa nemusíte viac obávať zápachu či nepríjemných pocitov. V ťažších prípadoch je možné dokonca použiť špeciálne spodné prádlo, ktoré však nikto pod oblečením neodhalí. Ak ste si nie istý výberom, využite možnosť vyskúšať produkt a objednajte si vzorku zdarma. Postačí len poslať cez internet žiadosť s adresou a vzorka inkontinenčných pomôcok určených špeciálne pre mužov vám bude doručená v diskrétnom balíku

Operácia prostaty – aký má priebeh?

V istých prípadoch je však jediným východiskom operácia zväčšenej prostaty, najčastejšie transuretrálna resekcia. Cez pohlavný úd sa do mechúra vloží optický prístroj, s ktorým sa vnútro prostaty upraví. Po zákroku pacient musí rátať so zavedením katétra po dobu zhruba jedného týždňa. 

Laserová operácia prostaty

Čoraz populárnejšie sú laserové operácie, ktoré skracujú dobu pobytu v nemocnici i rekonvalescenciu. Tie však môže podstúpiť len určitá skupina pacientov, okrem toho sú niekoľkonásobne drahšie ako spomínaná resekcia.

Tradičná chirurgická operácia

Počas zákroku chirurg vstupuje cez brušný rez od pupka k lonovej kosti. Výhodou tejto operačnej metódy je, že zákrok je možné vykonať aj u rizikových pacientov.

Endoskopický chirurgický zákrok

Pri tejto metóde sa vyhneme vonkajšiemu rezu. Použitím dlhej a ohybnej trubice s osvetlením a lupou (endoskopomom), sa zákrok vykonáva cez koniec vášho penisu. Časť prostatickej žľazy môže byť odstránená použitím tejto menej invazívnej metódy. Ak sa jedná o rizikového pacienta s rakovinou prostaty, lekár vám s najväčšou pravdepodobnosťou odporučí tradičnú chirurgickú metódu.

Laparoskopia – robotická chirurgia

Laparoskopická operácia s použitím robota je najmenej invazívny prístup k operácii prostaty, pri ktorej dochádza k najmenšej strate krvi. Lekár za pomoci ovládacej konzoly a pomocou stereoskopického zobrazovacieho kanála, ovláda robota, ktorý cez vpichy v koži pacienta veľmi precízne vykonáva samotný výkon v tele pacienta. V súčasnosti sa jedná o najmodernejšiu operačnú metódu.

Perineálny prístup

V prípade, že počas zákroku sa odstraňujú lymfatické uzliny, chirurg môže vykonať operáciu prostaty v priestore medzi konečníkom a mieškom, ktorý sa nazýva hrádza (perineum). Účinná a rýchla metóda skracuje dobu zotavenia.

Operácia prostaty - recenzie

Aké sú skúsenosti mužov po absolvovaní ktoréhokoľvek z uvedených zákrokov? Dve veci majú všetky recenzie spoločné. Prvou býva obrovská úľava po operácii a zostavení. Druhou býva uvedomenie, že vďaka preventívnym prehliadkam sa mohli operácii vyhnúť. Stav, ktorý vyžaduje operáciu, býva už často naozaj vážny a môže priamo ohroziť život pacienta, či minimálne mu spôsobovať obrovské bolesti. Bez ohľadu na recenzie rozhodne nepodceňujte rady lekára, ak vám operáciu odporučí.

Rekonvalescencia - následky po operácii prostaty

Spočíva v starostlivosti o miesto chirurgického zákroku a monitoringu zdravotného stavu. To platí rovnako pre akúkoľvek operačnú metódu. Je potrebné dodržiavať pooperačné pokyny lekára a pravidelné prehliadky. Doba rekonvalescencie závisí od operačnej metódy a celkového zdravotného stavu pacienta.